Cu o organizare flexibilă, o finanțare adecvată şi o legislaţie clară, serviciile secrete britanice au reușit, la începutul Primului Război Mondial, să anihileze aproape în întregime spionajul german din Marea Britanie. Englezii puteau să interpreteze și să descifreze orice mesaj pe care Germania îl transmitea în lume. În cadrul serviciului s-a creat un departament special de propagandă, a cărui principală activitate era aceea de a dezinforma și care angajase câteva din marile personalități ale literaturii engleze precum: Sir Arthur Conan Doyle, John Galsworthy, Thomas Hardy, A.E.W. Mason, Thomas Edward Lawrence. Cel din urmă, arheolog pasionat de Orient, folosind cercetările sale în domeniu pe post de acoperire, acționează cu rolul de ofițer al M.I.6, reușind să convingă o mare parte a liderilor lumii arabe să se revolte împotriva otomanilor. Revolta arabilor, aflată sub controlul M.I.6, a adus beneficii pe termen scurt în timpul războiului pentru operațiunile militare desfășurate de trupele britanice împotriva armatei otomane, iar pe termen lung a permis Angliei să încorporeze cea mai mare parte a teritoriilor din Orientul Mijlociu sub mandat britanic.
Activitatea de spionaj în timpul Primului Război Mondial a fost permanent marcată de efortul de sporire a rețelelor de agenți în țările de pe continent. Aceste rețele aveau o structură organizatorică de tip fagure, folosind ca mijloace de legătură: baloane, porumbei, proiectile care conțineau mesaje scrise în loc de substanțe explozibile, terenuri agricole arate într-un anume fel, baze militare fantomă etc. În această perioadă s-au evidențiat, prin misiunile îndeplinite, o serie de agenți a căror activitate a adus beneficii importante guvernului și armatei britanice. Sidney Reely a activat împotriva germanilor și a regimului bolșevic din Rusia, în anul 1918. Louise de Bettignies (nume de cod „Dantela“) a organizat în teritoriul ocupat de germani o rețea de peste 30 de persoane (a fost descoperită de germani și a murit în închisoare). Gabrielle Petit a contribuit la dezvoltarea rețelelor engleze în Belgia (capturată de germani și executată în 1916). Bruce Lockhart, consul general în Rusia, a devenit un angajat al lui Troțki și a furnizat informații care argumentau ideea că țarismul nu mai poate fi restaurat.
Greutățile economice de la sfârșitul Primului Război Mondial au determinat reducerea drastică a bugetului serviciilor secrete. Factorul politic nu le-a mai acordat încrederea necesară. Contraspionajul a avut foarte puține forțe angajate în direcția controlării fenomenului subversiunii comuniste.
Foto: https://www.bl.uk/collection-items/daddy-what-did-you-do-in-great-war#
Lasă un răspuns