Vineri, 14 februarie 2020, am profitat de prezența lui Traian Băsescu la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, pentru a aborda o operațiune banditească pe cale de a lua amploare în România lui 2020:
Aruncarea în aer a bancomatelor.
Vineri dimineața aflasem de la Radio România Actualități că fusese aruncat în aer un al treilea bancomat în ultimul timp.
Autorii dăduseră cu spray pe camerele de supraveghere, purtau măști, să nu fie recunoscuți, aveau un ARO în așteptare. Au aruncat în aer bancomatul și apoi au fugit cu casetele cu bani din interiorul aparatului. Suma luată? 300.000 de roni, aproximativ 63 de mii de euro. Noutatea operațiunii, dar mai ales faptul că se ajunsese la al treilea bancomat fără ca răufăcătorii să fie prinși, m-a făcut să-l întreb pe Traian Băsescu ce știe despre asta. Spre surprinderea mea, fostul președinte a răspuns:
„Traian Băsescu: Nu, dar sîntem celebri pentru tipul ăsta de operațiune în occident. Românii sînt… au venit acasă, deci au ascultat insistențele «români veniți acasă» și au început să vină.
Ion Cristoiu: Să le arunce în aer aici.Traian Băsescu: Am ajuns la densitate suficient de mare de bancomate să fie rentabil să arunci și în România.
Ion Cristoiu: Hai că a fost bună formula, în sfîrșit românii vin acasă ca să arunce bancomatele în aer. Da, dar este spectaculos recunoașteți, este breaking news.”
Mai departe, cu experiența sa de politician punct de reper în România, Traian Băsescu a avertizat asupra unui fenomen cu care sîntem pe cale să ne confruntăm:
„Traian Băsescu: Domnul Cristoiu noi am scăpat de cerșetori, pentru că sînt prin altă parte, dar vor veni acasă, aduceți-vă aminte ce era în toate intersecțiile Bucureștiului. Păi nu vedeți că ei caută pe unii care sînt la a 56-a spargere, păi ăștia s-au antrenat în Londra, Paris, în Marsilia…
Monica Mihai: Sînt trecuți de faza de începători.
Ion Cristoiu: Ei vin aici, noi sîntem bieți copii față de polițiștii de acolo și cu toate astea ei deja au antrenament la Marsilia.
Traian Băsescu: Exact, ei or să prindă instituțiile noastre nepregătite pentru tipul ăsta de fraudă. Occidentalii ăștia care au bancomatele de 50 de ani sigur că știu cam ce se face cu ele. Noi care le avem doar de cîțiva ani o să vedeți ce surprize o să avem cu bancomatele, cu fraudarea lor.Ion Cristoiu: Bun, ca să tragem o concluzie, știți că la un moment dat eu mă gîndeam cu tristețe că noi nu sîntem faimoși în Europa ca infractori…
Traian Băsescu: Sîntem foarte tari.
Ion Cristoiu: Zău, în ce?
Traian Băsescu: În spargeri de locuințe, în bancomate și în comerțul cu carne vie, prostituția.
Ion Cristoiu: Nu știam că avem motive să ne mândrim, nu-i așa?”
Dincolo de ironia amară a situației – iată că sîntem și noi faimoși în Europa în planul infracționalității mari, că pînă acum eram cunoscuți doar cu furtul din buzunare – cele spuse de Traian Băsescu trebuie să fie un semnal de alarmă pentru ministrul de Interne, liberalul Marcel Vela.
Dar e această realitate un semnal de alarmă pentru ministru, pentru premier, pentru Klaus Iohannis, Jupînul Guvernului ?
Firește că nu.
Nu e un semnal de alarmă nici deprofesionalizarea Poliției Române, dovedite din plin în cazul Caracal. O lună și ceva după izbucnirea Scandalului, pe baza și a Raportului corpului de control al Ministerului de Interne, s-a discutat despre marile slăbiciuni ale Poliției Române. S-a vorbit despre cumetriile din inspectoratele din provincie, despre slaba dotare a Poliției (în cazul Caracal, Polițiștii de la sediul din Caracal aveau un singur birou conectat la Internet), despre Legea care îl face pe polițist neputincios în fața unor infractori tot mai bine dotați profesional și tot mai crînceni în confruntarea cu Poliția, antrenați deja în confruntările cu Polițiile profesioniste din Occident. Comentînd cazul Caracal, Klaus Iohannis a evidențiat drept principală cauză a Tragediei lipsa de profesionalism:
„Datele prezentate în rapoarte reflectă o serie de deficiențe grave, dintre care amintesc: (…) dimensionarea deficitară a structurilor operative şi încadrarea necorespunzătoare cu specialişti, precum şi lipsa pregătirii continue a acestora.
Una dintre cauzele principale de deprofesionalizare a instituţiilor a constituit-o şi numirile în funcţiile de conducere pe criterii politice, nu pe cele de competenţă profesională.”
În emisiunea Gândurile lui Cristoiu, Traian Băsescu a reamintit nevoia unei întăriri a autorității polițistului, atît prin dotarea menită a face față tot mai marii profesionalizări a infractorilor, cît și printr-o lege adecvată:
„Traian Băsescu: Eu aș fi vrut să îl aud pe Vela că vorbește despre dotarea Ministerului de Interne care e vai de capul ei, de cotele de benzină ăștia deja încep să epuizeze cotele de combustibil, deci de asta m-aș fi… de găsirea unor soluții pentru protejarea polițistului în acțiune, să știți că pur și simplu să nu fi în pielea unui polițist care utilizează armamentul din dotare.
Face atîtea rapoarte, chiar dacă l-a lovit în picior, nu mai vorbim dacă nu a lovit pe nimeni, cîte rapoarte face pentru gloanțele alea, trebuie săracu să se întoarcă înapoi să adune tuburile să dovedească că le-a tras, nu le-a furat.”
Au trecut deja trei luni și ceva de la investirea Guvernului Ludovic Orban.
În toată această perioadă, Ministrul de Interne Marcel Vela a fost o prezență atît de mare în spațiul mediatic încît a devenit mai sîcîitor decît o starletă care și-a schimbat ciorapii și odată cu ei iubitul.
L-ați auzit vreodată pe domnul ministru vorbind la una din zecile de conferințe de presă despre concluziile cazului Caracal pentru Poliție, despre măsurile pe care le-a luat pentru întărirea autorității polițistului, despre ce trebuie făcut pentru ca Poliția română să facă față războiului cu infractorii noștri, școliți în Occident, dotați cu tehnică de ultimă oră, fără milă la întîlnirea cu polițistul român?
Păi cum să-l auzim cînd domnul ministru de Interne face parte dintre acei miniștri în stare de orice ca să se vorbească despre ei, ca să-i recunoască lumea pe stradă, ca să fie starlete?
Ce mai încolo și-ncoace!
Poliția moare și domnul ministru se pieptănă!
Vreau sa ma refer la tema ravasitoarei, care la incoronarea imparatului Japoniei si-a facut aparitia in furou, cand toate doamnele erau decent invesmantate. A fost lasata special la vatra, sa supravegheze atent averea familiei. Aflam acum, ca actualul sef de la Polisano le este fin si , mai este si seful Forumului Democrat German. Ii pastreaza locul cald nasului, sa-l gaseasca dupa ce pleaca de la Bucuresti. Am uitat oare, ca sultanul l-a obligat pe Crin Antonescu sa umble pe la statut si regulamente, ca sa poata fi candidat la prim-ministru fara sa demisioneze de la primarie, sau ca are si azi catedra de profesor de fizica rezervata la liceul Brukental din Sibiu? Am uitat ca la prima candidatura la prezidentiale se vorbea despre sinuciderea patronului lantului de clinici si farmacii Polisano, care sponsorizase la greu campania electorala a faraonului? Si iata cum azi, finul a preluat Polisano si ii cloceste sefia forumului german, primarita sasoaica ii tine cald postul de la primarie iar ravasitoarea a refuzat permanent sa vina la Bucuresti, fiindca e ocupata sa-i supravegeze pe toti, in cazul in care, revenirea acasa i-ar putea fi foarte lina si fireasca. Doar daca nu se plictisesc si pleaca in Miami, la Bruxelles sau la Wuerzburg, la surioara si la parinti.
Ai dovezi în acest(e) sens(urî)?!?