Reprezentanții a 14 facțiuni palestiniene, inclusiv Fatah și Hamas, au semnat „Declarația de la Beijing”, document prin care se angajează să pună capăt disputelor interne și să consolideze unitatea palestiniană

Personalități ale vieții noastre publice se batjocoresc și se insultă

Nimic nou sub soare. Pentru o posibilă rubrică destinată repetărilor din Istoria României, provocate de notele eterne ale poporului român, reproduc aici un pasaj din comentariul lui Nae Ionescu publicat în Cuvîntul, 6 iulie 1927, sub titlul Responsabilitatea neprofesională:

„Polemica iscată între d-nii Petrovici și dr. Angelescu – fostul și actualul ministru de Instrucție – are și o latură de însemnătate mai generală.
De la o vreme, schimbarea guvernelor e întovărășită de acuze grave, pe cari noii miniștri le aruncă fără nici un fel de rezervă «colegilor» cari pleacă. Nu e de-ajuns deci melancolia despărțirii de un fotoliu pe care orice om cu bună părere despre sine și-l crede indicat; trebuie să mai adauge presiunea morală a viitoarelor «scuturături», cari, în orice caz, nu pot fi plăcute.

Ne întrebăm, în ce scop? S-au făcut vinovați foștii miniștri de nereguli sau de incapacitate? Există doar o lege a responsabilității ministeriale. De ce nu se aplică? Cum se face că, de la 1877 pînă astăzi, de cînd cu generalul Angelescu, timp de cincizeci de ani, nici un ministru nu a fost pus în justiție pe baza acestei legi, al cărui text e categoric totuși.

Deci, miniștrii nu se dau în judecată; în schimb, oficioasele partidelor deschid campanii cu cifre și date precise, iar noii titulari acordă interviuri, în cari predecesorii sînt tratați pur și simplu ca oameni inocenți, pasibili de a fi încadrați în diverse articole ale Codului Penal.

O mai imorală iresponsabilitate nu se poate închipui. Cu o candidă inconștientă personalități proeminente ale vieții noastre publice se batjocoresc și se insultă cu vorbe cu atît mai grele, cu cît pornesc dintr-un loc oficial. Ei contribuiesc la demonetizarea lor înșile, mai eficace decît ar putea-o face presa independentă și neoficioasă. Această presă nu și-a îngăduit de altfel nicicînd să formuleze la adresa unui ministru acuzații atît de grave ca cele ridicate de «colegii» cari succed în scaun.”

Marele publicist observă aici o realitate tipică și postdecembrismului:
Fiecare nou regim simte nevoia să-l discrediteze pe cel anterior pentru a putea justifica nerealizările sale.

*

Recunoștința. Nicolae Titulescu moare în străinătate, alungat în exil de Carol al II-lea. Regele fusese obligat la asta pentru a satisface urile celor de Dreapta și a se înclina în fața nemților, care l-au văzut pe Titulescu drept un dușman de moarte de pe vremea Ligii Națiunilor.

Din toate punctele de vedere, chiar în afara jocului situîndu-se, Nicolae Titulescu e un adversar al Mareșalului Antonescu. Ca să nu mai spun că-l constrînge pe Mareșal la asta și alianța cu nemții. Cu toate acestea, așa cum îmi dezvăluie culegerea de documente întocmită de Gh. Buzatu, sub titlul România sub Imperiul haosului (1939-1945), RAO, 2007, Mareșalul a reacționat la vestea morții.

Se petrece un schimb de mesaje.
Semnificativ:

„[Martie-aprilie 1941] – Schimb de mesaje Ecaterina Titulescu – General I. Antonescu
Conductor Antonesco

Bucarest
Cannes
Nr. 3 – 18.3.1941, ora 09.20

Cu adîncă durere, vă anunță moartea iubitului meu soț,
Catherine Titulesco

Ion Antonescu
Către
Catherine Titulescu

Cannes

Adînc mîhnit de pierderea ireparabilă pe care ați încercat-o, vă rog să primiți, Doamnă, sincerele mele condoleanțe.
General Antonescu

Nr. 8 046/18 martie 1941
25 aprilie 1941

Domnule Conducător
și iubit General,

Am fost adînc mișcată de sentimentele ce mi-ați exprimat cu ocazia pierderii dureroase a iubitului meu soț.
Vă mulțumesc din suflet, asemenea Doamnei Antonescu, și vă rog să credeți în sentimentele mele de credincioasă prietenie.
Caterina Titulescu”


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Personalități ale vieții noastre publice se batjocoresc și se insultă”

  • „Nicolae Titulescu moare în străinătate, alungat în exil de Carol al II-lea. Regele fusese obligat la asta pentru a satisface urile celor de Dreapta și a se înclina în fața nemților, care l-au văzut pe Titulescu drept un dușman de moarte de pe vremea Ligii Națiunilor.”
    Mai sunt unii care vorbeau ca Duduia , la insistentele unui neam drag si care era
    comunista /filosovietica , nu dorea pace cu rusii , sperand „sa-nceapa al lumii vechi apus de rusi adus ” si la noi .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *