Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

O prezentatoare îl intervievează purtătorul de cuvânt al talibanilor la televiziunea din Afganistan

TOLO News a trimis reporterii femei acasă duminică din motive de siguranță, dar multe s-au întors la muncă
Marți a avut loc o discuție fără precedent pe un canal de televiziune din Afganistan : o prezentatoare a intervievat un purtător de cuvânt taliban despre planurile grupului pentru țară, la câteva zile după ce insurgenții au preluat controlul asupra capitalei, Kabul.

Discuția lui Beheshta Arghand cu purtătorul de cuvânt Mawlawi Abdulhaq Hemad a fost prezentat de canalul de știri continuu TOLO News, unde o femeie afgană a organizat pentru prima dată un interviu cu un înalt oficial taliban în interiorul granițelor țării.

„Le-am spus, uite, o femeie o să-ți ia un interviu”, a spus Saad Mohseni, fondatorul TOLO News. „Și au spus bine. S-ar fi putut spune cu ușurință să refuze – conduc țara, pot face tot ce vor. ”
TOLO News și-a trimis reporterele acasă duminică din cauza temerilor pentru siguranța lor. Însă două zile mai târziu, multe s-au întors la muncă și au ieșit să faca reportaje pe străzi. În acest moment, „lucrurile decurg ca de obicei” pentru postul care operează un canal de televiziune 24 de ore și o prezență online care a prezentat frecvent imagini care arată colapsul regimului anterior.
Mohseni a sugerat că talibanii se străduiau să calmeze guvernele occidentale și mass-media. „Este important pentru ei să câștige inimi și minți și să le arate internaționalilor că sunt legitimi și că sunt oameni cu care poți lucra. În această fază, mass-media va avea mult mai multă libertate decât în fazele care vor urma. ”

Mohseni, cetățean afgan-australian care locuieste în Dubai, a petrecut două decenii construind un imperiu media care include de la TOLO News la canalele populare de divertisment și un echivalent afgan al Netflix . Deși compania sa a luat măsuri de precauție pentru a elimina spectacolele de divertisment cu „cântărețe feminine care arată multă carne”, aceasta transmite încă telenovele turcesti către milioane de oameni.

În ciuda acestui fapt, așteptarea sa este că talibanii vor introduce în cele din urmă restricții de difuzare dure pentru jurnaliștii care pun întrebări dure noii administrații: „Vor fi în guvern pentru o vreme. Ce se întâmplă dacă începi să critici? Putem difuza orice doriți atâta timp cât nu critică guvernul? ”

Cu toate acestea, lucrurile s-au schimbat mult de când talibanii conduceau ultima oară Afganistanul în 2001. Pe atunci, televiziunea și internetul erau interzise din cauza potențialului lor de a răspândi materiale imorale. Muzica înregistrată era ilegală, exista un singur post de radio religios și nu exista o rețea comercială de telefonie mobilă.

Douăzeci de ani mai târziu, țara este plină de smartphone-uri folosite pentru a înregistra imagini care se răspândesc instantaneu în țară și în lume, cu conexiuni 4G disponibile în marile orașe. Există zeci de canale de televiziune și radio independente. Aproximativ jumătate din populația Afganistanului are sub 20 de ani, ceea ce înseamnă că nici nu se nascusera când a avut loc invazia susținută de SUA și au crescut pe social media. Mulți dintre luptătorii talibanilor sunt obișnuiți să-și petreacă timpul schimbând materiale pe WhatsApp.
Acest lucru i-a forțat pe talibani să adopte o nouă abordare a presei. Când luptătorii au obținut acces la palatul prezidențial din Kabul, duminică seară, au fost însoțiți de o echipă de filmare de la canalul de știri de televiziune cu sprijin Qatari Al Jazeera, care a transmis în direct explorarea clădirii pustii. În ultimele zile, purtătorii de cuvânt talibani au fost, de asemenea, intervievați în direct de prezentatoare de la BBC News și Sky News.

În ceea ce privește TOLO News, Mohseni spune că viitorul pe termen lung este sumbru pentru compania sa și jurnaliștii săi. „Aceasta este o amenințare existențială pentru noi. Presupunem că am pierdut afacerea. Orice lucru mai bun decât oprirea completă este un câștig pentru noi. Dar știam regulile jocului înainte de a intra în el. Acesta este Afganistanul, este un cartier dur ”.

Sursa: https://www.theguardian.com/world/2021/aug/17/female-presenter-interviews-taliban-spokesman-on-afghanistan-television


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *