Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Povestea neștiută a hotelului „Hungaria”, unde s-au discutat detaliile unirii

Unul dintre momentele majore în care Alba Iulia s-a intersectat cu istoria mare a României rămâne 1918. Ziua Națională a României, care a fost aleasă după momentul istoric din 1 decembrie 1918, când la Alba Iulia a fost înfăptuită Marea Unire, are în spate numeroase povești. Povestea Sălii Unirii, o veche casină militară devenită monument simbol al românilor, istoria singurelor fotografii realizate la Unire de către un fotograf, Samoilă Mârza, ajuns din întâmplare acolo, dar și faptul că detaliile privind Marea Adunare Națională de la Alba Iulia au fost stabilite în Hotelul „Hungaria”.

O poveste mai puţin cunoscută este aceasta, a Hotelului „Hungaria” din Alba Iulia, un imobil impresionant la anul 1918, care a fost ales de personalităţile politice ale vremii ca loc de întâlnire în zilele dinainte de 1 decembrie şi în care s-a stabilit în detaliu programul zilei în care s-a făcut Marea Unire. În anul 1887, în timpul monarhiei austro-ungare, locuitorii orașului Alba Iulia se bucurau de deschiderea unui nou stabiliment modern de cazare ridicat în zona de promenadă a „Orașului de Jos”, pe latura vestică a străzii Hunyaditér/Piața Huniade (devenită „Mihai Viteazul” după anul 1918).

Hotelul a fost construit într-o zonă care era cunoscută pentru caracterul ei mlăștinos, fiind asanată tocmai pe la finalul secolului al XIX-lea (de aceea, probabil, spațiul a rămas neconstruit), în timp profilându-se axul străzii, în partea centrală primind aspectul de piață și de promenadă pentru localnici.

Inaugurat în 1887, Hotelul a fost la acea vreme cea mai impozantă clădire din așa numitul „Oraș de Jos“. Poziția sa era una centrală, în Piața Orașului, pe latura de apus a acesteia. Clădirea monumentală, cu o fațadă neoclasică, era, probabil, cea mai masivă clădire din zonă. Hotelul, ca și restaurantul său, a fost frecventat de diferite personalități sau călători care au trecut prin Alba Iulia. Hotelul, edificat în stil neoclasic, a fost prevăzut cu restaurant, cafenea, un salon mare și o sală a oglinzilor destinate întrunirilor politice, culturale sau artistice. Ulterior, după Marea Unire, numele i s-a schimbat în „Dacia”, iar din anul 1968, în „Apulum”.

Ca o ironie a sorții, hotelul purta numele „Hungaria” și nu era singurul la acea dată în Alba Iulia, fapt ce i-a determinat pe unii istorici să speculeze că imobilul nu ar fi fost ales întâmplător, ci ar fi contat și numele. Astfel, într-un imbold românesc puțin naționalist, „Hungaria” a ajuns să găzduiască delegații importanți, dar și întâlnirile de pregătire a zilei de 1 decembrie 1918.

Deși era un monument de arhitectură, dar și un simbol istoric al Marii Uniri din 1918, vechiul hotel „Hungaria” a avut o poveste tristă, deoarece în anii ’80 a căzut pradă demolărilor comuniste, iar clădirea a fost dinamitată pentru că se dorea construirea unei piețe centrale a orașului. Un martor ocular al acelor vremi povestea cum au vrut ”să dinamiteze clădirea hotelului și cum au pus o încărcătură de dinamită prea slabă iar clădirea a rezistat exploziei. Au sărit în aer geamurile clădirilor din împrejurimi, inclusiv ale Miliției, iar milițienii fugeau pe stradă să adune hârtiile pe care suflul exploziei le-a aruncat afară. La câteva zile distanță, artificierii și-au făcut temele și au reușit să arunce cu bine (sic!) în aer clădirea vechiului Hotel Hungaria”.

Operațiunea s-a realizat în anul 1988, iar clădirea care a animat orașul Alba Iulia mai bine de un secol a devenit istorie. În prezent, singurul lucru care mai aminteşte de fostul hotel este o plachetă de marmură amplasată de către administraţia locală şi o organizaţie patriotică pe una dintre clădirile construite după demolarea acestuia.

Evenimentul care a făcut istorie în urmă cu un secol a fost consemnat „la cald” cu litere plumburii în paginile albe ale ziarelor. Textul din care spicuiesc câteva fraze, a apărut la Arad în ziarul Românul, Vineri,  23 Noemvrie (6 Dec. n.) 1918, unde este relatată o întâmplare mai puțin cunoscută de la Alba Iulia, petrecută de 1 decembrie 1918. ”Spre seară mulțimea zărește pe dl Goldiș și îndată se ridică glasuri: Să auzim pe Goldiș! Să vedem pe Goldiș! Și ce era de făcut, glasul poporului – glasul lui Dumnezeu, dl Goldiș e ridicat pe masă să-l vadă toți, și vorbește așa: „Mă minunez, că voi, frați Români, doriți încă vorbiri; eu credeam că sunteți deja sătui de atâtea cuvântări. Dar dacă aș vorbi chiar două săptămâni, nu aș putea spune decât trei cuvinte: „Trăiască România Mare!”

Fie ca soarele dreptăţii şi al demnităţii naţionale care a strălucit la Alba Iulia, să lumineze şi să încălzească veşnic cu razele lui pe toţii fiii neamului nostru românesc şi ai Bisericii străbune!
La Mulți ani, frumoasa mea Țara!

(Text de Pr. Nicolae Șincan)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *