Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Petronela Toma sau drumul de succes dintre matematică și pictură

Distinsa doamnă Petronela Toma din Giurgiu, renumit profesor de matematică, face pictură de valoare, dar și cărți pentru generațiile viitoare.
Iată numai în câteva cuvinte cum se schițează un drum de succes ce începe în lumea cifrelor și continuă prin tărâmul armoniilor cromatice, apoi în universul captivant al cărților pentru copii.

Dar, înainte de toate este mamă a două fete împlinite și fericita bunică pentru două nepoțele adorabile.
Mi-a declarat că primii pași în artă au fost făcuți în…muzică, pe clapele pianului.
În urmă cu mai mulți ani, în cadrul unei sesiuni de comunicări pentru elevii de liceu, pentru a face matematică mai atractivă, au fost găsite legăturile cu pictura prin fractali.

Aici simt nevoia unei paranteze explicative. Fractalii sunt forme create cu ajutorul ecuațiilor matematice. Fractalul este o figură geometrică fragmentată ori frântă, care poate să fie divizată în părți, astfel încât fiecare este o copie miniaturală a întregului. Cuvântul fractal a fost introdus de matematicianul Benoit Mandelbrot și provine din latinescul fractus, care înseamnă spart, ori fracturat.

Are tehnici diferite de lucru în pictură. Folosește culorile acrilice „pentru intensitate, luminozitate și timpul rapid de uscare”. Dar a făcut și pictură pe lemn. Face și mozaic ce presupune „răbdare și la care nu poți interveni ulterior”. Mozaicurile sunt realizate cu multă minuțiozitate după desene proprii executate mai întâi pe suport de lemn.

– Ce mai face doamna Toma?
– M-am pensionat, acest lucru intervenind destul de târziu faţă de vârsta la care trebuia să ies în mod normal la pensie. Dar, pasiunea pentru matematică şi dragostea pentru copii m-au determinat să mă folosesc de anumite condiţii legale şi să prelungesc activitatea didactică. Acum, ca pensionară, sunt foarte încântată de faptul că am mai mult timp liber şi pot să mă dedic celorlalte lucruri care mă pasionează: pictura şi scrisul. În ultimii ani am participat la numeroase expoziţii de grup care au fost organizate atât în România cât şi în străinătate.

Am participat la un eveniment caritabil dedicat copiilor diagnosticaţi cu autism „A dream come true”, organizat de Galeria de Artă Elite Prof Art și Asociaţia Om Anima-Cotroceni, Bucureşti.
Apoi am participat la o serie de expoziţii de grup organizate de Dan Tudor Truică şi Ioana Enescu Truică.

La Ateneul din Giurgiu am avut expoziţia personală „Intermezzo”.
„The Archeology of the image”, Galeria de Artă „Synchronous”, Larnaca, Cipru este o altă expoziţie minunată la care am participat cu mare plăcere, lucrarea expusă ”Roţile timpului” fiind inspirată de Cultura Cucuteni. Din această minunată cultură m-am inspirat şi în realizarea picturilor „Sanctuar” şi „Dans sacru”, picturi cu care am participat la o expoziţie de la Kazanlâk, Bulgaria.

Am fost bucuroasă să particip fizic la vernisajul expoziţiilor din România precum şi la cele care au avut loc la Balcic. Vreau să menţionez faptul că, multe din picturile pe care le-am prezentat în aceste expoziţii sunt prezente ca şi ilustraţii în cele două cărţi pentru copii scrise de mine: „Cioburi de poveste”, carte în care îi familiarizez pe copii cu fascinanta şi misterioasa Cultură Cucuteni şi „Prin vizor spre alte timpuri”, ambele cărţi fiind editate la Editura „Amurg Sentimental”, Bucureşti.

Pot să spun că, în ciuda condiţiilor generate de pandemie, anul 2021 a adus şi lucruri frumoase pentru mine.
Am participat cu picturile mele la activităţile on line desfăşurate în cadrul Cenaclului literar „Luceafărul”, Giurgiu şi al Salonului literar artistic „Artă prin Educaţie”, Ploieşti. „Iarna în literatură şi artă”, „Sub zodia Luceafărului”, „Eminescu este patria limbii române”, sunt câteva din proiectele la care am participat cu picturi.
În cadrul concursului organizat, „Păpuşarul” şi „Dualitate”, picturile mele inspirate din lirica eminesciană, au obţinut Trofeul şi Premiul special la secţiunea pictură.

Vreau să spun că sunt onorată de faptul că picturile mele au apărut în cataloage de artă Truicart Events, într-o valoroasă serie „Colecţia Arta Noastră”. Totodată ele se regăsesc şi în revista trimestrială „Clubul artelor”, Giurgiu, precum şi în Almanahul editat de Editura „Amurg sentimental” , Bucureşti.

Tot ca o realizare deosebită menţionez apariţia unei alte cărţi pentru copii a cărei autoare sunt: ”Dincolo de privire – Jocul pisicii”, cea mai mare parte din ilustraţiile care apar în carte fiind imagini ale picturilor mele.

Drept urmare, întreaga mea activitate a fost prezentată în „Dicționarul Scriitorilor Postdecembrişti”, editat de Editura „Amurg Sentimental”.
Menţionez că picturile mele se găsesc în colecţii particulare din România, Bulgaria, Italia, Canada, Polonia.

– Felicitări. La final vă rog să adresați câteva cuvinte oamenilor care vă urmăresc activitatea.
– Tuturor amatorilor de artă care îmi admiră necondiţionat lucrările le doresc ceea ce îmi doresc şi mie, în primul rând multă sănătate. Îndrăznesc să sper că picturile mele le va aduce bucurie şi le va încânta sufletul. Îmi doresc ca şi pe viitor, noi toţi, să iubim cu pasiune frumosul, bunul gust, rafinamentul, lucruri pe care le găsim cu prisosinţă în artă. Eu iubesc oamenii şi, prin ceea ce fac, încerc să aduc mulţumire, fericire, calm, armonie.
Îmi doresc mult ca, fiecare dintre noi, să caute în permanenţă noul şi micile bucurii zilnice. În felul acesta ne vom înconjura de lumină şi drumul în viaţă ne va fi binecuvântată.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *