Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Oamenii umbră vor deveni popoarele lumii

Lucrez în comerț de când mă știu, am copilărit în magazin, m-am format și am învățat negustorie de la tatăl meu și, în timp, mi-am format ceea ce se numește simțul pieței. Simt când lucrurile urmează să meargă bine în piață, când lumea are bani și prosperă, simt ceea ce își doresc oamenii, ce mărfuri prind și care nu, și, mai ales, am simțul perioadelor bune și rele.

Acum trăim vremuri extraordinar de dificile. Nu doar că asta se resimte în încasările generale, dar se simte și în tendința pieței. Am mai văzut perioade grele, am mai văzut luni moarte, nu asta mă sperie, ci faptul că asistăm încet, dar sigur la un gripaj feroce al pieței. Pur și simplu, sărăcia care se instalează, ca efect al primului lockdown și de frica celui de- al doilea, se simte tot mai mult. Am mai văzut vremuri grele, dar cele de acum nu se compară nici măcar cu vremurile foarte grele ale crizei din 2008. Mi le amintesc și pe acelea, îmi amintesc perfect falimentele în lanț, îmi amintesc cum prieteni și cunoștințe sărăceau.

Dar acum e cu totul altceva. Atunci tot se mai făcea vânzare, se vindea marfă mai ieftină, mai simplă, dar tot se vindea. Acum, piața cade de la zi la zi. Bruma de bani pe care oamenii o mai au nu este risipită. Nu doar că nu mai există cerere, ci ușor, ușor nu mai există nici ofertă.

Pe capete ușor, ușor trag obloanele inclusiv furnizori și ramuri întregi din economie pe verticală. Oamenii vin, se uită și pleacă. Cam asta a rămas din tot comerțul. Țin să subliniez că magazinul nostru nu face parte din industria ospitalității, eu încă am voie să țin prăvălia deschisă, dar ce folos? Nu doar că zi după zi nu mai este cine să ne cumpere mărfurile, dar pas cu pas, nu va mai fi nici cine să producă mărfuri. Mulți spun, cu o naivitate și o candoare care denotă bune intenții, că se va muri de foame, că nu vom mai avea nici ce mânca. Deși și eu cred că toată economia se va prăbuși și se va preface într-un imens morman de moloz, nu cred că se va muri de foame.

Nu despre mâncare e vorba. Mâncare va fi. Ceea ce se întâmplă sub ochii noștri, zi după zi, este ceva cu mult mai crud, mai rău și mai negru decât orice foamete, dispare un model social cu totul. Omul este, sub ochii noștri, redesenat, distrus ca ființă socială, este dezobișnuit să trăiască alături de prieteni, familie.

Omul este extras din comunitate, atomizat și obișnuit cu o austeritatea nemaivăzută în istoria noastră. Cred că rezultatul final a ceea ce trăim noi va fi o societate în care odioasa declarație pe propria răspundere va deveni parte din noua normalitate.

După distrugerea unor componente vaste din economie, în generozitatea lor, guvernele lumii vor oferi antreprenorilor în faliment, angajaților rămași fără serviciu, celor cu profesii liberale, o soluție salvatoare pentru care noi, bietele oi naive vom mulțumi cu aplauze furtunoase. Acea soluție va fi una pe care ați mai auzit-o de-a lungul timpului într-un context diferit, respectiv cel legat de efectele robotizării economiei.

Este vorba de soluția odioasă a venitului minim garantat. De ce spun că este odioasă această soluție? Pentru că libertatea în sine, actualul nostru model social, viața noastră de zi cu zi, credința, bucuria de trăi, toate ne vor fi luate în schimbul unui preț infim. Un blid de mâncare asigurat pe lună, un minim de venituri și un trai mediocru-sărăcăcios vor fi surogatele cu care vă vor plăti pentru a accepta că ”lumea nu mai poate fi la fel”. Prețul pentru #stăm acasă va fi un blid de mâncare asigurat de atotputernicele autorități.

Crâncenul și apaticul egalitarism va lua locul libertății, credinței, bucuriei de trăi, nunților, petrecerilor, vacanțelor, afacerilor personale, liberei inițiative private, reuniunilor de familie, iubirii și fericirii. Omul nou se naște sub ochii noștri, o simt și văd asta zi după zi.

Omul nou nu va mai consuma decât ceea ce are voie să consume, nu va mai fi consumerist, nu se mai duce în concedii, vacanțe, nu va mai socializa, va învăța online, va socializa online, va iubi online și se va topi în marea masă amorfă și anonimă de oameni umbră care vor deveni popoarele lumii. Poate credeți că exagerez, dar nu exagerez. Piața, economia, afacerile mor zi după zi, iar alături de ele, și de clasa antreprenorilor, moare și libertatea economică, alături de celelalte libertăți civile. Să renunți la bucuria muncii, la bucuria de a trăi printre oameni și alături de ei, să renunți la afaceri, distracție, iubire, pentru un polonic amar de mâncare va fi pactul pe care întreaga omenire îl va semna. Aceasta este predicția mea. În încheiere, cu riscul de cădea în patetic vă las cu un ultim gând, niciodată un stomac plin nu va compensa o inima goală.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

7 comentarii pentru articolul „Oamenii umbră vor deveni popoarele lumii”

  • Oamenii din umbra sint chiar popoarele paralele:))
    Popoarele paralele isi definesc propriul om, Nemuritor!:)Nouomul e omul…vremurilor. Insa vremurile…nu sint Vesnice. Insa tind sa fie!:))), de asta vor si incurca nouoamenii, adica popoarele paralele, Raiul pe Pamant cu…Apocalipsa!:))

    • oamenii din umbra sint, mai inainte de a fi lipsiti de altceva, lipsiti de lumina sau de caldura?!
      …buna intrebare!:))))

      • cautind lumina oamenilor din umbra, vei orbi!
        cautind caldura oamenilor din umbra…te vei dumiri!
        lumina oamenilor din umbra este orbitoare, iar asta pentru ca ei au transformat si caldura in lumina…
        Iubirea e Lumina sau…Caldura?! oare…care dintre ele lumineaza?!

  • Mao e razbunat. Regimul sau e copiat de toata planeta. Oamenii s-au bagat in cusca si si-au aruncat cheile. Si mai sunt si fericiti. Schizofrenie la nivel planetar: sa fii fericit ca esti detinut!

    • Comunismul…lumii este fix Comunismul Pur!…intors pe dos!:)))
      Comunismul Pur fiind cel desprw care vorbea Platon, Apostolii, Iisus, Ioan Gura de Aur, etc…
      Deci…minune!:))) e cu Comunism, povestea! Cu comunismul care il are la baza nu doar pe Marx, ci si pe Hegel!:)))

  • Poveste. asta e ce zic mai jos, o poveste.

    …insa eu cred ca e o problema la mijloc, iar aceasta e fix libertatea despre care vorbesti.
    faza cea mai tare pe vremurile astea e ca ea tre sa se manifeste plenar! sa fie… libera sa se manifeste plenar!
    e esentiala, treaba.

    asa…cu japca!, poti schimba orice pe lumea asta. insa…chiar ‘japca’ a expirat! ea nu mai e posibila!

    nivelul actual de dezvoltare al civilizatiei o obliga sa se comporte cu masura cuvenita! ca daca NU!, atunci…pa civilizatie! si e pa…asa cum de toate celelalte civilizatii de pina acum s-a ales…Cenusa!

    intrebam, mai devreme, daca actuala Revolutie Mondiala se manifesta…doar pe planeta asta 🙂 :))
    uite, eu cred ca nu. eu cred ca aceasta poveste este despre Esentele Creatiei, deci…e pina la prasele, povestea.
    adica povestea e chiar cea clasica, in Creatie, Minte VS Inima.

    omul trebuie sa aleaga in deplinatarea liberatilor sale!
    daca n-o face asa, atunci…alegerea a fost viciata!, prin urmare ‘VS’-ul…se repeta!:))), ca nu tine faza cu povesti dastea…la acest nivel, care e Nivelul Desavarsirilor :), deci arbitrul e chiar…Arbitrul! 🙂

    de folos e faptul ca Apocalipsa…a fost vazuta, asa cum a si fost povestita, …prin ochii lui Ioan! care erau cu totul speciali, in momentul cind i s-a aratat povestea.
    prin ochii nostri, ..oameni normali, Apocalipsa se va vedea…oleaca altfel!, zic io…va fi chiar Raiul pe Pamant!
    rezumat: la finalul acestor vremuri…deosebite la modul absolut!, se va manifesta, la nivel mondial,…Raiul pe Pamant! care e chiar Oglindirea Raiului!, insa ca orice imagine din oglinda, ea e…pe contrasens si cu capul in jos, aceasta pozitie extrem de deosebita fiind chiar definitia…Iadului.

    prin urmare…oamenii vor sta la coada! …sa cumpere binele ce se va vinde la tarabe!
    si…ti se va da…cu varf si indesat! ti se va da tot! ba ti se va da, bonus!, chiar si Nemurirea!
    si…culmea!, la schimb ti se va cere…sa renunti sa mai fi om! dindu-ti-se, insa, la schimb, nouomul!…ca sa nu ramai fara! :))

    prin urmare…nu de rau sa te sperii, …ci de binele lumii mari! ca va inunda lumea mare! el…e chiar la usa! inca nu se vede…pentru ca, cum spuneai, lumea mare e in prin proces de demolare. insa controlata, Tano. iar asta doar pentru ca Raiul pe Pamant sa…aiba loc suficient!

    Apocalipsa va fi in momentul ei de glorie atunci si numai atunci cind se va manifesta…Raiul pe Pamant!, adica in curind!…

    deci te uiti si vezi…Raiul pe Pamant si…cind colo,…ce vezi e fix Apocalipsa!

    …daca ai avea de ales intre a cumpara Nemurirea si…a muri, ce ai alege, …sa mori?…sau s-o cumperi, de platit platind cu ‘omul’ ce esti?
    e de folos intrebarea, pentru ca…in mare…cam asa arata Judecata de apoi!, e fix aceasta alegere…prin care, in esenta, omul se judeca singur!
    teoretic…io creca va fi coada la cumparat Nemurire!:))))

  • hai sa ti spun ceva: ma inclin! esti tare, nenica! Bravo!
    deci nu te laud, zic doar ca esti tare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *