Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Petru Zomant, pictorul taximetrist

Pentru prima dată în viață am auzit de un pictor provenit dintre taximetriști. Cred că își culege subiectele citadine din drumurile sale făcute pe timp de zi, ori pe timp de noapte.
Numele său este Petru Zomant. Vă propun acum să îl cunoaștem.

S-a născut la Bârlad, județul Vaslui. A stat la vârsta de 5 ani în comuna Borănești, județul Ialomița, apoi la Ciorogârla, județul Ilfov, în comuna Berceni, județul Ilfov ca mai apoi să se stabilească în cartierul Berceni în jurul vârstei de 12 ani, unde și-a continuat copilăria, și-a trăit adolescenta și anii de familist.

Inclinația sa spre frumos, spre desen, pictură, artă în general, l-a însoțit de mic. La școală desena pe copertele cărților, pe filele caietelor, pe orice spațiu alb, făcea  cowboy, pistoale, portretele colegilor. Chiar a participat la un concurs de desen unde a și câștigat locul I, desenând uzina IMGB.

În jurul vârstei de 18 ani lucrează ca muncitor calificat la Fabrica de instrumente muzicale “Doina”, ca finisor clape pian.
Dorința de a fi în permanentă interacțiune cu lumea artelor i-a purtat pașii către Teatrul Național unde a dat o proba, printre alți 500 de participanți pentru ocuparea unui post de actor corp ansamblu, pe care de altfel l-a și obținut cu proba “Interpretare la prima vedere cu grai moldovenesc” a replicii ,,Îmi curg șiroaie de gheață pe șira spinării de mânie”. În paralel, a înființat o formație de muzică cu alți prieteni, el cântând atât vocal cât și la chitară.

După perioada armatei, în anii 1975, Petru s-a angajat la “Ciclop- Bujoreni”, unde a lucrat ca vopsitor auto, moment din care și-a putut pune în aplicație și în valoare dragostea pentru culori, pentru pictură, realizând combinații de culori, forme pe caroseriile mașinilor clienților și prietenilor.

Între anii 1991-2011 a lucrat chiar și în Statele Unite ale Americii, tot ca vopsitor auto, unde a pictat, la cererea și dorința clienților, diferite desene și picturi pe caroseriile mașinilor.
După anul 2011 până în prezent, ocupația sa de bază este de taximetrist.

Prieten fiind cu marele actor Florin Piersic, Petru poartă în mașina sa portrete făcute marelui actor, portrete din creion, făcute pe cartonașe, portrete cu soția și copiii. Marea lui dragoste, pe lângă soția sa, este desenul și pictura, bucurând și încântând sufletele clienților cu portrete cu chipurile lor, pe care le dăruiește.

Drumul sau s-a intersectat cu cel al marelui desenator și pictor Vladimir Zamfirescu care i-a apreciat picturile și desenele dându-i astfel un impuls în a merge mai departe.
Visa de mic să ajungă un mare desenator, un mare pictor și poate nu a găsit momentul sau persoana să-i dea acel imbold până nu i-a întâlnit pe Florin Piersic, Vladimir Zamfirescu și alte personalități care i-au validat munca și apreciat lucrările. De atunci, Petru pictează pentru prieteni, le încântă viața cu tablourile lui inspirate de orice este frumos; casele sunt pasiunea lui, îi place sa redea ,,viața” caselor pe care le vede pe strada, cu trecutul lor, mai fericit sau mai trist.

Viața lui Petru Zomant a fost și este dedicată desenului și pictatului.
După atâtea cuvinte, să vedem și niște tablouri minunate semnate de domnul Petru.  Pentru toate îl felicităm și îi dorim sănătate.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Petru Zomant, pictorul taximetrist”

  • ?? În această seară am avut privilegiul de a participa la vernisaj (15.02.2023 ), gazduit in Piata Amzei – Bucuresti!
    Creatiile domnului pictor sunt remarcabile!
    Felicitări Maestre!
    Cu adânc respect un iubitor de artă!

  • Foarte bune lucrări.
    Succes în tot ceea ce întreprinde!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *