Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Polițiștii, obligați să-i ducă la spital pe suspecții de Covid:  „De Paști ni s-a cerut să ducem lumină, acum facem pe medicii”

Direcția de Sănătate Publică București a transmis Poliției Capitalei un document în care se dispune ca poliția, pe baza unei liste, să-i identifice pe suspecții de Covid-19 și să-i ducă la spital.
„Prin prezenta vă comunicăm lista persoanelor pozitive la testul COVID-19 pentru care, în baza Legii 136/2020 și a OMS 1309/2020, DSPMB a emis decizii de izolare 48 h la spitale COVID în vederea efectuării testelor clinice și paraclinice conform procedurilor medicale.
Deciziile s-au emis în două exemplare pentru fiecare subiect al deciziilor, urmând ca, prin sprijinul organelor de Poliție/sectoare raportat la domiciliile subiecților, aceștia să fie identificați, prezentată decizia pe care subiectul o va semna și-și va da acordul pentru prezentarea la unitatea medicală de îndată, precizând în scris în partea de jos a declarației la ce spital se va prezenta. Pentru cei care refuză, vă solicităm să le luați în scris refuzul și să îi însoțiți de îndată la unul dintre spitalele recomandate și să notați spitalul la care au fost conduși”, se arată în documentul prezentat de HotNews.

Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol din Poliție, a declarat pentru site-ul menționat: „Noi, chiar de săptămâna trecută am avut această temere, cu privire la faptul că evident vor fi folosiți din nou polițiștii pentru a identifica cele 1.000 de persoane care s-au externat și încă aproximativ 3.000 de persoane, din ce am văzut ca cifre vehiculate, care ar fi trebuit să fie internate în acest interval de 3 săptămâni, cât a fost acel vid legislativ, și care nici măcar nu au mai ajuns la unitățile medicale (…) Noi nu putem să luăm pe cineva care refuză și să îl conducem la sediul Poliției pe bancheta din spate a mașinii de Poliție, care este un simplu autoturism fără niciun fel de protecție, în condițiile în care vedem ce echipamente de protecție au personalul medical și personalul DSP atunci când interacționează cu cineva care este doar suspect, nici măcar nu se știe sigur dacă este infectat. Ori ei au pretenția de la noi să mergem direct la cei infectați acasă și să le punem în vedere că trebuie să se prezinte la spital, iar în cazul în care refuză, să intervenim noi cumva sau să îi conducem noi. Poliția poate cel mult să asigure protecția și integritatea personalului DSP, dar în niciun caz nu poate fi implicată în acte medicale. Vă amintiți că de Paști ni s-a cerut să ducem lumină, acum mai rămâne să facem și pe medicii”.

Avocatul Toni Neacșu, fost judecător:
„Atrag atenția că este nelegal ca Poliția Română să conducă forțat la spitale persoanele care refuză de bună voie internarea pentru 48 de ore și pe numele cărora sunt astfel emise decizii administrative de izolare de către DSP.
Dacă este reală adresa prin care DSP solicită Poliției Capitalei ca „pentru cei care refuză, (…) să le luați în scris refuzul și să îi însoțiți de îndată la unul dintre spitalele recomandate și să notați spitalul la care au fost conduși” atunci asistăm, din necunoașterea unor norme legale elementare și dispreț pentru regulile statului de drept, la o instigare la săvârșirea unor infracțiuni grave de către polițiști, în primul rând lipsire de libertate în mod ilegal, represiune nedreaptă și abuz în serviciu.
Poliția Română, potrivit legilor în vigoare, nu poate reține decât persoana pe numele căreia există un mandat de reținere, arestare sau executare și nu poate însoți forțat (adică s-o rețină în fapt) o persoană decât în situația strictă a reținerii administratve pentru conducerea la sediu în vederea stabilirii identitații.
Insist că este vorba despre conducerea la sediul poliției iar nicidecum într-un alt loc și anume într-un spital.
Practic DSP-ul vrea să asimileze decizia administrativă de izolare cu un mandat de arestare, pe care Poliția să-l execute cu forța ca în cazul oricărei arestări în procesele penale, ceea ce este aiuritor și revoltător.
Indiferent cât de gravă este situația epidemiologică în România și câtă nevoie este să se ia măsuri pentru asigurarea sănătății publice, și categoric este această nevoie, acest lucru nu se poate face prin încălcarea unor reguli elementare de funcționare a statului care-și propune să respecte legea și Constituția, ori prin umilirea unor drepturi individuale pe care statul e obligat să le apere.
Sunt absolut convins că în cadrul Poliției Române, care totuși lucrează zi de zi chiar cu legea și în numele unor legi, se va râde îndelung de o astfel de solicitare și că nu vom vedea mașinile poliției cu sirenele pornite ducând cu forța oamenii în spitale”.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *