Reprezentanții a 14 facțiuni palestiniene, inclusiv Fatah și Hamas, au semnat „Declarația de la Beijing”, document prin care se angajează să pună capăt disputelor interne și să consolideze unitatea palestiniană

Pericolul Diplomației rusești – mai mare decît pericolul Armatei Ruse

Astolphe Louis Léonor, marchiz de Custine, întreprinde un voiaj în Rusia lui 1839.
Motivele acestei aventuri sînt şi azi controversate. După unii, marchizul a fost incitat de succesul cărţii lui Alexis de Tocqueville, apărută în 1835, Democraţia în America. Autorul profetiza în ultimul capitol că lumea viitoare va fi împărţită între Rusia şi America. Cunoscut drept semnatar al unor note de călătorie din Spania, marchizul va fi socotit că un voiaj în ţinutul despre care concurentul său spunea că va unul dintre stăpînii lumii i-ar putea aduce un răsunător succes. După alţii, marchizul de Custine s-a dus în Rusia anului 1839 pentru a obţine graţierea de către ţarul Nicolae I a unui tînăr conte polonez, Ignasy Gurowski, refugiat la Paris.

Indiferent de motivele călătoriei, sigur e că volumul Rusia 1839, publicat de marchiz în 1843, se constituie într-o lucrare capitală pentru a înţelege Rusia tuturor veacurilor şi nu numai cea a ţarului Nicolae I.

La vremea sa, volumul s-a bucurat de un succes răsunător.
Interzis în Rusia, el a avut a fost tipărit în Franţa (şase ediţii), în Anglia şi în Germania.

Uitat apoi timp de un secol şi ceva, Rusia 1839 cunoaşte o redescoperire spectaculoasă în anii Războiului Rece.
Observaţiile despre Rusia ţaristă erau de o actualitate surprinzătoare pentru Rusia sovietică.

Războiul Rece s-a încheiat de aproape două decenii.
Rusiei sovietice i-a luat locul Rusia zisă şi democratică.

Şi-au pierdut actualitatea observaţiile marchizului de Custine?
Nici vorbă.
Pentru că Rusia de azi rămîne, cel puţin în politica sa externă, Rusia ţarilor şi Rusia secretarilor generali ai PCUS.
Într-un cuvînt, Rusia dintotdeauna.

Spune la un moment dat marchizul de Custine:

„Chiar dacă dominaţia Rusiei s-ar mărgini doar la pretenţii diplomatice, fără a merge pînă la cuceriri, tot ni s-ar părea tot cel mai de temut lucru din lume”.

Comunismul a ridicat pe culmi nebănuite această ştiinţă a inteligenţei, a calculului rapid, a intuirii următoarei mişcări a adversarului, care e diplomaţia rusă. Nu sînt oare ruşii mari maeştri la şah? În „Chestiunea rusă la sfîrşit de secol XX”, Soljeniţîn confirmă vorba marchizului de Custine. Principalele instrumente puse la lucru: realismul, cruzimea, cinismul. Nu în ultimul rînd spoiala numită ideologia progresistă, sub puterea căreia mulţi inşi din Occident au acceptat să lucreze pentru KGB:

„Conducătorii comunişti au ştiut întotdeauna foarte precis ce urmăresc şi de ce au nevoie, demersurile lor fiind îndreptate numai spre realizarea unui scop lucrativ. N-au făcut niciodată nici un pas din mărinimie sau dezinteres; fiecare pas era calculat în modul cel mai realist posibil, «evaluarea» adversarului fiind făcută cu maximum de perspicacitate, de cruzime, de cinism. Pentru prima dată în îndelungata istorie rusească diplomaţia sovietică a lucrat ingenios, fără concesii, perseverent, impertinent, depăşind-o întotdeauna pe cea occidentală.”

Pericolul diplomaţiei ruseşti e un adevăr de o valabilitate stupefiantă azi, cînd Rusia, după refluxul care a fost prăbuşirea URSS, a trecut la o ofensivă politico- militară agresivă împotriva Occidentului.

Războiul din Ucraina a adus în prim plan varianta militară a politicii rusești de expansiune. S-a trecut și se trece cu vederea ofensiva diplomatică a Rusiei, desfășurată înainte de începerea Războiului, în pregătirea acestuia ( a se vedea seducerea Vestului, apropierea de China, cîștigarea unei mari părți din Lumea a Treia) și în cele patru luni și ceva de Război. Fără această ofensivă diplomatică Rusia ar fi fost de mult îngenuncheată. Unul dintre marile succese ale acestei ofensive îl constituie faptul că o mare parte a Lumii n-a condamnat intervenția în Ucraina, multe țări evitînd sau chiar refuzînd să participe la Războiul economic al sancțiunilor occidentale.
Atenție, așadar, la Lavrov și nu la Șoigu!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

21 comentarii pentru articolul „Pericolul Diplomației rusești – mai mare decît pericolul Armatei Ruse”

  • Ar fi interesantă o aplecare asupra diplomației românești ,dacă ea exista sau nu,cum se manifesta?,ce ar fi putut sau nu face pentru tara,ce rol poate sa își asume acum,cine anume? Eu personal l-as vedea pe Dl profesor Adrian Severin in funcția de ministru de externe ,dar nu văd in ce guvern și cu ce președinte,nu văd niciun partid ,guvern și nici un președinte din cei vehiculati capabili sa scoată tara din criza in care se afunda tot mai tare.Și cavalerii apocalipsei ,seceta,foamete,război,viruși ,se aud venind.
    Sunt curios cum ghiftuita populație occidentala ,pur capitalista va accepta măsurile pana nu demult comuniste,raționalizare,reducere consumuri,program apa calda,program apa,program gaze,rații ulei combustibil pe cartele,stat in case șamd,adică capitalism cu măsuri comuniste ,e o contradicție majora ideologica ,e oare sfârșitul capitalismului și înlocuirea cu Neo-marxismul?sau cu altceva ce nu cunoaștem încă?Inca odată in istorie Generalul Iarna va da câștig de cauza Rusiei,nu mai e mult,câteva luni, pana când vor cădea guvernele ca și popicele la bowling.Revoluții?

  • Scurt si la obiect : aparent, continutul pare sa aiba sens in si la realitatea reflectata in Plai. Ce ma mira insa , e atat lipsa totala a profunzimii , omiterea (cu buna stiinta) a realitatii pragmatice, obiective cat si felul amatorial al disecarii „dna” ului rusesc. Nu ma mai intreb demult cum e sa scrii despre lucruri pe care, in virtutea meseriei, le stii, insa le-ngropi intr-un sicriu al memoriei. No offence !

  • la Masa mare cit planeta, la care ‘se joaca’ Dinamica Civilizatiei’, se afla exclusiv Maestri.

    intre acestia, Natura. Insasi Natura.

  • „Pericolul Diplomației rusești – mai mare decît pericolul Armatei Ruse”

    cita vreme ‘stai’ si privesti ‘papusile matrioska’, esente ale Maskirovka, esti ‘in lumea maskirovka’:))), deci prea bine creca nu-ti e!:)))
    tre sa te cocoti pe o vale plenar inalta pentru a putea privi din afara ‘dinamica papusilor matrioska’, esenta a ‘dinamicii Maskirovka’

    ( cum spuneam, maskirovka niciodata n-a fost ‘povestea cu… atac kievul, insa io de fapt vreau sudul ucr’.asta era…una dintre papusi!:)))
    o fi aratand ea ca Mama Matrioska, adica Mama Maskirovka, insa…nu rasare:)) )

  • Oxford, Cambridge Yale Harvard Stanford contra uneia singure Lomonosov Moscow State University is one of the oldest Russian institutions of higher education, Moscow University was established in 1755. Moscow State University is a major traditional educational institution in Russia, it offers training in almost all branches of modern science and humanities. Its undergraduates may choose one of 128 qualifications in its 39 faculties, while post-graduate students may specialize in 18 branches of science and humanities and in 168 different areas. The total number of MSU students exceeds 40,000. Various kinds of academic courses and research work are conducted at MSU Museums, affiliated subdivisions in various locations in Russia, on board scientific ships etc.

  • ‘maskirovka’ s-a facut mare, acum ea unifica toate exprimarile Rusiei.

    maskirovha e Mama Matrioska.

    ‘atunci cind ajungi s-o vezi pe Mama Matrioska…fa-ti o cruce, cine stie, poate mai ai timp’.
    cu asta se incepe orice analiza a strategiei de tip maskirovka’, altfel…pierzi esenta.

    ‘Nu sînt oare ruşii mari maeştri la şah?’
    sahul e un efect, cauza e alta

    diplomatia rusilor e la nivelul Maiestrie?
    pai…cum altfel?!,
    ca doar astea sint Vremurile Maestrilor,
    asa ca de la asta se porneste, ca la Masa de joc sint numai Maestri. printre ei, rusii.

    ‘Atenție, așadar, la Lavrov și nu la Șoigu!’
    io zic altfel. atentie la Mama Matrioska!

    • ceea ce se joaca…de ceva ani, e Noua Lume.
      ea e miza.
      iar ea poate doar implini Marele Reflux.
      pentru inceput Doua Lumi…intr una,
      asta, una, fiind chiar Noua Lume.

      • @online
        „Statele Unite trebuie să împiedice apropierea Rusiei de China. (Doctrina Kissinger)”
        Online…pai sa il intrebe astia azi pe copilasul asta de 99 ani care merge pe 100 adica sa-l intrebe pe kissinger henry cum e cu DragonBear…

        • peste Doctrina Kissinger s a asternut iarna. practic ea a expirat, si a consumat potentialul.

          atunci cind competitia cu China s-a dovedit a fi deja pierduta, cui ii mai pasa de dragonbear?!

          atunci cind ‘lumea’ nu mai e a ta…nu mai bine o imparti plenar in doua, dupa care poti spune, iar!, ‘toata lumea e a mea’, chiar daca definitia acestei lumi e ‘jumatate din cea precedenta?:))

          problema fundamentala a aparut atunci cind s-a dovedit ca Globalizarea a redefinit Polarizarea,
          acest moment fiind fix cel in care Globalizarea, adica Marele Flux si a schimbat sensul de mers, devenind Marele Reflux.

          Marele Reflux a inceput sa se manifeste…oficial…pe vremea lui Trump, care e un ‘termen fibonacci’ in ecuatia de miscare a Civilizatiei. parfumul Marelui Reflux atunci a putut fi simtit pentru prima data, deci da, de prin 2015..

    • @online
      „Velina Tchakarova Nov 24, 2016 7 min read Listen
      The Russia, China Alliance: What Does “The Dragonbear” Aim To Achieve In Global Affairs? Written on September 8, 2015”
      Velina is Director of the Austrian Institute for European and Security Policy (AIES) in Vienna. * www. * velinatchakarova * .com
      https:// * medium.com/ * @vtchakarova/the-russia-china-alliance-what *-does-the-dragonbear-aim-to-achieve-in-global-affairs* -e09b1a * dd1c4a
      Online….ia uite de cand stiau…..din 2016…sau din 2015….Daca citesti articolul…de fapt doar o poza…”te doare mintea”…chinezii dupa ce ca au copiat si produc toate tehnologiile „vestului” le-au „clonat” si toate structurile globale de putere…si la social media e la fel…intr-un top 10 5 sunt chinezesti ca aia pe acolo sunt un intranet si nu au facebook,instagram,twitter,linkedln,youtube,whattsapp in schimb au copiile lor….wechat,tiktok,douyin,qq,sina weibo….poate ati uitat prin 2008 cand pe un santier in militari muncitorii chinezi au mancat toti canii din imprejurimi….sau cand pescuiau prin herastrau…..
      Toate Bune Online!!!

      • PAMANTUL are Cerul si Pamantul sau

        CERUL are Cerul si Pamantul sau
        ____________________________
        o Polarizare ‘cer-pamant’, prin urmare, te poate duce in eroare, si chiar asta si face, si o face in stil plenar de data asta:))))

        • mai simplu:
          polarizarea Antinaturii…iti da de ales? :))))))
          Doctrina Civilizatiei e Doctrina Anti.

          • si mai simplu:
            singura cale e sa stai cocotat pe SI.

            atunci cind polarizarea e plenara, Doctinele mai fiind doar doua,
            Natura SI Antinatura,
            Pacea se face doar stind cocotat pe SI.

            si mai si mai simplu: in mod absolut Calea e doar una!:)))), nu e nimic de negociat aici:)), prin urmare…creca e cam greut de implinit chestia asta, ca de la distanta creca pare a fi un soi de ‘dictatura’:))), ca atunci cind spui: calea e doar una’…cam asa suna:)))), cu toate ca aceasta constatare e…un Efect, nu o Cauza.

            pur si simplu s-a ajuns la Maduva:
            Artificial VS Natural
            ( Minte VS Inima )

      • @
        Vali, io zic ca e mai greut de deslusit ‘dinamica civilizatiei’ fara s-o analizezi pe cea Povestita in ‘discursul lui Putin de la Soci’, in care s-a vorbit, pentru prima data oficial, despre Noua Lume.
        acest discurs a fost o ‘promisiune’ legata plenar de Noua Lume,
        tot asa cum ‘Make America Great Again’ a fost si e o ‘promisiune’ legata ombilical de Noua Competitie

        esenta ‘adancimii’ strategiei rusilor este asta: ‘Noua Lume, pe care noi nu ne-o dorim’.
        sau, mai altfel: pricepi ‘adancimea’ strategiei Rusiei’ fata de Noua Lume daca si numai daca pricepi ce a vrut sa zica cu ‘Noua Lume, pe care noi nu ne-o dorim’
        fix aceasta ‘adancime’ e masura Maskirovka pe care rusii au activat-o, din cite s-a vazut oficial, inca dinainte de acest discurs….care ar trebui sa fie predat, spre a fi model in analiza cuantica:))), in orice institut de cercetatre a dinamicilor civilizatiei,

        • Analiza Cuantica e ‘noul nivel’ pe care se fac…analizele fundamentale:))

          • si, bineinteles!, ea se exprima prin Superpozitii :)))))

        • @online
          deocamdata l-au mierlit pe asta shinzo abe….stiam ca astia sunt cu bushido code samurai harakiri ninja yakuza sabii…probabil ca nu era demn sa fie omorat cu sabia,,,,,unii au inceput Revelionul…In Yamato The Empire of The Raising Sun…Tara Soarelui Rasare…
          Inteleg….citeam acum vreo 30 ani intr-una din cartile lui Pavel Corut…era o exprimare de genul….”Rusia a plecat pentru a ramane”….era clar ca vor face asta….s-au apropiat prea mult de ei…
          Inteleg ce se intampla..asta cu rusii nu ma preocupa….daca vor vinde americanii balcanii din ce se pare rusilor…ca la yalta…..bine acolo a fost churchill….ca despre asta se pare ca e vorba….de balcani…au fost mai multe declaratii ale rusilor….cu aliniamentul din 1997…intelegeri din 1991…Inteleg despre ce e vorba…ungurii le-au dat cu flit europenilor cu petrolul mi se pare…ieri…deja….”dinamica” s-a accelerat…in ungaria sunt trupe croate dar nici unii nici altii nu se baga…astia din servicii tradeaza tradarea tradarii si nu mai stiu din care in care barca sa mai sara urce si coboare….grupul de la visegrad se pare ca nu mai exista….slovacii par a ramana in „barca” nemtzilor….ma uit la niste lucruri foarte simple…tocamai au donat toate mig-urile 29 si toate t72 ucrainienilor…unii zic ca e de bine…tocmai ce mi-a intrat un „spam” de mail…La catastrophe financière a déjà commencé Horizon 2050…doar ca nu suntem in 2050 ci in 2022….acea afirmatie am inteles-o…rar rusii se exprima in clar,…a iesit asta schwab sa miorlaie ca o sa fie nasoale….sunt pa pa pa copilasii astia,,,,repet…ca inteleg…care-i curiozitatea….Geopolitic…daca vor face astia o reimpartire a lumii…vor negocia rusii cu americanii….dar nu biden…habar nu am…care de le ei…mai e o stire ca au dat jos nu stiu ce sef de secret service din america…echivalentul spp…ce sa iti mai spun Online…pana in 22 Septembrie sa spunem….adica in doua luni si jumatate se vor intampla multe….avea Dreptate Maestrul Ion Cristoiu….nici nu merita sa va mai uitati la stiri la tv…presa…la cate fake news-uri sunt…si va spun inca o data,,,,daca se va face o reimpartire a sferelor de influenta,,,,europenii sau tiriplicii astia locali de aici…nici macar nu vor fi informati…o vor face americanii cu rusii din ce se arata….deja am vazut semne de iritare pe la astia „mari” in declaratii…unii au fost lasati in „offsaid’….ma refer la cei din europa…italia e la 150% datorie din pib si dolarul a ajuns aproape la paritate cu euro…1.01…la cum arata…e mai ingropata economic si in datorii europa fata de america…pai cam atat…
          Toate Bune Online!!!

        • @online
          plenar ombilical si potential se leaga teribil de Subiectul Articolului Maestrului Ion Cristoiu…..
          „Premierul împușcat al Japoniei, racolat de ruși la București, pe strada Lemnea!
          Însă febra contrainformativă” de la București a fost provocată de informația strict secretă dezvăluită în exclusivitate acum, cu privire la ”atașarea” lui Shinzo Abe la Ambasada Japoniei în Republica Socialistă România, în perioada 1983 – 1985! Atunci când acesta s-a remarcat în fața contrainformativului românesc al unei DIE aflate la apogeul său nu doar ca un mare amator și cumpărător de artă românească, dar și ca un extrem de util ”exponent moderat” al politicii mondiale.
          EXPLOZIV! Vom reveni cu amănunte incendiare despre ce s-a întâmplat cu dosarul vilei de pe strada Lt. Dumitru Lemnea, la o aruncătură de băț de Calea Victoriei, acolo unde Shinzo Abe își primea prietenii de seamă…”

          • nuș de ce, insă simt că ziua de azi e muuult mai complexă decit se arată

  • Încă o dată cred ,sunt absolut convinsă ,că aveți multă dreptare, Maestre ! Și istoria o confirmă din plin ! Rușii sunt ași în diplomație ! Marii conducători ruși ,în marea lor majoritate , au beneficiat de o minte strălucită care le-a dat atuul unei bune organizări grație diplomației ,modului lor, de a anticipa fiecare pas al partenerilor de afaceri sau al adversarilor lor ! Putin este un strateg înnăscut și a și fost educat în acest sens și dacă nu l-ar fi avut și l-ar avea și pe Serghei Lavrov alături, armata rusă poate ar fi pierdut de mult războiul cu Ucraina, iar rușii nu ar fi mai putut să supraviețuiască astăzi cu toate sancțiunile impuse țării lor și asta , pentru că nu toate statele implicate în relații cu ei au fost contra lor și le-au stabilit un embargo ! Rușii au știut mereu cum să se strecoare pe drumul sinuos al afacerilor sau al vieții lor, poate pentru că au și gena diplomației în sânge ! Vă mulțumim pentru un editorial superb, excepțional de frumos și de interesant, Maestre Ion Cristoiu !

    • Doamne , mai sus s-au discutat niste chestii mult mai interesante. Ati venit dumneavoastra , care va intrebati daca marele Maestru mai este in stare ” sa-si schimbe singur camasa de noapte ” ? . Rusii sunt , rusii fac , rusii ………..?????????????? Slava marelui maestru ( D.l Cristoiu adica, pe care eu , personal , il condamn pentru o prea mare flebete fata de cultura rusa, studiata fortat si inconstient in tinerete ) ! !!!!!!!!Ce au facut asa de nemaipomenit , in toata istoria lor , rusii( pentru noi romanii, asta trebuie sa fie un punct clar de incepere a oricarei analize istorice care sa genereze actiuni de politica externa si raspunsuri la diplomatia in lucru ) pentru noi , romanii ? ?????????? CE ? CE ? CE ? CE ?
      Nici acuma , dupa atatia ani de ” diverse colaborari fructuoase cu marea civilizatie rusa si cultura rusa ” nu s-au sters din amintirile celor batrani ( din vremea razboiului, si nu numai ) vorbele rusilor , sositi ca eliberatori ( oriunde , chiar nu are importanta daca era in Romania, Polonia, Cehia , etc ) : Davai ceas , davai palton , davai vodca si davai devoska !!!!!! Asta este de fapt cea mai mare insemnatate a contributiei ultimei populatii migratoare din Asia , rusii , la marea cultura europeana .
      PS : Mai ascultati-l pe Dan Balan ( care canta excelent si in limba rusa ) cum canta ” Freedom ” .
      PS 1 : Imaginati-va cum ar suna in limba rusa acest cantec si un un videoclip filmat in misterioasa Siberie .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *