Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni că propunerea României pentru funcţia de comisar european este Roxana Mînzatu

O nouă revoluție în Africa de Sud? A luptat Nelson Mandela degeaba?

Magazinele și depozitele din Africa de Sud au fost atacate, marți, de jefuitori pentru a cincea zi consecutiv, în ciuda trupelor pe care președintele Cyril Ramaphosa le-a desfășurat pentru a încerca să reprime tulburările care au făcut până acum cel puțin 72 de victime. În timp ce jafurile au izbucnit în capitala economică Johannesburg și în provincia sud-estică KwaZulu-Natal, principala mișcare de opoziție din Africa de Sud a acuzat radicalii că alimentează tulburările. Forțele armate au trimis cel puțin 2.500 de militari pentru a ajuta poliția copleșită. Dar aceste cifre sunt infime în comparație cu cele peste 70.000 de trupe desfășurate pentru a impune închiderea generală, din cauza pandemiei, anul trecut. Ieri, doar „o mână” de soldați au fost văzuți în unele centre comerciale.

Tulburările violente au izbucnit vinerea trecută, după ce fostul președinte Jacob Zuma a început să ispășească o pedeapsă de 15 luni pentru ultraj, după ce a refuzat o anchetă privind corupția care a pătat cei nouă ani cât s-a aflat la putere. La sfârșitul săptămânii, protestele au început să se extindă în provincia Gauteng. Numărul arestărilor a crescut la 1500, deși alte mii de persoane au fost implicate în  jafuri, profitând de revolte.

Imagini televizate anterioare au arătat zeci de femei, unele îmbrăcate în halate de casă, bărbați și chiar copii care intrau într-o măcelărie din Soweto, ieșind de acolo cu cutii grele de carne congelată pe cap sau pe umeri. Poliția a apărut trei ore mai târziu și a tras cu gloanțe de cauciuc. În cele din urmă, au urmat soldații. În cartierul Alexandra, la nord de Johannesburg, sute de oameni au intrat și au ieșit dintr-un centru comercial, luându-și tot ce aveau și nu aveau nevoie. Jefuitorii care au vorbit cu AFP au declarat că s-au lăsat prinși de val sau că au văzut șansa de a-și ușura o viață distrusă de sărăcie. „Chiar nu sunt îngrijorat de Zuma. Este un bătrân corupt care merită să fie în închisoare”, a declarat un bărbat de 30 de ani care lucrează la o spălătorie auto. El a recunoscut că a luat lucruri de la magazin pentru mama sa, precum: oale din oțel inoxidabil, carne și alimente. În Pietermaritzburg, capitala KwaZulu-Natal, oamenii au cărat alimente târându-se prin tufișuri până la un șir lung de mașini care erau parcate de-a lungul unei autostrăzi. În Durban, imagini aeriene au arătat sute de persoane jefuind un mare centru comercial și transportând cutii uriașe de bunuri. O femeie a fost văzută aruncându-și bebelușul de la primul etaj al unei clădiri pentru a-l salva de foc, după ce magazinele de sub apartamentul ei au fost incendiate. Copilul a aterizat în siguranță lângă un grup de oameni pe stradă.

În discursul său de luni seara, Ramaphosa a atacat actele oportuniste de criminalitate, cu grupuri de persoane care instigă la haos doar pe post de acoperire pentru jafuri și furturi. „Calea violenței, a jafurilor și a anarhiei nu duce decât la mai multă violență și devastare”, a spus Ramaphosa. Președintele Comisiei Uniunii Africane a condamnat valul de violență care a dus la moartea civililor și la scene îngrozitoare de jafuri, făcând apel la restabilirea urgentă a ordinii. Cel mai mare partid de opoziție, Alianța Democratică, a anunțat marți că va depune plângere penală împotriva copiilor lui Zuma și a liderului partidului de stânga, Economic Freedom Fighters (EFF), Julius Malema. Într-o declarație, partidul i-a acuzat că au folosit rețelele de socializare pentru a exprima comentarii care par să încurajeze și să incite la violență și jafuri. Supranumit cândva ,,președintele de teflon”, Zuma a primit pedeapsa cu închisoarea la data de 29 iunie de către Curtea Constituțională pentru că a încălcat ordinul de a se prezenta în fața unei comisii care investighează corupția care a proliferat sub administrația sa. Acesta a început să ispășească pedeapsa joi, după ce s-a predat autorităților. El încearcă să obțină anularea acestei hotărâri.

Zuma, în vârstă de 79 de ani, este un fost luptător anti-apartheid, care a petrecut 10 ani în închisoare în faimoasa Robben Island, în largul Cape Town. În Africa de Sud democratică a ajuns vicepreședinte și apoi președinte, înainte de a fi înlăturat de Congresul Național African (ANC), aflat la putere, în 2018, pe măsură ce scandalurile au izbucnit. Dar el rămâne popular în rândul multor sud-africani săraci, în special al membrilor de bază ai ANC, care îl percep drept un apărător al celor defavorizați. Africa de Sud se află într-o stare economică dezastroasă, cu niveluri de șomaj paralizante. Activitatea economică a fost deja grav afectată de restricțiile impuse pentru a opri răspândirea coronavirusului. Acest stat se confruntă cu cea mai gravă criză de la sfârșitul dominației minorității albe, în 1994. Violențele și jafurile declanșate de încarcerarea fostului președinte Jacob Zuma au făcut 72 de morți și au afectat puternic o economie bolnavă.

Dragi cititori, iată contextul care ajută la explicarea poveștii. Sistemul de apartheid bazat pe rasă, care favoriza minoritatea albă în detrimentul majorității negrilor, a devenit politica oficială a guvernului în 1948. Congresul Național African (ANC) a fost fondat în 1912 pentru a apăra interesele majorității negrilor. A fost interzis în 1960, după masacrul de la Sharpeville, unde 69 de demonstranți au fost uciși de poliție. Principalii săi lideri au fost închiși în 1964. În 1976, reprimarea revoltei din cartierul Soweto s-a soldat cu sute de morți. Comunitatea internațională a aplicat sancțiuni împotriva regimului alb. Liderul ANC, Nelson Mandela, care a petrecut 27 de ani în închisoare pentru eforturile sale de a răsturna apartheidul, a devenit primul președinte de culoare al Africii de Sud, în 1994, după victoria ANC în primele alegeri multirasiale.

Eliberarea lui Mandela din închisoare, în 1990, a anunțat un nou început pentru Africa de Sud, alimentând speranțele de democrație, prosperitate și egalitate de șanse. Veteranul militant a demisionat în 1999, lăsând ANC ca actor dominant pe scena politică din Africa de Sud, dar împotmolit în scandaluri politice și de corupție. Criza internă a partidului a atins apogeul în 2018, când Jacob Zuma a fost forțat să se retragă de la președinție după nouă ani de mandat. Succesorul său, Cyril Ramaphosa, a promis că va eradica corupția, dar s-a luptat să învingă rezistența din partea loialiștilor lui Zuma și a membrilor de bază ai ANC. După ce, săptămâna trecută, Zuma a fost condamnat la închisoare pentru că a refuzat să depună mărturie în fața unei comisii anticorupție, protestele au degenerat în jafuri. La trei decenii de la abolirea apartheidului, Africa de Sud rămâne o economie cu două viteze, încet și pe loc, și una dintre cele mai mari rate de inegalitate din lume, potrivit mie și Băncii Mondiale (potrivit mie e doar conceptul de economie cu două viteze). Trei din cinci oameni trăiesc în sărăcie. Întreprinderile rămân, în principal, în proprietatea albilor, care reprezintă doar aproximativ nouă la sută din populația activă. Cea mai mare parte a terenurilor arabile din Africa de Sud rămâne în mâinile fermierilor albi. Este una dintre cele mai violente țări din lume, cu o rată de 35,8 omucideri la 100.000 de locuitori.

Cea mai industrializată economie a continentului (așa că vă dați seama cât de rău o duce continentul), Africa de Sud era deja în recesiune când, în martie 2020, guvernul a impus una dintre cele mai stricte măsuri de izolare a coronavirusului din lume, încetinind răspândirea virusului, dar și anihilând perspectivele economice. Economia s-a contractat cu cel puțin șapte procente anul trecut, aruncând în sărăcie lucie încă două milioane de persoane, potrivit Băncii Mondiale. Rata șomajului a atins un nivel record de 32,6 la sută în primul trimestru din 2021. Doi tineri din trei nu au un loc de muncă.

Foto: AFP. Un copil împușcat la marginea unui oraș la câteva ore de la începerea protestelor.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *