Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Pe Gaby Firea am recunoscut-o după mers, că i-am auzit tocurile încă de când cobora scările

Înainte să ajung la sediul PSD din Kiseleff, unde avea loc conferința de presă a Gabrielei Firea, mă așteptam ca la poartă să stea o ambulanță. În caz că leșină cineva. Exact în urmă cu două săptămâni, tot într-o zi de duminică, a avut loc incidentul cu Marcel Ciolacu și nicio salvare nu a reușit să ajungă să-l preia. În zonă nu mai era animația de acum două săptămâni, când era încă stare de urgență. Atunci, puhoaie de bucureșteni au ieșit la alergat sau pedalat la șosea. Acum, poate și pentru că s-a dat voie la ieșit sau poate din cauza vremii mohorâte, puteai număra pe degetele de la o mână oamenii de pe stradă.

Și curtea social-democraților era pustie, au cam trecut anii de foc ai gloriei lor. Până și Ceaușescu, celebrul #rezist, care se agăța de garduri și urla să iasă pesediștii afară să-l înfrunte, a renunțat la spectacolul care dădea un plus de culoare ședințelor PSD. Ca să nu mai vorbim de care de televiziune și presă câtă frunză și iarbă care, pe vremuri, au transformat trotuarul din fața sediului într-un fel de peluză de la Casa Albă.

Acum, de când cu moda conferințelor via Zoom, puțini se mai obosesc să bată drumul, chiar dacă nimic nu egalează o întrunire pe viu. La care, până și tocurile Gabrielei Firea transmit un mesaj, unul care nu poate fi perceput altfel decât live.
Vremurile alea în care toate camerele și aparatele foto erau țintite pe poartă, zumzetul făcut de jurnaliști și câte un țipăt scurt: „Vine!” s-au dus și prea curând nu par să „vină iară”.

Din motive numai de pesediști știute, iar ne-au băgat în beci. Au ținut conferința exact în sala aia mică, fără aer, fără geamuri, deși au și sus o sală aerisită. Bănuiesc că era cu dedicație pentru Gabriela Firea, că nu aveau nimic cu noi. Dacă acesta a fost considerentul, proastă decizie pentru un om care, de câteva luni, stă și prin catacombe și prin spitale.
Ne-au dat câte o mască, bănuiesc că din donațiile primite de primăriță, dar bune, chiar dacă sunt din China. Am făcut proba cu bricheta și nu s-a stins când am suflat.

Pe Gaby Firea am recunoscut-o după mers, că i-am auzit tocurile încă de când cobora scările. Însoțită de Lucian Romașcanu, senator și încă purtător de cuvânt, deși l-a făcut de toată minunea pe Marcel Ciolacu spunând că i s-a făcut rău din cauză că l-a certat Iohannis, primărița s-a postat direct la pupitru. Romașcanu a dat niște indicații regizorale, i-a sugerat să se retragă într-o parte și să intre când spune el. Covor roșu și imn triumfal nu au pus.

Față de alte dăți, când era dizidentă în PSD, și venea cu aplomb, dar își trântea câte o zorzoană de nașă de la țară, acum părea un fel de generăleasă. Bine, în comparație cu Romașcanu, care pare moartea pasiunii politice, arăta chiar mai mult decât atât. Însă, a avut abilitatea să-l lase pe el să pară că e vioara întâi. Pentru că, despre sensibilitățile din interior tot ea a vorbit. Gabriela Firea a recunoscut că s-a încercat atragerea ei în bisericuțe din partid și le-a răspuns public că nu este interesată să intre din nou în dizidență. În ceea ce privește încercările lui Sorin Grindeanu de a se pune în capul mesei la PSD, Firea a trimis, subtil, o tolbă întreagă de săgeți către acesta, care stă acum la umbra unui post guvernamental, la Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, călduț, sigur și bănos. „Sorin Grindeanu poate face parte dintr-o formulă de conducere fără să facă bisericuțe”, a spus Firea cu ochii ca laserele. Purtând măști, acum oamenii vorbesc și cu ochii și se poate ghici și dincolo de vorbe ce vor să transmită.

Purtătorul de cuvânt a dat apă la moară celor care-i acuză pe politicieni că le stă capul doar la interesele lor și a spus că după starea de alertă va exista o moțiune de cenzură împotriva guvernului.
După ce s-a terminat și am ieșit toți în curte, am constatat aceeași acalmie. Pe vremuri, cum ieșea cineva din clădire, cum toată presa era pe el, să mai spună o vorbă, să-și verse năduful. Mai ales când ieșea Firea și se vedea că-i furioasă, atunci era deliciu.
Acum a plecat liniștită deși ei, ca oricărui politician versat, nu-i priește calmul.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *