Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Oameni fără populație

Tratatele de medicină învechită apucaseră să descifreze destule taine ale sutei de miliarde de neuroni de care dispune fiecare biped fără pene și cu unghii late, inclusiv faptul că „folosim” sub 10% din această „capacitate de calcul”. E o aproximație nu tocmai fondată și îngrijorătoare, exprimată într-un mod cu totul nefericit, deoarece se înțelege că restul neuronilor (cam 90 de miliarde) rămân nefolosiți, când de fapt sunt utilizați inconștient, adică fără solicitarea atenției sau aprobării noastre. Spun „îngrijorătoare”, pentru că asta ar însemna, totuși, că fiecare dintre noi poate utiliza conștient un număr de neuroni egal cu populația actuală a planetei. E ușor înfiorător, dacă ne gândim la abilitățile utilizatorului obișnuit, și de-a dreptul spărietor dacă ne gândim la sangvinarii științifici de rit nou, care sunt convinși că inteligența artificială e cea care la aduce cumpărăturile la ușă și au mare grijă să nu se trezească morți într-o bună zi.

Din fericire, pentru mulți indivizi ai speciei noastre cei opt miliarde de neuroni controlabili conștient sunt în bună măsură imaginari, după cum ne arată Marele Circ Sanitar pe altarul căruia au fost jertfite toate abilitățile de a utiliza respectiva populație. Jumătate de planetă le-a plecat cu trotineta, ca să-și afișeze genul fluid, iar printre cei rămași fac ravagii epidemiile de lipotimii și pareze. Totuși, asta nu e o tragedie. Deși e o notă foarte proastă pentru civilizația umană, descoperirea dă o notă foarte mare naturii. Ca să ne dăm seama de asta e suficientă o întrebare simplă: Ce-ar fi fost dacă, prin cine știe ce metode ori „tratamente”, omul ar fi preluat 80-90% din controlul conștient al creierului? Să zicem că odată cu buletinul ar putea primi și o pastilă care îi permite să-și folosească o parte din creier de zece ori mai mare decât înainte. Ce s-ar întâmpla?

Răspunsul n-ar trebui să fie un mare mister. Pentru 99 de oameni dintr-o sută asta ar însemna zero șanse de a supraviețui o oră. Presupunând că o astfel de capacitate sporită de control al proceselor cerebrale le-ar permite să gestioneze procese complexe ca respirația sau circulația sanguină, abilitatea lor de a lua decizii „bine informate” și de a controla consecvent un flux de informații – aceeași care îi face să decidă la prânz că afară e noapte, doar fiindcă așa a zis un pompier sanitar – nu le-ar permite să-și întrețină pulsul și respirația nici cu ajutorul întregii „inteligențe artificiale” din lume. Practic, un astfel de scenariu ar asigura dispariția rasei umane, fiindcă nici cei capabili să controleze azi opt miliarde de neuroni n-ar face față prea multă vreme noii stări de progres, dintr-un motiv foarte simplu: trebuie să doarmă. Cum spuneam, natura ia o notă foarte mare la construcția sistemelor neuronale.

Dar avem nevoie de astfel de scenarii pentru a descoperi până unde am progresat cu utilizarea populației enorme de neuroni pe care se presupune că i-am avea la dispoziție fiecare dintre noi? Nu tocmai. Pe măsură ce se scurtează secolul, devine tot mai greu de crezut că istoria e mersul Spiritului prin lume, cum zicea exaltatul Hegel. Și se adeverește, în fiecare zi, spusa unuia dintre ultimii discipoli ai lui, Alexandr Zinoviev: „Trei sau mai multe miliarde de debili mintal înarmați cu o tehnică fabuloasă – este greu de imaginat un coșmar mai mare”.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

4 comentarii pentru articolul „Oameni fără populație”

  • Aceasta este ideea principala: daca se gaseste o metoda ultra-rapida sa ne folosim cea mai mare parte a creierului pentru a gandi, damblagim si ne sta ceasul? 🙂 „Care e stirea ?” Daca lucrurile s-ar produce foarte incet, creierul se va adapta, asta ar fi interesant de analizat, prin ce mecanisme.

  • Tare si o incantare! De cand va astept, he, he!!! Lucrurile bune se iau in doze mici. Ca sa poti sa le savurezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *