Alegeri locale, rezultate parțiale: – Consilii locale: PSD – 36,26%, PNL – 29,41%, AUR – 9,35% – Primari: PSD – 38,47%, PNL – 32,72%, AUR – 6,29%

O obsesie dâmbovițeană: Curățenia Capitalei

Cum dădeau ziariștii în ruși cu pamfletele. Răsfoind Universul pentru a găsi articolul despre slujba religioasă din Ucraina, descopăr că volumul lui Constantin Virgil Gheorghiu, Ard malurile Nistrului, apărut în 1941, expresie a neghiobiei fără cusur care e scrisul dedicat Războiului Sfînt, nu face excepție în presa vremii. O armată de ziariști, scriitori, reporteri, preferă să scrie împotriva rușilor pamflete proaste decît să-și riște viața trăgînd în ei cu pușca din linia întîi. Dau, de exemplu, în Universul, peste un reportaj care ar stîrni rîsul dacă n-am ști c-a fost născocit pentru a-i convinge pe țărani să-și lase oasele dincolo de Marea de Azov. Autorul caută să ne convingă că bolșevismul a făcut din rusul cu armonică, gata să cadă în somn în mijlocul drumului, un robot inuman pe deasupra și posomorît.

*

O plagă autohtonă. Am descoperit Stenograma în care Mareșalul vorbește despre inutilitatea comisiilor de anchetă. E Stenograma Ședinței din 3 martie 1942, în care se discută despre disciplina în Şcoală şi apariţia unor manifestări legionare în rîndul studenţilor; salarizarea corectă a învăţătorilor şi doctorilor, chirii; situaţia invalizilor; situaţia refugiaţilor; starea de sănătate a populaţiei etc.

„CONSILIUL DE MINIŞTRI de marţi, 3 martie 1942
Şedinţa se deschide la ora 11,30 sub preşedinţia dlui Mareşal Ion Antonescu, Conducătorul Statului.

Iau parte domnii: prof. M. Antonescu, vicepreşedintele Consiliului; prof. I. Petrovici, ministrul Culturii Naţionale şi al Cultelor; g-ral D. Popescu, ministrul Afacerilor Interne; prof. dr. Petre Tomescu, ministrul Muncii, Sănătăţii şi Ocrotirilor Sociale; C. Stoicescu, ministrul Justiţiei; g-ral Victor Iliescu, subsecretar de Stat pentru Educaţia Extraşcolară; dr. C. Dănulescu, subsecretar de Stat pe lîngă Departamentul Muncii, Sănătăţii şi Ocrotirilor Sociale; I.C. Petrescu, subsecretar de Stat pe lîngă Departamentul Culturii Naţionale şi al Cultelor; Al. Marcu, subsecretar de Stat pe lîngă Departamentul Propagandei Naţionale; g-ral C. Vasiliu, subsecretar de Stat pe lîngă Departamentul Afacerilor Interne; Petre Strihan, subsecretar de Stat pe lîngă Departamentul Afacerilor Interne; g-ral N. Pălăngeanu, prefectul Poliţiei Capitalei; col. N. Diaconescu, directorul general al Poliţiei şi Siguranţei; Eugen Cristescu, directorul general al S.S.I.; dr. C. Dăniţă, director general al Casei Centrale a Asigurărilor Sociale; Petre Alexandrescu-Roman, preşedintele Consiliului de Administraţiei al Casei Centrale a Asigurărilor Sociale.

(…)

Mareşal I. Antonescu: Profit de această ocazie ca să atrag atenţia tuturor în privinţa acestei plăgi, a acestor comisii, care pompează şi nu fac nici o treabă. Comisiile sunt făcute ca să difuzeze răspunderile. Cînd cineva nu vrea să-şi ia răspunderea, face o comisie. Aceste comisii au dus multe societăţi omeneşti la pieire. Sunt la Ministerul Economiei Naţionale peste 20 comisii care funcţionează. Nici un om, oricît de energic ar fi, n-are posibilitatea să dirijeze activitatea a 20 comisii, cînd are încă atîtea direcţii de supravegheat. La dvs. sunt foarte multe comisii, cum erau şi la Ministerul de Interne, unde au mai dispărut. Vă rog ca aceste comisii să dispară din toate ministerele. Eu lucrez aici, cu toată răspunderea pe care o am în Stat, fără nici o comisie.”

*

Din Universul, 1 august 1942, pagina 3:

Curăţenia Capitalei
Un comunicat al primăriei Capitalei

Primăria Capitalei reaminteşte publicului datoria ce o are de a respecta cu cea mai mare stricteţe toate măsurile şi dispoziţiunile luate pentru păstrarea curăţeniei oraşului.
Nimeni nu are voie să arunce pe trotuare şi pe străzi hârtii, bilete de tramvai, coji de fructe, seminţe sau orice fel de gunoaie.

Trotuarul şi rigola din dreptul locuinţei sau prăvăliei trebuesc păstrate curat iar gunoaiele rezultate prin curăţirea lor vor fi făcute grămezi pe rigolă, urmând a fi ridicate de organele U. C. B-ului.

Este oprită aşezarea pe străzi sau pe trotuare a oricărui fel de materiale sau mărfuri, grătare, gheață, butoaie, etc., fără autorizaţia prealabilă a primăriei. Beneficiarii autorizaţiunilor sunt obligaţi să întreţină trotuarul şi porţiunea respectivă din calea publică în perfectă stare de curățenie.

In mod excepţional şi temporar este permisă tăierea şi spargerea cu instrumente mecanice a lemnelor de foc, pe cale publică, cu obligaţiunea ca în termen de două ore de la terminarea lucrării să se ridice întreg rumeguşul și surcelele rămase, făcând astfel ca locul întrebuinţat să rămână în perfectă stare de curăţenie.

Când prin descărcări de mărfi sau staţionare de vehicule se murdărește calea publică, comercianții respectivi sunt obligaţi să cureţe imediat.

Trenurile virane vor fi păstrate curat, fiind cu desăvârşire interzisă aruncarea sau depozitarea gunoaielor în acele locuri.

Halele şi pieţele de desfacere a mărfurilor vor fi păstrate în cea mai perfectă stare de curăţenie.

Toţi comercianţii sunt obligaţi să posede cutii în care să fie păstrate guoaiele până la ridicarea lor.

Gunoaiele trebue să fie păstrate în cutii cu capac, iar curţile menţinute în cea mai perfectă curăţenie.

Este strict interzisă aruncarea hârtiilor, resturilor, cârpelor, cioburilor şi oricăror altor gunoaie pe malurile Dâmboviţei.
Este interzisă scuturarea covoarelor în stradă sau de pe balcoane între orele 7 – 21.

Orice vehicul care transportă alimente, zarzavaturi, materiale, sau orice alte lucruri pot murdări calea publică, precum ca: var, hârtii, cărămidă, moloz, pietriș etc. va fi astfel amenajat încât să nu producă murdărirea străzilor pe unde trece.

Conducătorii vehiculelor sunt obligaţi a curăţi şi a aduna toate resturile care ar rămâne după staţionare.

Toate măsurile luate de primărie, ţinând seama de greutăţile pe care le impun timpurile, sunt în interesul publicului şi acesta este dator a da tot concursul pentru a nu se expune, altfel, sancţiunilor prevăzute de ordonanţele municipale în vigoare.”


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „O obsesie dâmbovițeană: Curățenia Capitalei”

 • Inteligenti si oportunisti: Pamfil Seicaru, Stelian Popescu si..Virgil Gheorghiu au stiut sa-si salveze viata / cand au intrat
  rusii in RO. Nu i-au asteptat la Bucuresti. Stiau ca romanul tradeaza, iar rusul nu iarta.
  Eugen Cristescu, seful Serviciului Special de Informații (SSI) a sfarsit trist, in mana rusilor. Avea informatiile si avea ce sa
  „vanda”. Nu pot sa-l cosider naiv, prost etc. Sa nu-ti asiguri o „umbrela de ploaie” sau un „adapost de furtuna” ???
  ––––––––––––––––––––––––––––––––––
  Nota: In cazul Elena Udrea suspectez prostie…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *