Vladimir Putin a câștigat alegerile prezidențiale din Rusia cu 87,97 la sută

Pensie, pensioară te-au machiat ca pe o cioară

Bre, popor, nu mai sta ca găina plouată! O să vă întrebați ce vorbă-i asta. E de fapt o expresie folosită de Ion Creangă în Povestea lui Harap Alb. Nu cunosc filosofie mai simplă, mai duioasă, mai plină de haz de necaz, îmbrăcată mai ca la țară și mai de mers la biserică ca aceea a basmelor românești. Povestea lui Harap Alb e Ulisiada poporului român, ce contradicție mai frumoasă de alb și negru, de râsu-plânsu? Și tot de la Ion Creangă am preluat un citat atribuit spânului, căci gura păcătosului adevăr grăiește: „Rău e când ai a face tot cu oameni care se tem și de umbra lor! Dumneavoastră, cinstiți oaspeți, se vede că pașteți boboci, de nu vă pricepeți al cui fapt e acesta.”

Așa după cum i s-a întâmplat și spânului, și mizeriile făcute și ascunse de politicieni și de finanțatorii lor ies la lumină. Adevărul nu poate fi ținut în întuneric pentru mult timp, minciuna șerpuiește dar nu-și poate scăpa întotdeauna pielea. Din paturile pe care corupți de toate culorile și ideologiile sfidător și le-au așternut ies cuie de fachir (“al cui fapt”). Pare-se că toți politicienii care și-au comandat mobilă Rococo sau Empire s-au trezit cu mobilier Vlad Țepeș.

Eu știu că românii vor ieși să protesteze, că nu se mai tem de umbra lor. Deja vă spuneți: de unde o mai știi și asta, iotete alta care citește în făină de măceșe! Nu, nu am măsurat distanța dintre Marte și Mercur, deși cred că le-ar fi plăcut să fi fost racordate la apă, și nici nu l-aș fi oprit pe Saturn să plece în concediu și să lase în mijlocul inelului o floare, românii ies în stradă pentru că li s-a umblat la păpică. În loc de cereale 000 le-a fost vândut, pe post de organic, porumb modificat genetic. Tocmai prin aceia care au inventat etichetele cu neologisme. Calitatea mâncării din România, în special a celei cultivate în grădină, este printre cele mai bune din lume. Nici nu mai contează vaccinurile. De acelea românii au știut să se ferească. Românii nu vor să fie de plastic, și ca ei sunt miliarde de alți oameni pe lumea asta. Agricultura României a mai plătit de câteva ori datoriile țării, în istorie, de data aceasta datoriile trebuie plătite cu politicieni. Miliardarilor care au produs și câștigat din vaccinuri și din pandemie să li se plătească cu politicienii care le-au înlesnit afacerile: președinți, guvernanți, parlamentari. Domnul Microsoft, de exemplu, să-i ia pe domnii Iohannis și Arafat și să-i facă administratori pe insula corupților, model Epstein, un așezământ unde miliardarii și politicienii să pună în practică, între ei, toate ideologiile după care s-au condus în ultimii ani. Lumea o să se descurce și fără ideologii și fără miliardari, nu-i duceți grija.

Cum se poate ieși din impasul plăților de pensii? Cea mai proastă soluție e mărirea vârstei de pensionare. Unde o să se ajungă, la o sută de ani? Vedeți ce înseamnă să vă bateți joc de educație?

În primul rând, trebuie să uitați de săptămâna de lucru de 4 zile. Ca să fie sănătos, fizic și mental, omul trebuie să muncească. Nu ca un rob, ci ca să clădească, să facă lucruri, echilibrat. Dumnezeu a făcut lumea în șase zile, nu s-a grăbit. Punând presiune pe doar 4 zile omul riscă să nu mai apuce pensia. Nu cădeți în capcanele politicienilor. Mașinile, roboții nu pot înlocui omul sau munca omului. E nevoie de creație, nu de plagiarism și papagalicism. Deja s-au furat date companiilor, erori de calculator au produs incidente majore, calculatorul nu e în stare dacă nu e supravegheat, ghidat, utilizat. Omul e sfânt, mașina e doar un instrument, ajutor și atât.

Ziariștii sunt și ei oameni. Mulți au adoptat deja programul de 4 zile. Dar mai e și domnul Cristoiu. Pensionar, care a muncit în ultimii ani 7 zile pe săptămână, într-o țară cu președinte mai mereu plecat în concediu.

Diferența dintre salarii e prea mare. Un bancher sau un director care a pus pe butuci banca/compania pe care a condus-o trebuie să plătească el însuși salariu companiei sau băncii respective, pentru că a înstrăinat, fie compania, fie profitul, pe mai nimic corupților, bogaților, zgârciți de altfel. Așa zișii manageri au făcut de fapt bani pentru organizațiile din care au făcut parte: masonerii, servicii, partide, și nu pentru companii sau salariați. Nu trebuie să existe diferențe mari între categoriile de salarii, din acest punct de vedere comuniștii au avut cu mult mai mult bun simț.

Trebuie interzisă ieșirea la pensie privilegiată, cu douăzeci de ani mai devreme. Toți oamenii muncesc, toți plătesc taxe. Până acum au ieșit la pensie, preferențial, cei plătiți foarte bine, cei munciți prin birouri, la căldurică, sau cei a căror muncă a înlesnit șpaga.

Pensiile trebuie să fie egale pentru toți oamenii. De cât are nevoie un om la bătrânețe? Bani de mâncare și de mers la băi, chiar și peste hotare, acces și facilități în utilizarea sistemelor de sănătate, de transport în comun, discount-uri la farmacie și ajutor de înmormântare. De la țăran până la președintele țării, toți trebuie să aibă aceeași pensie, ca valoare. Cei care au câștigat salarii mai mari au avut timp să adune. Să nu spuneți că munciți ca să lăsați moștenire. Ce trebuie să lăsați moștenire e o societate în care și copiii voștri să poată trăi bine, să poată munci și să se poată bucura de viață. Educați-i ca să fie în stare să păstreze valori morale, să construiască spre binele tuturor, să se bucure de ce au moștenit de la înaintași, nu în vile și bani, ci ca țară, ca înțelepciune, ca istorie.

Vă propun un citat din T.S. Eliot, un modernist cu înclinații naziste, la un moment dat, dar care s-a trezit oarecum când și-a dat seama că o Europă subjugată de Germania nu era o soluție la parșivenia Americii (ca să vedeți că citez și masoni, dar nu iau de bună orice tâmpenie). Iată ce spunea Eliot într-un eseu despre poezie și despre educația din școli (dacă înlocuiți cuvântul poezie cu orice altă materie predată în școli, veți avea o vedere de ansamblu):

„Nu am fost niciodată de acord cu introducerea în programa școlară a scriitorilor în viață, din două motive. Primul: cred că la temelia învățăturii școlarilor și școlărițelor trebuie să se stea clasicii unei literaturi, a căror operă face parte din istorie și trebuie predată ca atare. În al doilea rând: pe măsură ce cresc, trebuie să existe o parte din literatură care să nu le fie predată, pentru care să nu trebuiască să treacă examene, pe care să o descopere ei înșiși sau ele însele, să li se dea voie să facă propriile greșeli, din care să învețe. Asociațiile de poeți contemporani să aibă câte un raft în biblioteca fiecărui liceu din țară, pe care să promoveze creații de anul acesta, de anul trecut, din ultimii ani, lăsându-i pe liceeni să descopere ei înșiși ce le place […]. O națiune care nu mai produce poezie va fi incapabilă să se bucure sau chiar să înțeleagă poezia propriei istorii”.

Și vă mai spun că Shakespeare a studiat în școală texte în latină și în greaca veche. Că a fost cel care a inventat cuvinte și a îmbogățit limba engleză. Vă reamintesc de munca cronicarilor români și a lui Dimitrie Cantemir. Vorbim de civilizație? Ce minți au fost acelea! Și mai ales câtă muncă …


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *