Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Oportunitatea oportuniștilor

Cum în domeniul nostru, al istoricilor, ești numit istoric nu fiindcă ai o diplomă, ci pentru ceea ce ai produs ca și cercetător, ce ai adus nou în specializarea ta, așa ar trebui să-i catalogăm și pe politicienii noștri. Așa zisa bătălie a celor trei candidați ar fi trebuit privită în special după criteriul performanței. Cu ce sunt mai buni Dăncilă – Teodorovici – Fifor decât fosta conducere? Actuala conducere ar fi trebuit să ne explice un plan de acțiune, o strategie rezonabilă (promisiunile se întorc tot timpul împotriva omului politic) sau măcar a identificării ”dușmanului”. De ce PSD este mai bun ca celelalte partide, de ce trebuie ca românii să aleagă o persoană de stânga la Cotroceni? Mai mult, de ce PSD este un partid în defensivă și nu unul care atacă? Nu este în stare să facă agenda publică? Nu are comunicatori?

Urmărind activitatea membrilor social democrați de când au ajuns la guvernare cât și prestația lor de la Congresul din week-end constatăm fără prea multă greutate că alegerile au fost mai degrabă o răfuială decât o luptă, că până și candidații au știut că vor pierde în fața Vioricăi Dăncilă, că cei înscriși în cursă au vrut să se audă nu să câștige poziția de președinte al Partidului.
În fapt, Viorica Dăncilă a câștigat,  fiindcă este prim ministru! Iar membrii PSD (în acest caz), ca de fiecare dată, au fost oportuniști!

Invitat special la Congres, Călin Popescu Tăriceanu: a „profitat de prezența lui” așa cum a declarat pentru a sublinia realizările din mandatul său din deceniul trecut. Apoi a opinat că „justiția era în pragul colapsului”, cu bilețele și protocoale se hotăra soarta unor dosare și ca o concluzie, cel de-al doilea om în stat, și-a exprimat dorința de a scoate din justiția română cuvântul… „Paradeală”! Nu a explicat dacă are în prerogative posibilitatea sau cum poate face acest lucru!

Omul, care în calitatea sa de premier (al unei coaliții PNL-PD-UDMR-PUR), a retrocedat în 26 mai 2006 Castelul Bran. Spre bătrânețe, principesa Ileana s-a călugărit.  Pentru ca cineva să fie primit la mănăstire, trebuie să renunțe la toate bunurile lumești,  iar principesa Ileana a renunțat, „de bună voie și nesilită de nimeni”, la toate bunurile sale materiale, inclusiv la cele moștenite de la mama sa, regina Maria. Împreună cu Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii de atunci, nu au ținut cont de acest fapt,  ci s-au grăbit să înstrăineze un castel al patrimoniului național!

Am scris aceste rânduri despre Călin Popescu Tăriceanu,  pentru că la Congresul PSD s-a referit în discursul său la „complexul de inferioritate” cât și la Ion I.C. Brătianu și activitatea sa la Conferința de Pace de la Paris. Cu alte cuvinte, folosește și idei din istoria românilor, de care, în fond nu este preocupat.
În ce mă privește consider că discursul i-a fost scris,  iar acesta nu are nimic în comun cu Ion I.C. Brătianu. Nici măcar patriotismul!  Dacă ar fi fost preocupat de activitatea lui Ion I.C. Brătianu, ar fi învățat atât de multe încât nu ar mai fi putut fi un politician de mâna a II-a.

Preocupat de a prinde nominalizarea pentru cursa prezidențială, referindu-se la Europa, a subliniat că Marea Britanie ne-a ajutat ”întotdeauna” în istorie. Chiar și atunci când W. Churchill a ajuns la un acord cu Stalin și i-a scris liderului sovietic pe un șervețel că Uniunea Sovietică trebuie să aibă influență asupra României de 90%? Sau chiar și atunci când premierul britanic David Lloyd George i-a scris aceluiași Ion I. C. Brătianu o scrisoare prin care-l invita ca România să intre în războiul greco-turc de partea Greciei? Nu vreau să vă gândiți cum ar fi arătat România azi dacă în locul lui Ionel Brătianu ar fi fost Călin Popescu Tăriceanu.
Dar așa se întâmplă când politicienii nu-și cunosc istoria și vor să se gudure pe lângă Marile Puteri!

Viorica Dăncilă: a avut un discurs scris de un om de stânga. Cuvintele mari nu au lipsit din mesajul său. Cu cât mai mari, cu atât mai gol au sunat! Parcă a fost un discurs făcut pentru un înalt prelat al BOR: prosperitate, demnitate, decență, respect! Mai trebuia să adauge credință! Credința membrilor PSD în președintele lor!

„Suntem preocupați de bunăstarea României” sau ”social democrația înseamnă grija față de oameni” până la ”sunt mândră că sunt social democrată” sunt expresii ale celor care-i fac Vioricăi Dăncilă textele. În ce mă privește consider că poți fi mândru de ceea ce realizezi ca persoană, cu toate că nu strică să rămâi modest, în loc de exprimări de genul ”mândru că sunt român” sau ”mândră că sunt social democrată”. Pentru prima calitate nu trebuie să faci nimic iar pentru cea de-a doua trebuie doar să te înscrii într-un partid, social democrat!
Pe lângă promisiunile cu privire la autostrăzi (de ce nu realizări?) Viorica Dăncilă ne-a anunțat că vom moderniza școala românească,  iar justiția este o temă falsă!

Dacă nimeni nu mai ia în considerare promisiunile cu autostrăzile, mă așteptam să ne explice cum modernizează școala românească și de ce justiția este o temă falsă,  iar ca specialist în relațiile româno-turce mi-ar fi plăcut să aflu de ce spitalul regional de la Constanța se face în parteneriat cu statul turc? Un stat corupt, aflat în criză economică,  este foarte dornic să ajute statul român să construiască un spital la Constanța? Doar pentru a face un bine? Sau pentru a-și dezvolta investițiile în Balcani conform doctrinei neo-otomaniste? Consilierul lui Recep Tayyip Erdoğan, Egemen Bağış (degradat de la ministru la consilier după ce a fost prins cu o cutie în care avea peste 4 milioane de $) declara că România trebuie să se îndrepte spre Balcanii conduși de la Istanbul, nu să rămâne legată de Bruxelles!

Toți cei de la tribuna Sălii Palatului au remarcat rezultatele ”excelente” avute  de Președinția română la Consiliului Uniunii Europene. Nu am urmărit eficiența României cu privire la celelalte state U.E. dar această președinție nu a rezolvat două teme importante pentru România: accederea la spațiul Schengen și cealaltă mult mai gravă, apropierea de R. Moldova. Mai mult, cei care se ocupă de diplomație, după evenimentele recente, au arătat că sunt repetenți în acest domeniu!

Istoria Congresului de la sfârșitul săptămânii s-a centrat pe viitor. Aproape toți cei care până acum o lună se îngrămădeau să-i intre în grații lui Liviu Dragnea, azi nu știu cum să se lepede mai repede de el. Din păcate, asumarea propriului trecut este un lucru atât de greu pentru conducerea PSD încât i-a transformat în oportuniști. Preocupați cu propriile interese, nu văd că partidul este paralel cu realitățile din România!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Oportunitatea oportuniștilor”

 • Nu stiu ce fel de istoric sunteti dar aveti lacune, atat in privinta materiei cat si a perceptiei.
  – congresul psd nu trebuie confundat cu o platforma electorala, sa spuna ce cand nici structurile de conducere n-au fost definitivate, cu tabere atat de diferite (vezi Plesoianu);
  – imi place sau nu Dancila, decizia ‘castigatorul isi impune echipa’ si ‘pm e si pres partidului’ e o decizie corecta;
  – daca va intereseaza coruptia Bratienilor cititi-l pe Eminescu de pilda, sa va cruciti; in special afacerile cu inzestrarea catastrofala in primul razboi (milionul de victime) a dus la extrema dreapta apoi cu Averescu in frunte si dictatura regala;
  – Bratianu a acceptat !! sa intram in Grecia dar Anglia sa furnizeze vase de transport, doar nu era sa traversam bulgaria – ostila si cu o armata intacta; or implicarea Londrei trebuia sa fie secreta 🙂 deci nu s-a ales nimic;
  – inainte de Ialta a fost Maroc si Teheran, acolo s-au luat deciziile FARA CHURCHILL, care a fost lasat sa astepte (cititi-i memoriile sa-i vedeti stupefactia); la Ialta a incercat in extremis CEVA, ei da, si 10% era ok dar nici asta n-am avut (asta dupa ce a implorat in zadar un front in balcani); planul Morgenthau va spune ceva? FACUT PUBLIC, pentru a-i determina pe nemti sa nu se retraga din vest si rusii sa intre adanc in europa; ne plangem noi care am ajuns pe volga? ce sa zica bietii polonezi …
  – ei da, turcii ne fac de toate, si frigidere si autostrazi, si tramvaie si autobuze; nu e mare lucru, trebuie sa dai copy-paste, asa au facut si chinezii; numai ca trebuie sa ai si partide NATIONALE, si mai ales SERVICII SECRETE, nu e nici un otomanism (in kosovo de pilda nu turcia e prezenta ci sauditii); la ei intreprinzatorii sunt considerati resursa nationala (asa corupti cum sunt) – la noi lancezesc in puscarie sau asteapta mascatii.

 • ….”ca de fiecare dată, au fost oportuniști!”

  Nu-si permit sa fie altfel. Pt asta le-ar trebui o alta educatie, alte cunostinte si un caracter, iar acestia nu au nimic din toate cite le-ar fi necesare! Tinind cont de istorie, stim f bine ca nu putea sa fie altfel si altceva!

  „Consilierul lui Recep Tayyip Erdoğan, Egemen Bağış (degradat de la ministru la consilier după ce a fost prins cu o cutie în care avea peste 4 milioane de $) declara că România trebuie să se îndrepte spre Balcanii conduși de la Istanbul, nu să rămâne legată de Bruxelles!”

  Planul vestului, din anii 90, era sa rupa Romania, iar Transilvania sa fie luata de ei, in timp ce restul urma sa intre sub influenta Turciei, pe care o faceau sef regional. Si acum urmaresc ruperea tarii prin dezvoltarea Transilvaniei si indoctrinarea localnicilor prin crearea unui sentiment de superioritate fata de ceilalti. Asta au facut in fosta Cehoslovacie, Slovenia si Croatia. Deci, nimic nou! Problema este ca romanii nu stiu nimic si sint cel mai usor de prostit, cu orice!

  Astea le-au scris pina si in reviste de turism lasate prin trenuri regionale, ca reclama!

  Va spun rezultatul: toti romanii, indiferent cit de bogati se cred si pusi la adapost, vor plinge degeaba, deoarece ce-au distrus nu se mai poate reface! Se vad puternici, dar nu stiu ce vine, pt ca nu au de unde! Cine stie cum aratam, ca tara si popor, in 45 si ce-a urmat, intelege totul.

 • Ionuț Cojocaru, aceste „dezvăluiri” s-au întâmplat de la 1990 încoace, de la fostul FSN, la actualul PSD.
  Au fost momente în care electoratul român a acordat importanță Dreptei românești, CDR, întîi, Alianța D.A., apoi. Dezamăgire totală!
  Ca istoric este firesc să ȘTIȚI multe, dar nu știu ca OM, ce simțiți!
  Eu, ca simplu cetățean, am simțit mai multe pe pielea mea, de la firul ierbii, cum se spune.
  Dvs., la ce „etaj”, locuiți, de fapt?!?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *