Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Pictorița Antonia Maria Prichici: ,,Arta este un dar pentru umanitate”

Trăim vremea retrospectivelor pentru anul 2022, din toate punctele de vedere. Astfel se face topul fotbaliștilor, politicienilor, clasamentul celor mai importante evenimente interne, ori internaționale. Am căutat să văd și eu o ierarhie a artiștilor pe anul trecut. Am găsit ceva doar la muzică, prin Statele Unite ale Americii.

Dacă mă ocup de artele plastice de la noi, îndrăznesc să fac și eu un top personal al celor mai buni pictori. Deja am o opțiune foarte serioasă pentru anul 2023. Numele său este Antonia Maria Prichici. Știu, abia a trecut o jumătate din ianuarie, dar o să fie extrem de greu să amenințe cineva poziția deținută acum de Antonia Maria Prichici. Subliniez aici nu numai valoarea deosebită a tablourilor sale, dar și a judecăților sale de valoare despre artă în general. Să o cunoaștem pe invitata noastră.

-Vă rog să vă prezentați.
-Mă numesc Antonia Maria Prichici, absolventă a Universității de Arte ”George Enescu”- Facultatea de Arte Vizuale și Design, Iași, iar în prezent urmez studiile de masterat, specializarea Practici Curatoriale Contemporane, în cadrul UAD – Facultatea de Arte Decorative și Design, Cluj-Napoca

Întotdeauna am fost atrasă de artă și frumos.
Una dintre pasiunile mele este pictura.
Arta înseamnă o formă înaltă, un privilegiu sau un dar pentru umanitate.
Arta reprezintă cea mai profundă expresie a creativității umane.
Prin modul de manifestare, arta poate fi considerată și o formă de cunoaștere .

Consider că, arta reflectă modul în care ne trăim viețile noastre și ne determină să ne regăsim în ea.
De asemenea, prin puterea expresivă al conținutului plastic, poate reda anumite idei și oferă posibilitatea să gândim în imagini, când ne lipsește expresia conceptuală. Prin culoare se imortalizează și se dă glas unor expresii, unor amănunte, care altfel ar putea trece neobservate.

Activitatea mea artistică este rezultatul observațiilor lumii, care ne înconjoară, a cunoștințelor acumulate.
Lumea din tablourile mele este un pretext de a prezenta o stare de spirit, o stare de mister, o poezie, o nostalgie, o întâlnire metafizică între personaje redate adesea prin tușe spontane. Tematica pe care o abordez este imposibil de definit.

Stilul pe care îl abordez și creez preponderent este abstract deoarece îmi oferă posibilitatea de a reprezenta spontan ideile determinate de emoțiile, trăirile cât și inspirația care facilitează procesul creației.

Grație acestui stil, prin varietatea și libertatea pe care o poate oferi, nu impune limite în procesul creativ, ideile generate conlucrează cu bagajul emoțional și cultural, astfel încât, imaginea poate fi transpusă de la sine.

În lucrările personale sunt reprezentate teme de o factură psihologică, care ar putea declanșa anumite reacții, emoții sau trăiri interioare de diferite intensități sau o conversație între lucrare și privitor.
Prin acestea, nu doresc să ofer o concluzie, ci mai degrabă să creez un traseu, imaginile abstracte survin mental prin intermediul percepției vizuale.

De regulă, o pictură abstractă nu este înțeleasă sau percepută, întotdeauna, la nivel vizual, ci prin procesul de interiorizare, ceea ce nu este posibil de-a fi cuprinsă în cadrul unei definiții concrete, reprezentând fragmente dintr-un discurs plastic, care se prezintă sub formă de entitate, prin proprietățile extrinseci ale acesteia.

Pe parcursul timpului, în perioada studiilor de licență am participat la expoziții colective, atât în țară sub îndrumarea profesorilor cât și în străinătate.
Prima expoziție cu tema ”Luceafărul”, organizată la muzeul memorial Mihai Eminescu, Botoșani, noiembrie 2019.

Expoziția ”Fenomene cerești”, cu un set de lucrări de tematica unui abstract liric, organizată de galeria Labirint, Casa Mihai Ursachi, Iași, februarie 2021, urmată apoi de expoziția ”Fragmente”,martie 2021, respectiv expoziția ”Botanical visions”, cu schițe realizate în tehnici mixte – plein air.
Expoziția ”Variații stilistice. Spirit. Natură. Atelier”, on-line, iunie2021

În toamna anului 2021, am avut plăcerea de a fi promovată în revista de artă a Galeriei Eunoia, on-line New Delhi- India, urmat apoi la început de an, de revista ”Artist Talk Magazine”on-line Anglia, ianuarie 2022.
Ultima expoziție colectivă, organizată de Galeria de artă Victoria, ”Atelier35”,aprilie 2022 și un workshop creativ ”Cut and Paste”, organizată de Facultatea de Arte Vizuale și Design, Iași.

-Impresionant cu adevărat. Cum a fost anul trecut pentru dumneavoastră?
-Anul 2022, personal a fost unul productiv, cu rezultate deosebite în ceea ce privește evoluția artistică, unde am avut ocazia să particip la diferite evenimente culturale, dar și timpul dedicat pentru studiul de cercetare în vederea redactării lucrării de licență, cu subiect centrat în jurul creativității, alături de lucrarea practică, cu tema ”Fantasme”, devenind imaginea simbol al stilului predominant din creația personală.
De asemenea, am primit o mențiune la expoziția ”EUreflect”, ediția a IV-a, desfășurată la Centrul de Studii Europene, Iași, cu lucrarea ”Umbre”.

-Felicitări! Ce vă doriți pentru 2023 și următorii?
-Pentru anul acesta, respectiv următorii, îmi doresc să performez la un nivel superior al calității plastice în lucrările viitoare, care să creeze prin intermediul sensibilului și frumosului experiența estetică și să devină o reflexie a unei realități profunde a vieții.

Pentru anul 2023 mi-aș dori oportunitatea de a aplica în practică ceea ce-am dobândit pe parcursul pregătirii profesionale, atât prin studiile vizuale teoretice cât și cele practice, de atelier sau muzeale.

Lumea ideală a artei, pe care mi-aș dori să o văd este o societate îndreptată mai mult către cultură și cu o educație aleasă, artistică la bază, iar artiștii să fie promovați pentru a facilita cunoașterea lor și apreciați la reala lor valoare.

Activitățile artistice spre exemplu, vernisajele și altele asemănătoare, să fie un prilej de socializare cu invitații, iar lucrările să poată fi vizionate cu interes și dialog de opinii în rândul publicului vizitator.

Arta ne ajută să-i înțelegem pe cei din jurul nostru, ne oferă răspunsuri, sau teme de meditare la subiecte de interes comun, în alt sens, avem posibilitatea de a studia în detaliu o anumită direcție, tendință, sau mișcare artistică cu multiple perspective.

În zilele noastre, artistul poate fi de multe ori agentul catalizator, ce antrenează interacțiunea directă cu opera de artă, cu rolul de a găsi moduri de existență sau modele de acțiune ale realității existente.

Pentru a putea atrage cu ușurință și de a introduce publicul în lumea artei, e nevoie de tehnici interactive, depășind modelul tradițional al unui muzeu clasic și să ne orientăm, după preferințele, mai multor categorii de public, dispunând de resursele necesare unor proiecte sau evenimente culturale.

– Vă mulțumesc.

Am urmărit, cu mare atenție, cuvinte bine alese despre artă în general, despre pictură în special. Să vedem acum niște tablouri bine făcute. Adică, una peste alta un om de valoare care trăiește și explică arta. Practică și teorie la nivel înalt. Acum este timpul să vedem câteva dintre tablourile semnate de Antonia Maria Prichici.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *