Pariez pe anticipate. Iohannis, Orban și Ciolacu joacă o comedie

Joi seara după consultările de la Cotroceni Klaus Iohannis a făcut o declarație de presă în carte a anunțat desemnarea tot a lui Ludovic Orban pentru funcția de premier. Imediat după declarație m-a sunat Simona Ionescu de la Evenimentul Zilei pentru a-mi exprima un punct de vedere în legătură cu acest moment. Redau mai jos textul apărut în Evenimentul Zilei.

Ion Cristoiu: „Pariez pe anticipate. Iohannis, Orban și Ciolacu joacă o comedie”

Klaus Iohannis, Ludovic Orban și Marcel Ciolacu joacă o comedie a cărei finalitate va fi alegerile anticipate. Între cei trei există o înțelegere pe această temă și fiecare se adresează propriului electorat, încercând să-l convigă de faptul că nu-și dorește alegeri înainte de termen, dar că nu are ce face, este de părere jurnalistul Ion Cristoiu.

Jurnalistul Ion Cristoiu a comentat pentru Evenimentul Zilei evenimentele din aceste zile, începând cu moțiunea de cenzură depusă de PSD și desemnarea lui Ludovic Orban ca premier.
„Este o comedie jucată de Klaus Iohannis, Ludovic Orban și Marcel Ciolacu care nu vor să spună cetățenilor că se îndreaptă spre anticipate. Și atunci, ei joacă această comedie mimând o criză reală și vom ajunge la anticipate în vreme ce ei vor spune în fiecare seară la televizor că nu vor să se ajungă acolo”, a declarat Ion Cristoiu.

Jurnalistul a precizat că decizia președintelui Klaus Iohannis era previzibilă încă de aseară, când a făcut referire la o Românie divizată.
„Ceea ce s-a era previzibil de dimineață și era de așteptat după discursul de aseară când președintele a prezentat o Românie divizată între reformiștii, europenii, modernii, internaționalii, reprezentați de PNL, iar pe de altă parte de PSD-iștii. Și aseară și astăzi, Klaus Iohannis a făcut propaganda în favoarea alegerilor anticipate, încercând să convingă electoratul de dreapta că este nevoie de acestea ca să aducă majoritatea PNL. Faptul că dimineață PNL-ul, partidul lui Klaus Iohannis, l-a desemnat pe Ludovic Orban a fost o confirmare că acesta va fi premier. Era greu de presupus că președintele Klaus Iohannis nu le-ar fi spus celor de la PNL să propună pe altcineva, dacă ar fi vrut”, a arătat Ion Cristoiu pentru Evenimentul Zilei.

În opinia sa, nominalizarea Cabinetului Orban 2 reprezintă un al doilea pas spre declanșarea alegerilor anticipate, primul pas fiind adoptarea moțiunii de cenzură, care a declanșat mecanismul anticipatelor: „Am spus de mai multă vreme că mecanismul pentru alegeri anticipate va fi declanșat dacă va trece moțiunea de cenzură”.

Cristoiu pariază pe anticipate

Jurnalistul Ion Cristoiu este sigur că se va ajunge la alegeri parlamentare anticipate, mai ales că și PSD a propus un premier, pe Remus Pricopie. Dacă n-ar fi făcut-o ar fi avut un argument pentru a vota noul Guvern Ludovic Orban.
„Ar fi fost ideal pentru PSD, din punct de vedere al capitalului politic, dacă ar fi votat Guvernul Orban 2. PNL s-ar fi făcut de râs dacă PSD le-ar fi votat Guvernul, iar ei nu. Venind cu o propunere de premier, ei au dat un mesaj propriilor alegători că nu vor vota un Guvern liberal. În momentul în care s-a depus moțiunea de cenzură, parlamentarii PSD știau că acesta poate fi pimul pas spre alegeri anticipate. Dacă nu le-ar fi vrut, n-ar fi votat moțiunea de cenzură. Sigur că trecea legea cu două tururi dar să știți că se exagerează, nu este atât de catastrofală pentru PSD, așa cum nu este nici pentru PNL, ar fi fost bună pentru USR. Dar faptul că ei și alte partide au votat moțiunea arată că președintele Iohannis are influență în Parlament, iar când au votat au făcut și primul pas spre anticipate. Pot paria cu dumneavoastră și cu toată redacția Evenimentului Zilei că vor fi alegeri anticipate, cel mai probabil împreună cu localele, pe 21 iunie”, a precizat Ion Cristoiu.

O comedie pentru proprii alegători

În opinia sa, deși au declanșat mecanismul alegerilor anticipate, lăsând impresia că ne aflăm într-o criză politică, în realitate Klaus Iohannis, Ludovic Orban și Marcel Ciolacu joacă teatru pentru propriul electorat:

„Nici unul dintre acești trei jucători nu-și poate permite să spună că nu este o criză reală și atunci joacă ca și cum ar fi o criză reală. Chiar dacă PSD va face plângere la CCR, contestând numirea lui Ludovic Orban, nu ar fi exclus ca CCR să se întrunească nu peste o lună,  ci peste câteva zile și să decidă că domnul Orban poate fi numit premier. Atunci și PSD și-a făcut jocul. Fiecare dintre parteneri se adresează propriului electorat: «noi nu vrem anticipate, dar nu avem ce face așa că vor fi»”.

Acest editorial a apărut în ediția online a cotidianului Evenimentul Zilei.
Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Pariez pe anticipate. Iohannis, Orban și Ciolacu joacă o comedie”

📹 Videoblitz 📹
Loading