Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Precum iubirea, și politica: Începe cu dulcegării și sfârșește cu farfurii sparte

„Fericirea nu poate fi cumpărată cu bani și dragostea nu poate fi dobândită cu forța”, scria Emile Zola, și chiar avea dreptate.
Privesc, de mai bine de o lună, spectacolul mizer, lipsit de noimă, oferit de politicienii noștri, spectacol pe care îl trăim fiecare dintre noi, indiferent de clasa socială, de avere, de studii sau mai știu eu ce ne poate diferenția. Diferența de sex nu prea mai înclin să o adaug în listă, pentru că nu se mai știe cum ar trebui să sune exprimarea, să nu rănim pe nimeni.

Ce am înțeles. Că, precum iubirea, și politica e cam la fel. Începe euforic, plină de speranță, cu visuri și idealuri, trece apoi prin monotonia acomodării, a obișnuinței, a banalului românesc – lasă că merge și așa- și se sfârșește cu reproșuri, lacrimi, partaje și rufe spălate în public, spart vaze și farfurii, victimizări și multe altele.

Deci, iubire cu forța nu se poate. E atât de stânjenitor să te agăți cu speranță de cineva care nu dă doi bani pe tine și care te pune, de fiecare dată, pe locul doi, iar pentru noi cel mai bun exemplu este însuși Președintele nostru.

Însă noi, ca națiune, în ciuda tuturor promisiunilor încălcate, cu eleganță sau nu, în ciuda faptelor, sperăm la un miracol. La miracolul schimbării celuilalt. Același miracol pe care îl așteptăm la fiecare 4 ani. Dar asta nu se întâmpla atunci când partenerul e cel nepotrivit, pentru că dacă nu o face pentru el, nu o va face nici pentru tine. Iar noi ce mai așteptăm? Alte promisiuni? Alte cuvinte alese cu grijă, răsucite precum le vine bine?

Da! Dragoste cu forța nu se poate! Ea ori există ori nu! Așa cum nu poți obliga norii să dea mai multă ploaie sau frunzele să nu cadă toamna din copaci, soarele să nu mai strălucească sau apele să nu mai susure suav, stelele să nu mai lumineze cerul sau iarba să nu mai înverzească, nici sentimentele oamenilor nu le poți schimba.

Poți face pe cineva să stea lângă tine, să fie lângă tine, îl poți supune și șantajului, de orice fel, îl poți manipula, însă în final vei vedea că nu simte la fel ca tine, pentru că inima nu ascultă de reguli, comenzi sau constrângeri și, precum politica noastră românească, își caută alt făgaș, evadează și transmite că nu empatizează cu cel din alianță, că nu are aceleași dorințe și viziuni, deși mergeau la braț și cu alai, ca la o nuntă fadă.

Dragostea nu poate fi obligată să stea puțin sau să rămână pentru totdeauna, nu poate fi întemnițată și nici măcar judecată. Așadar, dragii mei, dacă ei nu ne iubesc, noi nu îi putem obliga, dacă ei nu ne vor, nici noi nu suntem obligați să o facem, pentru că, dacă privim oricare dragoste eșuată, nu știm când Dumnezeu va redeschide o cale și va lăsa soarele să pătrundă simțurile și trăirile noastre.
Depinde doar de noi dacă alegem să rămânem blocați în relația bolnavă și secătuită de sens, depinde de noi dacă ne lăsăm mințiți și răniți, trădați și umiliți.

Este fals că nu avem ce face, că trebuie să ne resemnăm și să oftăm: „Toți sunt la fel”. Asta e mentalitatea femeii care a dat numai de ticăloși (desigur, e valabil și în cazul bărbaților) și care pornește din start într-o relație cu gândul că nu va duce nicăieri. Politicienii trebuie să învețe să dea dovadă de onestitate în relația cu electoratul și asta nu doar când ies la pețit, ci pe tot parcursul celor 4 ani, sau mai mulți, ai unui mandat. Și numai noi îi putem forța/determina să facă asta cerându-le, zi de zi, să-și respecte promisiunile. Desigur, este un proces de durată, dar numai așa vor învăța fie să fie corecți, fie să se lase de meserie.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

5 comentarii pentru articolul „Precum iubirea, și politica: Începe cu dulcegării și sfârșește cu farfurii sparte”

  • „Precum iubirea, și politica: Începe cu dulcegării și sfârșește cu farfurii sparte”

    fals.
    Iubirea nu incepe si nu se sfarseste, ea doar…E!

    despre ‘iubirea’ care incepe se stie un singur lucru clar-cristal, si asta se stie fix din momentul in care incepe: se va termina:))), si se va termina penstru ca…chestia aia nu e Iubire:)

    • io, dupa ce am ‘cunoscut’ ‘iubirea’ in…cam toate pozitiile,…nici nu stiti!:))), m-am trezit ca…ce ‘cunosc’ e…ce nu e Iubirea:)))
      mai simplu: io m am trezit la batranete ca…habar n-am ce e Iubirea :))), Iubire cu care mai toata lumea sta pe buze, dind semne ca stie clar care e faza cu ea, :)))

      deci…in timp ce ma uitam lung cum cam toti stiu care e faza cu Iubirea, unii avand-o, iar altii (…nu musai chiar altii!:)) ) alergand dupa ea:)), io, carele mai eram si batran, deja :)), habar n-aveam ce si cum.
      la un moment dat m-am trezit…oarecum cam brusc, ca…ia sa vezi, Iubirea e o ecuatie de miscare, mai exact ecuatia de miscare a Oului Absolut!:))))
      deci…cumva…Iubirea se aratase la fata!:))), insa cum anume sa-mi setez propria ecuatie de miscare astfel incat ea sa se suprapuna peste Iubire, adica peste ecuatia de miscare a Oului Absolut….uite ca asta, pentru mine, si azi a ramas un mister!:))))))

  • „Politicienii trebuie să învețe să dea dovadă de onestitate în relația cu electoratul și asta nu doar când ies la pețit,”
    :))))))
    tare. cine a mai pomenit, domne, politician onest in relatia cu electoratul?! :))
    pentru ca astfel de politicieni sa se manifeste e nevoie de alt sistem politic, deci asta trebuie aruncat la cosul de gunoi. in actualul sistem politic politicienii pot fi onesti…exclusiv la ordin,…si habar n-am daca asta pina la urma n-o fi ceva bun de luat in seama:))

    • singurii politicieni onesti in relatia cu electoratul sint cei care…n-au dorinte proprii:)))

      nu numai in Ro, ci oriunde in lumea mare.

      citi politicieni care n-au dorinte proprii ati intalnit…de cind va stiti? 🙂

  • „Fericirea nu poate fi cumpărată cu bani și dragostea nu poate fi dobândită cu forța”

    fals.
    -fericirea poate fi cumparata cu bani, daca in discutie e superpozitia Fericirii care se refera la Pamant ( cealalta fiind cea rinduita Cerului…din noi )
    de fapt…fericirea asta, a pamantului, si care tinde sa fie Nemuritoare, numai cu bani poate fi cumparata. n-ai bani…n-ai nici fericire dasta.
    -iubirea nu poate fi dobandita, asta e faza tare, deci ea nu poate fi dobandita nici cu forta…si nici altfel. iubirea nu e ceva ce dobandesti, ce acumulezi, ci ceva ce daruiesti. iubirea… e o daruire cu egala consideratie, tinta daruirii fiind…totul. ( creca e greu de priceput ca e ‘totul’ )

    deci zicerea lui Zola s-ar parea ca nu face doua parale. acu daca nu faceee…io ce sa i fac?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *