Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Opriți poștalionul cu vești rele!

MOTTO:

Opriți poștalionul cu  vești rele,
Ce pleacă  negreșit din Turnu Măgurele,
La revărsat de zor, chiar de la  „Ciupercă”,
Și-alunecă spre noi, ca neagră arcă !

Legați-i surugiul fedeleș de-un pom
Ori îmbătați-l  strașnic cu-n butoi de rom,
Dați  grabnic foc la telegramele-ferpar
Să nu ne mai îndolieze iar și iar!

Doar caii să-i cruțați, vă cer,
Căci ei sunt sufletele  celor care pier,
Lăsați-i liberi să se mai încure
Pe lama timpului ce ni-i la toți secure !

Acolo, de unde am venit eu, se moare mai abitir ca oriunde, nu e zi de la Dumnezeu în care să nu se prăpădească cineva. Da, da, fiindcă orice răposat e cineva în vatra teleormăneană din care mă trag. Pentru mine, desigur! Păi, fiecare însemna ceva în viața mea de atunci… Ne întâlneam  pe străzile orașului și ne dădeam binețe, dacă nu ne  opream  de-adevăratelea și vânturam de la unul la altul vorbe  neprefăcute. Rar  se întâmpla să zăresc o figură  străină în curtea aceea nici prea mare și nici prea mică, pe care cu mult înaintea noastră edilii o botezaseră Turnu Măgurele. Mi se părea că suntem  o singură familie și de aceea simțeam nevoia să ne împărtășim de-a valma bucuriile și  necazurile, preazilnicele banalități. Rutină de provincie. Am crescut împreună o vreme, până  când  ni s-au întărit aripile și am zburat care-ncotro. Câțiva au rămas să aibă grijă de baștină, să nu i se strice rânduiala. Noi, ăștilalți, strămutați pe te miri unde, ne-am lăsat o parte de suflet în urbea atât de patriarhală și am ciulit urechile ca nu cumva să ne scape strigătele trecutului. Și așa, de la părelnica distanță, am plâns ba dispariția părinților și a rudelor, ba a prietenilor, colegilor de școală și a profesorilor, ba a oricărui turnean cu care, cândva,  ne-am atins privirile. Ușor, ușor, ne-am pomenit că amintirile s-au repezit să se mute în cimitir, gonite de anii ce se tot adunau. Pietrele tombale dintre gardurile pe care altădată  le săream în fugă ca să furăm corcodușe, ori ca să ne hlizim la monumentele funerare, au acum chipuri și nume familiare, o biografie personală ce ne-a marcat destinul. Mare parte din memoria mea afectivă zace  sub lespedea grea a înțărânării turnene. Ciudat, la București cortegiul trece rar pe drum, iar marșul funebru nu răsună în vacarmul de asfalt. Aici, nimeni nu jelește pe nimeni!

„De-or  să-mi îngenunche lângă umăr  plopii,
Legănând pe creangă mierlele și cucii,
Să-mi  spoiți cu toamnă marginile gropii
Și cu neuitare  negurile crucii.”

Epitaful  poetului Dumitru Vasile-Delceanu, care mi-a fost diriginte în liceu, mă întâmpină ori de câte ori calc în orașul mut. Mă scutur anevoie de tristețe și-mi vine să-mi arunc de pe umeri crucea-povară și să o rup la fugă departe, departe… Poate îmi pierde urma cea care nu dă greș niciodată… Numai că „moartea nu se sfătuiește cu noi  și nu ne face hatâruri.”[1] Noroc că realitatea mă aduce înapoi, în mijlocul lumânărilor pâlpâind printre imortele și jerbe de flori putrezite. E cu neputință să înșeli sau să amâni fatalitatea… În definitiv, „cred în obligația omului de a-și trăi destinul. Adică, de a-și duce crucea. Și niciodată nu am tăiat din ea ca să fie mai ușoară, nu am tăiat din ea. Este o poveste că oamenii își duceau fiecare crucea și unul povestind, zicea: «Dacă am mai tăia un pic de aici, de jos, ar fi mai ușoară». Și au tăiat. Au mers o vreme și iar au zis: «Am mai putea tăia puțin de acolo de jos». Și au tăiat. Dar au ajuns într-un loc unde trebuiau să treacă o prăpastie. Și trebuiau să pună crucea peste prăpastie ca să treacă peste ea, punte. Dar tot tăind, nu le-a ajuns. Așa se întâmplă și în viață.”[2]

Îmi așez cu exersată resemnare  cele două lemne încrucișate și  bătute în cuie, mi le potrivesc cu încetineală și o iau la pas,  fără grabă, atent la vârtoapele din față… Implacabil, ne naștem sub semnul crucii, trăim sisific cărând-o în spinare și trecem în neființă cu ea pe piept. Niciun pământean, tânăr sau bătrân, bogat sau sărac, alb ori negru, nu scapă de crucea lui…de-a pururea! La capătul drumului șovăim o clipă și ne închinăm, nu înainte de  a ofta deznădăjduitor: „Nu anii, morții mei mă încovoaie”[3]


[1]  Annie Bentoiu, Timpul ce ni s-a dat. Memorii 1944-1959

[2] Dorel Vișan în interviul realizat de Ionuț Vulpescu, publicat în Flacăra lui Adrian Păunescu, 15-21 iulie 2022

[3] Andrei Zanca


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Opriți poștalionul cu vești rele!”

  • Prea repede ,neașteptat de repede ,mult prea curând, cei dragi sufletului nostru au părăsit această lume minunată în care au trăit ! Fiecare dintre ei a avut un rol în viața noastră fie că au fost bunici ,părinți, foști profesori ,foști colegi ,foști logodnici sau soți ! Doar că viața le-a fost prea iute retezată de doamna cu coasa, dacă o putem numi doamnă și de orânduirile „crunte și nedrepte „(cun bine le spunea Eminescu) inaugurate cu acordul ei și care au fost un adevărat lagăr de concentrare pentru întreaga lume : comunismul ,socialismul și capitalismul neomarxist de astăzi! Vă mulțumim pentru un articol foarte frumos ,dar și foarte înteresant prezentat cu mult realism ,dar și cu mult suflet !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *