Reprezentanții a 14 facțiuni palestiniene, inclusiv Fatah și Hamas, au semnat „Declarația de la Beijing”, document prin care se angajează să pună capăt disputelor interne și să consolideze unitatea palestiniană

PMP – copilul făcut la bătrînețe de Traian Băsescu

Notă. Pentru Garabet Ibrăileanu din Privind viața, ideile sînt produsul sufletului și nu al creierului, cum s-ar putea crede:

„Poţi să schimbi cunoştinţele cuiva, dar nu şi ideile. Ideile sunt flori crescute pe tulpina sentimentului, care îşi are rădăcina în instinct. Numai vremea sau o criză puternică sufletească, slăbind, întărind ori modificînd instinctul şi sentimentul, pot schimba ideile”.

*

Neliniște. Printre alte numeroase cărți citite cînd eram mai tînăr și aveam mai multe iluzii despre mine însumi decît acum se numără și Foamea lui Knut Hamsun. Cum m-am apucat de ea pentru eseul Jurnalului unei obsesii: Camil Petrescu, mi-a atras atenția adevărul despre un eu revelat de confesiunea care e monologul interior.

„Foamea” e una dintre cărțile, rare, în care neliniştea autorului răsare dintre rânduri şi cititorul o împrumută.
„Foamea” nu este numai extraordinara analiză a unui sentiment, ci şi confesiunea unui personaj ciudat, nițel bufon, cu izbucniri de o extremă originalitate. Dramatismul cărţii e sporit de lupta personajului cu el însuşi, de necontenita zbatere între virtute şi impulsurile foamei, între nevoia de puritate şi un orgoliu ieşit din comun. Fraza scurtă, nervoasă, mărturisește o extraordinară acuitate a simţurilor.

*

Conceptul de scandal. Unul dintre cele mai frumoase concepte kierkegaardiene. Creştinismul, spune Kierkegaard, e scandalos prin afirmaţia sa că omul ca individ şi nu ca reprezentant al speciei umane se află, singur, faţă în faţă cu Dumnezeu. Pentru exemplificare, Kierkegaard dă următorul exemplu: într-un oraş, un prăpădit ziler, primeşte vestea unei alianţe cu împăratul. Ce face el, omul nenorocit, umilit de vremi? Nu-i vine să creadă, e în stare să spulbere această veste, întrucîtva plină de mistere înfricoşătoare. Acesta e scandalul, o situaţie asemănătoare celei religioase:

„Şi iată creştinismul! Lecţia pe care o dă el spune că acest individ, ca orice individ, nu importă care, de altfel, soţ, femeie, servitoare, ministru, negustor, bărbier, student (etc), că acest individ există în faţa lui Dumnezeu – acest individ care ar fi mîndru, poate să aibă ocazia, o dată în viaţă, să vorbească cu regele, acest om poate vorbi cu Dumnezeu cînd vrea el, sigur fiind că va fi ascultat şi tocmai lui i se oferă să trăiască în intimitatea lui Dumnezeu. Ba, mai mult, pentru acest om, pentru el însuşi, Dumnezeu a venit pe lume, s-a lăsat încarnat, a suferit şi a murit; şi acest Dumnezeu al suferinţei îl roagă aproape şi-l conjură să-i accepte sprijinul. Într-adevăr, dacă există în lume, vreun lucru pentru care să-ţi pierzi capul, nu e acesta? Cine nu îndrăzneşte să creadă, prin lipsa curajului, scandalizează. Dar, dacă el se scandalizează, o face pentru că acest lucru este prea înalt pentru el, că nu-i poate intra în cap, pentru că nu poate fi ceva sincer, şi iată pentru ce lui îi trebuie să-l îndepărteze, să-l risipească, o nebunie, o nerozie – aceasta pare să-l înăbuşe.”

*

Scriam pe 2 mai 2014. Un moment electoral creat de Elena Udrea cu știrea lui Traian Băsescu

Joi, 1 mai 2014, ora 12 și ceva. B1 Tv transmite în direct dialogul celor de la Evenimentul zilei cu Traian Băsescu, președintele României. Traian Băsescu vorbește mai ales despre mandatul de 10 ani. Semn că se pregătește de bilanț, dar și că vrea să contracareze campania PSD de denigrare a Perioadei Băsescu din istoria postdecembristă și, de ce nu?, din istoria țării. Deodată, postul întrerupe interviul cu șeful statului pentru a transmite de la aeroportul Clinceni un moment electoral: Elena Udrea, liderul de facto al PMP, sare cu parașuta pentru a atrage atenția asupra noii formațiuni. Aventura politico-mediatică a Elenei Udrea a luat sfîrșit. Președintele României a fost întrerupt pentru transmiterea unui spectacol nu prea greu de repartizat sferei de mondenități a audiovizualului. Ziceți-i cum vreți din partea lui B1 Tv: gafă, prostie, impolitețe, concesie gravă făcută pitorescului ieftin. Eu sunt convins însă că totul a fost aranjat. Și asta judecînd după reacția lui Traian Băsescu. Te-ai aștepta ca Traian Băsescu, mînios la o asemenea impolitețe vecină cu bădărănia, să fi plecat din studio sau, dacă a rămas, să izbucnească năprasnic, așa cum îi stă bine unui scorpion. Nu se întîmplă nimic din toate aceste reacții așteptate. Are loc următorul dialog: Dan Andronic: Domnule preşedinte, pe asta nu aţi făcut-o niciodată. Realizator: Dar dumneavoastră de ce n-aţi sărit cu paraşuta, domnule preşedinte? Traian Băsescu: Pentru că nu candidez. Ce e drept, nici ea nu candidează, poate, dar a avut curaj. Sincer să fiu, /…/ Realizator: Ajută lucrurile astea, momentele astea… Traian Băsescu: Nu-mi dau seama, dar oricum îi vezi altă dimensiune, că are curaj să o facă şi pe asta, ştii, ceea ce nu e mare lucru. Dacă aş compara-o cu Ponta, care stătea cu fundul în barcă şi îl trăgeau jandarmii, imaginile vorbesc total diferit despre caracterul celor doi, în orice caz”. Pînă și un ageamiu într-ale politicii nu se poate îndoi că momentul Elena Udrea a fost creat cu știrea sau, de ce nu?, cu complicitatea lui Traian Băsescu. De unde se vede că, pentru președinte, PMP, copilul politic făcut la bătrînețe, e o slăbiciune pe cît de înțeles ca om, pe atît de greu de înțeles ca președinte.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „PMP – copilul făcut la bătrînețe de Traian Băsescu”

  • Mi-am pus si eu problema lui Ibraileanu . De unde vin presupozitiile noastre ? Stim ca nu exista criteriu in alegerea axiomelor /principiilor . Ele pot fi alese arbitrar. Apoi , s-a constatat ca nu exista „liber arbitru „: fluxul nervos care precede decizia careia noi ii atasam calificativul de irationala , e anterior deliberarii rationale. Exista in noi in adancime un potential ce tine de antropologie si care modelat de cultura momentului istoric/ spatiului ia o forma inteligibila .
    „E în noi ceva mai adânc decât noi înșine”
    Poate de aceea isihasmul vorbeste de coborarea mintii in inima.

    • coborârea minții in inima vine la pachet cu …fiul minții și Inimii, care ii împlinește voia, omului.
      însă abia așa omul poate nădăjdui intrarea în Armonie cu Fiul Minții SI Inimii,
      caz în care ‘treimea omului’ se armonizează, prin Fiul, cu Sfânta Treime,
      Fiul, din Sfânta Treime, devenind Fiul Omului, caz în care și omul devine Om, adică se desăvârșește.

      exista Sfânta Treime, însă există și o ‘treime’ proprie omului ( formata din mintea lui, din inima lui, din ‘cel ce împlinește voia lui’)
      primul pas pe calea desăvârșirii omului e manifestarea comuniunii ..minte-inima, căreia i se mai zice și coborirea minții in inima

    • fluxul nervos care precede decizia careia noi ii atasam calificativul de irationala , e anterior deliberarii rationale. Exista in noi in adancime un potential ce tine de antropologie si care modelat de cultura momentului istoric/ spatiului ia o forma inteligibila .

      suntem …un efect, cauza o reprezintă dorințele noastre
      ne am născut …pentru a ne împlini acele dorințe.si ..dorind, dorind in continuare, ne acumulam un potențial… care ne va fi oul din care ne vom naște.
      acest ciclu e cel pe care Hristos l a biruit, devenind el însuși cale pentru desăvârșirea omului, care se manifestă atunci cînd fiul omului e Fiul lui Dumnezeu, atunci cînd Hristos inunda Împărăția care e in noi’, acestui moment mai spunindu i se și …a doua venire a lui Hristos( care e in Împărăția care e in noi’ )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *