Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Politica absurdului în fața islamului politic

Franța este tulburată, de două zile, de o polemică ridicolă, dar nu mai puțin semnificativă pentru situația exactă în care ne găsim.
În urmă cu două zile, în cadrul politicii sale de marketing, Evian a emis un tweet care, în ochii mei (și, presupun, în ochii altor milioane de francezi) este absolut inocent: „Hell’eau Twetter! #bonlunndi et n’oubliez pas de rester hydraté”. (Nu uitați să rămâneți hidratați).

N-a scăpat nimănui că musulmanii tocmai au intrat în perioada de Ramadan, care se caracterizează, între altele, prin interdicția de a bea și de a mânca între răsăritul și apusul soarelui. Ei bine, așa cum va așteptați, probabil, în câteva ore o adevărată avalanșă de insulte s-a revărsat asupra mărcii franceze de apă minerală, din cauza „provocării” pe care ar conține-o acest tweet la adresa musulmanilor.

Nu dezbat asupra absurdității unei astfel de interpretări. La urma urmei, musulmanii se pot foarte bine hidrata între apusul și răsăritul soarelui. Grozăvia abia urmează! Echipa de marketing a Evian a găsit de cuviință să se scuze aseară, printr-un alt tweet: „Bonsoir, ici team Evian, désolée pour la maladresse de ce tweet qui n’apelle à aucune provocation!”.
De această dată, mesajul a stârnit, nu doar furia creștinilor sau necredincioșilor, dar și a musulmanilor moderați, care văd o nouă cedare în față unui islam politic radical.

Polemica este, însă, mult mai mare decât lasă de înțeles avalanșa de tweet – uri care inundă rețeaua de socializare de ambele părți. Decapitarea profesorului Samuel Paty de către un fanatic religios, în toamna anului trecut, din cauza unei lecții de istorie privind libertatea de exprimare a scos în evidență situația extrem de inconfortabilă în care se află mulți dintre profesorii care exersează în periferii, locuite majoritar de musulmani. Amenințări, intervenții ale părinților, presiuni exercitate de o parte a comunității musulmane pentru a se interzice, de exemplu, predarea materiilor care contravin Coranului (biologia, spre exemplu), excluderea cărnii de porc din cantinele școlare, scutirea fetelor, încă de la vârstă de 10 ani, de la cursurile de înot și exercițiile în piscină etc.

Dezbaterea generată de tragedia de anul trecut a dezlegat limba unor profesori care au ezitat, până acum, să se exprime. Situațiile descrise sunt îngrijorătoare: ierarhia, în loc să ia o atitudine fermă în apărarea profesorilor, preferă să o scalde, încercând să nu iște tulburări. Am auzit mărturii care vorbeau despre autocenzura pe care și-o impun profesorii, uneori chiar neprogramată, dar generată de teamă. Profesorii evită să predea anumite cursuri din programă, să pronunțe anumite cuvinte, să exprime anumite idei.

Polemica din jurul tweet-ului de scuze, publicat de Evian, readuce în prim plan o situație care nu încetează să se degradeze în ultimii 20 de ani și pentru care nici o guvernarea nu a găsit soluții. Dar ea arată, mai ales, până la ce nivel, în toate straturile societății, s-a extins această autocenzură denunțată de profesori.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

4 comentarii pentru articolul „Politica absurdului în fața islamului politic”

  • Ce-a fost Franta… si ce-a ajuns!
    De fapt toata lumea asta, asa-zis occidentala, civilizata, culta, etc., etc. a ajuns o caricatura. Ar fi de ras (caricatura) daca n-ar fi de plans. Ma intreb, unde naiba m-as mai putea refugia/as putea emigra? Exclus SUA, Canada, UE, Australia, Noua Zeelanda, Africa… astept provincia 😆 😆 😆

  • Si cine este de vina? S-a ajuns pâna într-acolo ca Statul Francez sa finanteze constructia imensei moschei din Stasbourg, stiind ca proiectul acestui loc de cult apartine asociatiei turce „Millî Görüş”, asociatie musulmana care împreuna cu altele doua refuza sa semneze „La Charte des principes de l’islam de France”.

    • „Dans les colonnes du Parisien, Jean Marcou, professeur à Sciences-po Grenoble et spécialiste de la Turquie contemporaine revenait sur les motivations du groupe : „Ils („Millî Görüş”) ont le même projet que les Frères musulmans : faire de l’islam politique.”
      Sa nu spuna cineva ca informatia aceasta nu se stia înainte cu multa vreme!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *