Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Olimpiada bizară. Poftiți în galaxia Andromeda!

Actuala ediție a Jocurilor Olimpice de vară este un excelent prilej pentru a cunoaște realitățile ciudate din altă galaxie.
Pentru asta nu trebuie să străbați spațiile interstelare cu nave cosmice, ci doar să faci un drum până în Japonia.
Azi îți oferim o expediție în galaxia Andromeda, situată la 2,5 milioane de ani-lumină față de Pământ.

Civilizația niponă, plus restricțiile perioadei pandemice au făcut din o zi trăită la Tokyo o experiență teribilă, similară cu o călătorie pe o planetă din altă galaxie. Poate dorești să afli cum o fi oare în Andromeda, ori în Galaxia Pitică Sferoidă din Pegas. Păi, mergi matale să cunoști civilizația niponă. De mai mulți ani, eu sunt deja în acest spațiu prin intermediul scrierilor ambasadorului Radu Șerban. El a fost acreditat în Japonia, iar mandatul său de patru ani și jumătate reprezintă o excelentă experiență. Am aflat din cărțile sale multe lucruri ,,ciudate” despre japonezi. Dar, acum vă subliniez doar un aspect.

În acele locuri, oamenii merg cu spatele înainte. Cum se poate așa ceva? Din politețe japoneză, când te desparți de cineva pe stradă, nu îi întorci spatele și pleci. Nu se face! Așa că, omul se retrage încet, încet cu mâinile la piept și făcând plecăciuni. Această scenă multiplicată de senzația că ești într-o localitate unde toți oamenii merg cu spatele.

Acum vine una tare! Ați auzit de aer condiționat afară, în spațiu deschis? Nici eu! Dar în Japonia totul este posibil, inclusiv așa ceva.

Dorin Chioțea, unul dintre oamenii trimiși de TVR în Japonia, ne oferă chiar o imagine cu acest aparat, care asigură aerul condiționat în spațiu deschis. Asta, pentru a mai răcori puțin atmosfera în stațiile de autobuz.

Coordonatorul Centrului de Studii Româno-Japoneze „Angela Hondru” din București, Șerban Georgescu, ne oferă și alte sfaturi când suntem la 9.000 km depărtare de casă, într-o Japonie pe care nu se sfiește s-o numească „altă planetă”:

„Am fost în nenumărate locuri, dar de fiecare dată când ajung la Tokyo sau în alte orașe nipone am permanent senzația că am ajuns într-o galaxie diferită. De la personalul din aeroport, care nu se sfiește să-ți șteargă cu atenție bagajele cu șervețele, până la orarul transportului public, după care poți să-ți fixezi ceasul, totul e altceva”.

Domnul Georgescu oferă și sfaturi sportivilor români de la JO: „Să aibă grijă să lase curat lună la vestiarele pe care le folosesc la antrenamente sau competiții. Ați văzut cu toții imaginile de la Mondialele de fotbal sau rugby, la care japonezii strâng absolut tot în urma lor și totul rămâne ca și cum n-ar fi trecut nimeni pe acolo”.

Alt sfat:

„Dacă interacționează, în diverse situații, cu japonezi, să fie foarte înțelegători. Localnicii sunt extrem de politicoși, nu spun niciodată «nu», dar asta nu înseamnă că pricep sau sunt de acord cu tot ce le spui”.

Aspectele legate de mâncare sunt foarte importante:

„Să nu lase mâncare în farfurie, chiar dacă iau masa doar la cantina din Satul Olimpic. După al Doilea Război Mondial, Japonia a trecut printr-o perioadă de foamete cruntă și de sărăcie, așa că risipa e foarte urât privită. Să pună în farfurie doar cât consideră că mănâncă”.

Peste toate acestea au mai venit și restricțiile perioadei pandemice. Una peste alta, concluzia este că suntem în altă galaxie!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *