Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Politicianul român este o combinație de fanariot răscolit de cel mai găunos și păgubos provincialism și slugărnicie

A trecut și rândul acesta de alegeri și judecînd retrospectiv tabloul mă felicit că, din nou, am ales să zic pas. Din principiu boicotez alegerile de ani buni, nu vreau să contribui cu votul meu la jocurile politice, operative sau financiare ale unor sau altora, nu votez pentru că nu vreau, și consider că niciunul dintre candidați sau partide nu merită legitimarea mea, și oricum nu au nevoie de ea, ei își iau funcțiile, puterea, foile de parcurs și listele cu indicații de peste hotare (poate ați uitat celebra listă a lui Barroso, eu nu am uitat-o, pentru că acela a fost momentul cel mai elocvent pentru formația de iobag a politicianului român născut cu suflet și vocație de fanariot).

Politicianul român este o combinație de fanariot răscolit de cel mai găunos și păgubos provincialism și slugărnicie față de înaltele porți de ieri și de astăzi. El, asemeni domnilor fanarioți din timpurile când umbra semilunii otomane domnea și peste aceste meleaguri, iarăși ia firmanul de domnie din afara țării.

Deosebirea de fanarioți este că politicanul român este și total lipsit de carismă, nici măcar parfumul romantic al Constantinopolului de secol XVIII nu îl are. De asta eu nu merg la vot, firmanele lor de domnie, mersul provinciei (sau coloniei, dacă vă place mai mult termenul) sunt decise prin îngăduința și voia înaltelor porți, deci votul meu nu le e oricum de niciun folos.

La rândul acesta de alegeri am fost chiar mai hotărât să nu particip. Oameni din toate mediile cu care am discutat mi-au spus, cu resemnare, că sunt convinși că se pregătește un nou lockdown, o nouă stare de urgență după alegeri. Îi anunț pe această cale pe șomerii de meserie, precum Ludovic Orban, ajunși prin hachițele istoriei bărbați de stat, că oamenii nu mai acceptă restricții, carantină generalizată, lockdown-uri lipsuri, austeritate indusă și sacrificarea economiei, afacerilor. Gata, oamenii s-au săturat! Și să vă mai spun ceva, stimați neofanarioți: Voi, pentru că nu intrați în contact cu oamenii, pentru că nu trăiți printre ei, pentru că nu vorbiți cu ei, pentru că nu știți ce înseamnă, fie să plătești din propria firmă, cu propria muncă, un salariu sau cum e să încasezi și să trăiești lună de lună dintr-un salariu, nu aveți pulsul și simțul societății, nu cunoașteți starea de spirit reală a societății, nu le cunoașteți oamenilor doleanțele, nu cunoașteți mersul real al economiei de la firul ierbii, nu cunoașteți nevoile și problemele oamenilor. Să vă spun ceva, există o diferență fundamentală față de luna martie, acum oamenii sunt, la propriu, îngroziți de ideea unei noi stări de urgență, în timp ce în martie societatea, sau mă rog o parte a ei, cerea cu insistență intrarea în starea de urgență fără să știe, de fapt, în mod real cu ce se mănâncă intrarea sub domnia (ca să nu zic dictatura) infamelor ordonanțe militare și a declarației pe propria răspundere.

De data asta, lucrurile s-au schimbat, oricât de puternică ar fi propaganda, oricâți bani ați băga în presa miluită, oricâte breaking news-uri roșii și galben aprins colorate ați băga pe ecrane, există în oameni ceva ce se numește instinct. Oamenii, din mai până acum, au trăit cu virusul, au mers la mare și la munte cu virusul, au mers la petreceri, mall-uri terase, pub-uri, păcănele, oamenii au trăit cu mii de cazuri pe zi, și cine știe cât de multe altele existente, dar netestate și au văzut că nu a venit sfârșitul lumii atât de trâmbițată la televiziunile miluite.

Oamenii mai intuitivi, mai analitici, mai buni observatori ai fenomenului social și cu instincte sociale și spirit critic mai ascuțit și-au pus întrebări despre discrepanța dintre măsurile represive, sufocante economic și social și gravitatea pericolului reprezentat de coronavirus. Chiar și cei care s-au lăsat convinși, în primăvară, să accepte, sub imperiul fricii generalizate, restricțiile acelea inimaginabile pentru o societate democratică, acum poate deși nu și-au pus probleme, precum distrugerea modelului social și economic actual din cauza crizei și măsurilor luate, totuși chiar și ei au sesizat că munții de cadavre nu au apărut pe marginea drumului și că imaginile cu oameni căzuți pe capete din picioare ca în Wuhan nu au devenit realitate.

Dragi corifei ai puterii, ca să mă păstrez în registrul epocii fanariote, cu respect vă spun, nu puteți face dintr-o „simplă tuse ușoară”, ca să îl citez pe iubitul cârmaci, ciuma lui Caragea.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Politicianul român este o combinație de fanariot răscolit de cel mai găunos și păgubos provincialism și slugărnicie”

  • Tano, se incepe cu efectul!:), abia dupaia apare si cauza:)))

    e nevoie de alte sisteme sociale, ba e nevoie de o unificare a sistemelor sociale, ca altfel si civilizatia asta crapa!, asa cum au crapat toate celelalte civilizatii!

    sta scris ca aceasta civilizatie nu va crapa!:)), asa ca vom asista la unificarea sistemelor sociale, prin urmare la demolarea celor care definesc lumea de azi:)

    ceea ce e absolut magnific…e chiar faptul ca pentru demolarea actualele sisteme sociale se folosesc forte care isi au originea in sinele oamenilor! asta e ceva…unic! …recunosc!:)))

    deci…Tano, ce s-o mai lungim, de actualele sisteme socale se va alege Praful!, iar forta care le va demola se regaseste in sinele oamenilor!, cea mai capabila forta care salasuieste acolo fiind…frica de moarte!

    pune ochii pe…frica de moarte!…si doar priveste cum ea lucreaza!, cum lucreaza la demolarea…plina de nonactiuni! a actualelor sisteme sociale!:)))

    daca guvernele ar spune: toti banii cash vor disparea, maine!…sa vezi balamuc in lume!:)),
    insa daca omenirea va spune: sa dispara banii cash, ca daca i ating…mor!…si nu prea vreau sa mor!:)), i sa vezi cum guvernele vor spune:…bine, daca vreti voi asta….hai sa i scoatem de pe piete!:)))

    deci…incepem cu…efectul, …da?:))…dupaia lumea mare se…aseaza in asa fel incat efectul sa fie implinit pe calea cea mai…usoara, scurta,…plina de pace cu p mic!:)))

  • „oamenii nu mai acceptă restricții, carantină generalizată, lockdown-uri, lipsuri, austeritate indusă și sacrificarea economiei, afacerilor. Gata, oamenii s-au săturat!”
    :)), …oare?!

    pai…hai sa ne amintim! cine a pitit prin case juma de planeta?! ? :))
    cum cine?!, frica de moarte!

    deci iata cine-i va baga iar in case pe oameni, tot frica de moarte!
    spunind ca lockdown-urile de prin lumea mare au fost opera conducatorilor…creca e oleaca fortata treaba, pentru ca oamenii au intrat singuri in case, de frica sa nu moara. deci forta care a pitit juma de planeta prin case e o forta…interioara!:)))

    oameni vor accepta orice, de frica sa nu moara. pe aceasta forta colosala se construieste Viitorul, adica Noua Lume, pe forta, pe fortele care se manifesta in sinele omului! tare, asa-i?:))))

    sa nu uitam ca Povestea Virusului a inceput cu nonactiune…:), si ca ea defineste chiar brand promise-ul care inunda aceste vremuri.
    prin urmare bineinteles ca guvernele nu vor mai baga oameni in case!, …nici nu va fi nevoie!, vor intra singuri!:)))),
    iar daca guvernele ii vor pazi pe oameni…o vor face doar pentru ca acestia isi vor dori asta!

    forta care misca vremurile e localizata in sinele oamenilor, iar faptul ca pe vremurile astea se lucreaza cu nonactiuni, chiar daca…in modul!:)), asta arata care e nivelul pe care se joaca actualul joc.

  • Ba da, se poate si mai rau. Asa a spus optimistul. Pentru cei cativa care conduc lumea, vointa popoarelor n-are nici cea mai mica importanta. Azi, s-a dovedit ca frica e cel mai bun instrument de conducere. Din aceasta cauza, experimentul covid nu se va mai opri niciodata, chiar daca va avea si alte nume. Masca va deveni un accesoriu definitoriu si definitiv pentru noua societate sclavagista care tocmai a inceput. Principiul actualismului si-a dovedit inca o data valabilitatea. Nimic nou sub soare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *