MOTTO : Priviți maimuțoii cu cârpe la gură
Președintele Klaus Iohannis m-a surprins și pe mine când a apărut cu botniță. Alt șoc a fost când a anunțat că, după 15 mai, vom purta așa ceva în locurile publice și mijloacele de transport. Evident, nu trebuia anunțat, acum se vor relaxa cu toții. Deci am intrat în ERA BOTNIȚEI.
În calitate de corespondent special la Breaza pentru cristoiublog.ro și cristoiuTv mă văd aproape obligat să relatez despre cum a început totul aici, cum este acum și cum o să fie. Gazetarul trebuie să aibă și viziune…
La mijlocul lunii martie, au apărut, timide, primele figuri de maimuțoi cu cârpă pe gură. Erau botnițe albe medicinale, din cele simple. Acum, 98 la sută din viețuitori din zonă au intrat în grupa maimuțelor cu cârpă pe bot…
Am fost impresionat când am observat, în depărtare, pe trotuar două măști de culoare închisă…Mă pregăteam să găsesc o formulă politicoasă, totul este în meseria asta că captezi bunăvoința, pentru a afla ce și cum…. La cinci pași de mine…stupefacție: Doamna, pe care nu o cunoșteam, mă întreabă cu dulceață în glas și cu ochii numai zâmbet…
— Ce faceți pe aici, domnule Bunescu?
— Păi ne cunoaștem?
— Da, ați scris pentru Breaza noastră . (Este un grup pe Facebook, n.a.)
— Păi cum m-ați recunoscut ?
— Aveți mască portocalie și am primit de la dv. niște fotografii. (Masca mea portocalie o să fie explicată mai la vale.)
— Ahaaaa!
Era doamna Bianca Ștefan, cu soțul.
În timp ce vorbește văd că are niște floricele montate pe botniță, fapt care îi conferă un aer de primăvară. Bărbatul, numai zâmbet și el, avea o mască similară, dar fără flori.
Cântăreața Marina Voica, mare figură printre localnici, fără mască în primele zile, are montată pe fața obișnuită o viață cu melodiile de muzică ușoară, o mască ușoară alb imaculat.
Actorul Răzvan Vasilescu, vecin cu Marina Voica, cel care a primit vara trecută Premiul pentru întreaga activitate, în cadrul Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), are altă soluție.
Umblă cu un fular aruncat peste umăr care îi acoperă figura parțial.
În primele zile s-au terminat botnițele la farmacie, cele cu 5 lei, iar acum sunt numai cu filtru la 28 de lei bucata. Au apărut apoi modele din ce în ce mai sofisticate.
Sigur, sunt și cele achiziționate pe internet, la 8 lei, care dau clasă.
Am văzut multe varietăți în ultimele zile pe aici, prin Breaza…Botniță cu gărgărițe, cu personaje din desene animate. Croitoriile locale s-au adaptat și ele din mers și prezintă în vitrine suple domnițe – manechin cu fel de fel de cârpe pe fălci.
Nu m-am putut abține să și l-am întrebat pe un tip corpolent…
— De unde aveți masca asta cu zmeu pe ea ?
— Nu știu, soția le procură…
Era vorba de un superb zmeu albastru, din genul celor lansate în aer de puști, în era prepandemică.
Zmeul nu era întâmplător de culoare albastră. Ne aflăm în fața unei decizii capitale a specialiștilor în cromatologie, din mai multe state. În fiecare an, ei stabilesc, la nivel mondial, care este culoarea anului. Înainte de debutul lui 2020, Institutul american Pantone a decis pentru următoarele 12 luni:
Albastrul cu nuanțele sale din mări și oceane. Erau vizate moda, culoarea dominantă a automobilelor, până la iahturi. Da, sunt și oameni care aleg iahtul după culoare… Desigur, Pantone nu s-a gândit că vor fi și botnițe cu albastru…
Iată acum și ce s-a purtat în anii trecuți:
Am promis că vor explica ce este cu botnița portocalie…
Povestea e așa. Eu mă ocup de pictură de mai multe decenii, scriu cronici, vorbesc la vernisaje (m-a preocupat și oratoria), am colecție de papioane, etc.
La una din expozițiile de la Cercul Militar din București îl cunosc pe Adrian Stoenică… Un pictor de mare clasă. Evident, nimic nu e întâmplător pe lume… el este născut la … ați ghicit…la Breaza. Pe atunci, eu nu știam ce diamant se ascunde sub aceste șase litere. Îl urmăresc de mulți ani. La una din expoziții, îmi spune că pe o latură a sălii expune fotografii fiul său, Ioan Stoenică. Ioan, care e locuitor al orașului …. Breaza, este un tip special. Absolvent de jurnalistică, el stătea majoritatea anului pe creste montane, în expediții, fie vară, toamnă, primăvară sau chiar iarna. Face un serial TV cuceritor, Pași spre inima ta. Asta e meseria lui… Între timp a făcut și un curs pentru a deveni ghid montan.
De la el am învățat că nu este vreme urâtă, ci doar îmbrăcăminte neadecvată.
Într-un episod dedicat echipamentului, Ioan a prezentat fantastica … bandană… Este vorba despre un accesoriu purtat de bărbați, femei și copii. Are formă tubulară multifuncțională. Este confortabil, elastic, bun pentru zile răcoroase, ori foarte călduroase.
Realizată din materiale moi, bandana oferă un nivel ridicat de confort. Potrivită pentru toate tipurile de activități în aer liber, bandana pentru poate fi utilizată ca eșarfă, bentiță, glugă, cagulă, căciulă și chiar banderolă de păr.
Eu am cumpărat una portocalie cu maro care acum îmi ține loc de mască, fular, căciulă și multe altele….
Acum, trebuie să știți că acest accesoriu acoperă diverse locuri. Unii îl poartă pe gât, alții mai sus în zona glandei tiroide, alții pe post de barbă colorată. Cei mai mulți au botniță, alții o trag și pe nas. Am văzut chiar mască purtată pe frunte, ori ca bentiță pe păr. Rămâne una pentru… ochi, ca să nu mai vedem figurile triste din maimuțăreala generală…
Ca gazetar, timp de 15 ani, în domeniul relațiilor internaționale, urmăresc mereu fenomenele și dincolo de fruntariile gliei străbune. În primul rând, pentru a înțelege contextul sau pentru divertisment, cum e cazul de față. Iată o galerie foto relevantă.
Dumneavoastră ce alegeți?
domnule Bunescu, povestea dumneavoastra, cromatica
e extrem de foarte interesanta!
chiar nu stiam, pina inainte sa ma gindesc la ce-ati scris, ca Maro e noul Verde.
tare de tot!
„extrem de foarte interesantă” _expresia asta arată multă inteligență. Normal dacă admirați un articol jignitor cu botnita și cârpă pe bot.
‘Albastrul cu nuanțele sale din mări și oceane.’
ce tare…!
–
habar n am avut ca exista ‘decizii capitale a specialiștilor în cromatologie, din mai multe state’
–
foarte interesante ciclurile de trei, din anteriorii 12 ani
–
cel mai tare e insa noul ciclu, care a inceput direct cu o halca din curcubeu, cea a culorii albastru.
…pesemne ca urmatorii doi ani vor completa curcubeul, asamblindu-l intr un intreg, tot asa cum ai asambla o ‘sfanta treime’.
–
e foarte interesanta abordarea cromatica a…specialistilor, pentru ca Esenta ‘ lumii’ e ‘asamblarea unui curcubeu’ , asamblind in acest fel un ‘ou absolut’
–
adica…pe cind natura e o daruire, ‘ oul absolut’ daruind curcubeul din sine insusi, sinele, cromatic vorbind fiind Intregul (Albastru-Galben-Rosu),
in cazul ‘lumii’ se asambleaza un curcubeu asamblind cromatica-curcubeu a fiecarei culori fundamentale. practic curcubeul e asamblat nu prin daruire, ci prin acumulare.
da, povestea lumii se pare ca e scrisa pe toti peretii…
2016 – roz cuartz
2015 – maro
2014 – mov
foaaaarte interesant!:))))
nu i asa, domnule Bunescu?
(daca te apuci sa copiezi verdele naturii…copia va fi lipsita de viata!, dar daca ii inserezi nitel rosu, prinde viata!:))))
iata noul ‘Verde’: Maro
–
anul 2015 a fost an foarte important, din cite se vede:)) ( cu ciclul lui cu tot, adica si 2014 -2016)
iar…din ce se vede, anul 2020 e doar unul din cei trei ani care vor asambla curcubeul lumii, prin urmare ciclul e asta: 2020-2021-2022
ar rezulta ca urmatorii doi ani si ce mai e din asta sint…cu totul si cu totul deosebiti, unici in istoria civilizatiilor.
–
nu m am gindit ca totul e atit de…la vedere:))))
–
foarte interesante par a fi vremurile de dupa asamblarea curcubeului lumii, adica din 2022 incolo
domnule Bunescu, daca in urmatorii doi ani se finalizeaza de asamblat curcubeul lumii, deci din 2022 am putea spune ca se manifesta un curcubeu, asta inseamna cumva ca civilizatia se va misca unitar, cf curcubeului asamblat? ( prin urmare 2020-2022 devine o perioada plina ochi cu transformari revolutionare de…sta mintea-n loc?:))) )
prin urmare…nu-i asa ca ati gresit, domnule Bunescu, ciclul avind… 15 ani?:)))
adica cei 12 la care se adauga :
2020-Albastrul cu nuantele sale…
2021-Galbenul cu nuantele sale…
2022-Rosu cu nuantele sale…?
adica Ciclul arata asa?
–
–
–
2020-Albastrul cu nuantele sale…–-( povestea fiind a unui 6! )
2021-Galbenul cu nuantele sale…
2022-Rosu cu nuantele sale
–
2019 – auriu, portocaliu piersică
2018 – violet aprins
2017 – verde crud
–
2016 – roz cuartz
2015 – MARO––––––––––Centrul Curcubeului Lumii ( povestea e un 6! )
2014 – mov
–
2013 – verde smarald
2012 – portocaliu roșcat
2011 – roz dulce
–
2010 – roșu
2009 – galben
2008 – albastru–––––––––-(povestea e un 6! )
Dupa cum se vede, din Curcubeul Lumii lipseste…Duminica!
daca s-ar opri…barim o țăra, ‘ lumea mare’ intra in contradicitie cu propria definitie, cu propriul curcubeu! :)))
dasta Curcubeul Lumii e povestea unui Perpetuum Mobile:)
–
iata cum ajung mergind pe inca o alta carare…tot acolo: omul va da de Nemurire. pe care creca o va si imbratisa, in general, cu drag!:(
Carpa la gura e calusul pus la gura presei, pumnul in gura libertatii de exprimare, dezumanizarea omului la adapostul carpei, individualismul dus la extrema, fiecare om cu bolul lui de orez in fatza. Dar toate astea se intampla pentru a obisnui omul cu vaccinul, cu cipul.. Lucrurile decurg conform planului.
Detalii pe Facebook, contul Aristo Bunescu. Email aristotel.bunescu1@gmail.com
Inteleg ca locuitorii din Breaza au descoperit inca din luna martie necesitatea purtarii mastii. Masca se poarta in prezent in prezent in majoritatea oraselor, in ” ‘ plina pandemie’ ‘, si conform precizarilor premierului ne indreptam spre finalul crizei. Protejarea populatiei a fost, asa cum se zice, pe primul plan in atentia guvernului si a presedintelui. Intrebare: de ce masca va fi obligatorie dupa relaxare si nu in pandemie? Intentie pana la 15 mai de diseminare, pentru prelungire stare de urgenta, stocuri de masti, cinism, avertisment ca masca poate fi si botnita.