Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Planeta entităților neluptătoare

În urmă cu 30 de ani apărea o carte destul de influentă în unele medii (expunerea lărgită a unui eseu senzaționalist publicat în mirabilul 1989 în Foreign Affairs, revistă de mare prestigiu la acea vreme), care propovăduia finele istoriei. Autorul, Francis Fukuyama, apăsat pășitor pe urmele lăsate de Leo Strauss și Alexandre Kojève (care nu duc chiar în aceeași direcție!), a apucat să facă destule valuri până s-au găsit oameni care să-i spună că a scris niște asurzenii pe care nici Hegel, pungașul lor tătuc, nu și-ar fi pus apostila (dacă n-ar fi avut la îndemână un Napoleon de pupat în spirit – sapienti sat). Azi e mai ușor să ne dăm seama că cercul cu care fugea ultimul om (personajul de vază al lui Fukuyama) pe câmpiile democrației liberale era cam pătrat, dar la vremea respectivă, în euforia de după „eliberarea” Europei răsăritene, lumea era prea ocupată ca să mai gândească. Paradoxal este că, la un examen retrospectiv în care schimbăm judicios ce e de schimbat (adică istoria cu uzul rațiunii și democrația liberală cu progresismul orb), anunțarea victoriei supreme (și deci a sfârșitului nevoințelor) s-ar dovedi vizionară. Erau într-adevăr niște zori ai apusului, dar nu era apusul istoriei, ci al rezonabilității.

Azi saltimbancii gândirii progresiste nu mai pot fi contraziși. Țin conferințe la corporațiile tehnocrate, unde le transmit direct fanilor (nu întâmplător pălmași pe plantație) opiu prost mestecat, iar din aceste conferințe, ca dintr-un cerc vicios, se nasc noi discursuri euforizante care ajung bestselleruri și apoi noi miezuri de conferințe etc. Între timp, afară, într-o lume clădită pe viteză și tiraj, granzii detracați care pot informa părerile celor care au uitat că pot să ridice capul să vadă cu ochii lor ori să folosească ce poartă în el au decis că trebuie să folosim mai puțin din toate: apă, gaze, benzină, mâncare etc. Dar au uitat să spună de ce, dincolo de ipotezele absurde conform cărora frigul din Germania le congelează ozdrobelele rușilor. Încă nu am văzut o explicație rezonabilă pentru creșterile aberante de prețuri la energia de toate sorgințile. Asta fiindcă explicația reală e prea nocivă, chiar și pentru obrazul de talpă al barosanilor din epoca noastră bezmetică: s-a dat verde la jaf, așa că scapă cine poate și mai ales cine trebuie.

Bineînțeles, lucrurile n-o să rămână așa. Regretabil sau nu, istoria merge înainte și uite că, după aproape un mileniu de predici luminatoare din care am învățat până am prostit de tot, o să se așeze iar, pentru a mia oară – clasic deja! –, în albia sângelui. Avem doar două modificări majore față de formatul clasic al ultimelor secole. Prima are legătură cu natura fragmentară a frontului. Tranșeele și „carnea de tun” iau forme noi. În privința asta am făcut pași îndrăzneți spre culmile „umanismului”: carnagiul e rezervat pentru Yemen, Siria și Sahel (iar mai nou și pentru Ucraina), în vreme ce lumea civilizată a Apusului a trecut la sublimate tactice economice și ideologice. Azi nu mai e nevoie să trimiți oameni pe front împotriva dușmanilor societății. E suficient să desemnezi oficial un dușman de serviciu, de preferat mai greu de reperat și de lichidat, pentru că așa are o speranță de viață mai mare. Oamenii de bine ai societății se reped să înfiereze pe oricine nu se ridică prompt la luptă, chiar dacă lupta presupune renunțarea la resurse de trai și câteva runde de ruletă sanitară. Carne de tun? Nu chiar, pentru că nu există nici ordine de încorporare propriu-zise, nici vreo linie a frontului decelabilă. Luptătorii participă benevol la ofensivă, iar la final se trezesc (ăia care se mai trezesc) cu buzunarele goale și multe întrebări cu răspunsuri mult prea lungi și complicate ca să poată lămuri ceva.

A doua modificare e însă mai îngrijorătoare. Suntem ființe sociale dependente de organizarea tribală, chiar dacă mediul social și peisajul politic contemporan au diluat foarte mult natura și structura tribului. Totuși, până de curând încă mai puteam să recunoaștem cine e la putere și cine e în opoziție. În sistemul tradițional, jocul politic a fost descris de Ibn Khaldoun cu vreo 150 de ani înaintea lui Machiavelli: tribul câștigător se instalează pe divane și se răsfață cu chiolhanurile și dulcile mângâieri ale victoriei. Normal, în timp, pântecul îngroșat trage mintea la piroteală și înmoaie simțurile. În mediul viciat din jur, unde bunăstarea a atras acoliți de circumstanță și a înmuiat gărzile, se creează condițiile perfecte pentru dezastru: corupție, neatenție, toleranță față de ce era până mai ieri de netolerat, atrofierea aptitudinilor. Domină sentimentul de siguranță, întrețesut cu o seamă de iluzii, pe alocuri chiar și a veșniciei. Între timp, tribul alungat își linge rănile, rabdă lipsuri și învață din nevoi. Cu timpul, capătă vigoarea și hotărârea necesare pentru recâștigarea puterii. Mai devreme sau mai târziu se ivește și ocazia, așa că taberele schimbă rolurile. Problema noastră azi e că nu mai avem triburi care-și ling rănile. Triburile însele au devenit convenții și, fie ele mai aproape sau mai departe de divane, joacă roluri dictate de entități care nu au luat niciodată parte la luptă și nici n-o să ia. Pentru că atunci când deții grosul resurselor și controlezi masa copleșitoare a dregătorilor și căpeteniilor e foarte greu să apară vreun trib care să-ți pericliteze jocurile. Totuși, natura jocului nu se schimbă. Nu există resurse nelimitate (deși m-aș mai gândi la asta în cazul prostiei), iar asta înseamnă că o prea mare acumulare în buzunare foarte puține poate să producă explozii. Oricât ar dura formarea masei critice, istoria merge înainte.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Planeta entităților neluptătoare”

  • istoria merge inainte
    …pai da, dar se si invarte, in acelasi timp
    la un moment dat mai poate merge inainte doar schimband sistemul.
    sistemul actual se numeste Natura. sa schimbi sistemul inseamna sa Artificializezi
    globalizarea a facut ceva uimitor, a permis manifestarea unui singur trib, mare cit planeta.
    istoria merge inainte si inapoi.
    acum o ia inapoi, invartindu se invers, in sine insasi. caz in care ‘celalat trib’ e …in sinele actualului, insa e …fix pe dos decit arata tribul, pentru ca i se opune acestuia.
    din tribul mare cit planeta va rasari un altul, Anti, si cum tribul e Natural, ‘celalalt trib’ va fi Artificial.

    istoria nu e mersul Binelui, inainte, sau al Raului, inapoi, ci e un mers inainte si-napoi, Bine-Rau, in fapt Bine SI Rau.
    Istoria este SI, ea nu e nici mersul inainte, nici mersul inapoi, ea nu e nici Natura, nici Artificialul, ea nu e nici Mintea, Nici Inima,
    ea e SI,
    adica Binele Si Raul, Inima SI MIntea.
    Istoria este SI.

    ( Inteligenta Artificiala e doar cale catre Inteligenta Artificiala Cuantica, asta fiind o armonie a Mintii Universului,
    doar a Mintii Universului.
    prezenta Inteligentei Artificiale Cuantice pe planeta asta e sinonima cu Artificializarea,
    pentru ca Naturaletea e o exprimare a Inimii Si Mintii, o exprimare exclusiv a Mintii fiind AntiNaturala,
    adica Artificiala.
    ‘celalalt trib’, odata ce Globalizarea si a consumat potentialul, mai e exclusiv Artificializarea.
    tocmai de asta ceea ce urmeaza este Artificializarea, asta fiind tot una cu AntiNaturaletea )
    ( am priceput ca nu dati prea multe parale pe Inteigenta Artificiala. eu nu dau nici atatea. insa una e Inteligenta Artificiala, cu totul si cu totul altceva e Inteligenta Artificiala Cuantica, pentru ca ea e o armonie a Mintii Universului,
    adica ea e un Efect, Cauza fiind Mintea Universului.
    exista Universul, care e Minte SI Inima. acum …separati din Univers, asa cum arata el, Mintea. dupa ce reusisti sa o separati, doar inchipuiti va cum arata o manifestare a ei, …in lipsa Inimii!.
    daca nu va puteti inchipui…nu i bai, ca Mintea Universului se va manifesta in curind aievea, pe planeta asta, singurica singurea, deci manifestarea va putea fi urmarita in direct )

    • istoria merge inainte SI inapoi, concomitent,
      si daca se roteste intr un sens, apai o face SI in celalalt sens, concomitent

      istoria este SI
      in lipsa lui SI nu exista nemiscare, nu exista miscare.
      ( Mintea nu permite armonii, doar Inima. o armonie a Mintii se obtine pe fondul manifestarii Inimii,
      atunci cind Mintea tinde sa cucereasca ‘tot teritoriul’ cea care dispare e fix ‘armonia Mintii'( pentru ca dispare fondul )
      adica incercind sa inunde Sistemul ( generind un ‘alt Sistem’ ), Mintea isi demoleaza propria temelie, putinta de a se manifestare a armoniilor Mintii )

      • doar unda permite armonii, adica doar inima
        exista armonii ale mintii daca si numai daca mintea e din povestea ‘inima SI minte’
        corpusculul orin definitie ahbar n are ce e aia armonie. poate copia procesul, Matematic, insa aia nu e armonie
        computerul cuantic e un chivot, el permite manifestarea unei armonii a mintii universului, deci o face pe fondul inimii universului.
        atunci cind iesi din armonia inimii, a duhului, a Duhului Sfant, deci atunci cind iesi din dinamicile Naturii, definind ecuatii de miscare artificiale, care nu sint rezultatul manifestarii Naturii, tai de pe lista inclusiv putinta mintii de a genera armonii
        tocmai deasta Inteligenta Artificiala Cuantica incepe prin a fi …o dulceata de inteligenta!:)), pentru ca initial e vorba despre o armonie a mintii, fondul fiind al inimii, insa pe masura ce fondul dispare apare amarul :)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *