Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Preliminarii la asasinarea lui Nicolae Iorga. Ce rol a avut istoricul Constantin C. Giurescu?

Una dintre cauzele pentru care cartea nu se cumpără este absența informațiilor despre titlurile care apar. Publicitatea costă și cele mai multe edituri nu au bani pentru așa ceva. Pentru a da o mână de ajutor editurilor și a încuraja cumpărarea de carte, vom face publicitate gratuită cărților scoase de edituri.

Începând de astăzi, pe site-ul cristoiublog.ro vom prezenta câte o carte reproducându-i coperta și prezentându-i pe scurt conținutul. Pentru aceasta invităm editurile interesate să ne trimită pe adresa redactia@cristoiublog.ro o fotografie a copertei cărții și o scurtă prezentare. E absolut necesar ca editura să menționeze unde și cum poate fi cumpărată cartea respectivă. Astfel cititorilor la va fi ușor să cumpere cartea.

Astăzi avem această carte:

Preliminarii la ASASINAREA lui NICOLAE IORGA. Ce rol a avut istoricul Constantin C. Giurescu?

Află răspunsul din noul volum semnat de Alex Mihai Stoenescu! Disponibil acum în librării și pe edituradecarte.ro

 

Editura Evenimentul și Capital lansează un nou volum inedit și valoros pentru însetații de adevăr despre istoria țării noastre. Cartea ”Preliminarii la asasinarea lui Nicolae Iorga. Rolul istoricului Constantin G. Giurescu” este semnată de istoricul Alex Mihai Stoenescu și este disponibilă, începând de astăzi, în librării și online, pe edituradecarte.

 

Controversa Nicolae Iorga – Constantin G. Giurescu

Mai multe texte din Perioada interbelică ale lui Nicolae Iorga ne arată o înțelegere a cursului evenimentelor și, legat de evoluția acestuia, un efort pentru protejarea României în fața unor pericole naționale și statale. A depus acel efort în baza notorietății, a autorității sale profesionale și a influenței politice dobândite după constituirea statului național unitar numit convențional „România Mare”. Toate aceste atribute ale unei mari personalități au fost contestate în aceeași perioadă, iar adunarea lor într-o premisă arată că declanșarea în 1931 a Controversei nu a fost întâmplătoare.

La momentul declanșării, Controversa a apărut ca o explozie de orgolii, argumentate cu probe istorice (strict domeniale), însă ea a fost precedată de incidente personale și profesionale în escaladare și de atitudini politice, nu neapărat antagonice, dar influente conjunctural.

Din punctul de vedere al Istoriografiei, Controversa a luat forma conflictului profesional între Nicolae Iorga, considerat și atunci, și astăzi ”cel mai mare istoric român din toate timpurile”, și un grup mai nou de istorici, între care evoluează, mai mult ca terminologie, și mai puțin ca un concept, ideea de “școală critică de istorie”, revendicată de ambele tabere pentru un substrat teoretic, aparent metodologic, al contradicției între adevăr istoric și militantism ideologic și politic, între ethos și logos. Adică, reamintim aici, între Istoria pragmatică, științifică, și literatura și propaganda pe teme istorice, între discursul istoric, obiectiv, în care zona cea mai sensibilă era și este interpretarea probelor, și narațiunea liberă, subiectivă, pe teme istorice (comentariul literar), în care interpretarea este preponderent opinie. În centru s-a aflat sinteza istoriei naționale – Istoria românilor. Aceasta este o teză rezistentă, care rămâne și astăzi activă în Istoriografia română, dar mai cu seamă ca expresie a examinării curentului general al culturii române din Perioada interbelică, în care se încadrează și dezbaterile istoriografice. Nu este eronată, însă a sugerat mereu, prin marginalitatea abordării, că esența Controversei a fost un conflict personal Giurescu – Iorga, excesiv influențat de politic, adică de o cauzalitate minoră, și de aceea a fost tratat ca un subiect neplăcut pentru o analiză de fond.

Descoperă informații inedite despre controversa dintre Nicolae Iorga și Constantin G. Giurescu în volumul ”Preliminarii la asasinarea lui Nicolae Iorga. Rolul istoricului Constantin G. Giurescu”, semnat de istoricul Alex Mihai Stoenescu, disponibil, începând de astăzi, în librării și online, pe edituradecarte.

 

Scăderea credibilității lui Nicolae Iorga

Ca premisă politologică supusă analizei istoriografice, desfășurarea timp de 6 – 7 ani a Controversei, cu o anumită intensitate amplificată de evenimente politice, marchează în Istoriografia română și în istoria României declanșarea unui proces lent de scădere a credibilității și importanței socio-politice a lui Nicolae Iorga, fost reper și simbol național în anii Primului Război Mondial și ai desăvârșirii administrative a statului național unitar, în fața unei generații noi, proces de reflectare subiectivă a personalității savantului și care se termină într-un asasinat oribil. La analiza cauzalității de mediu rezultă mereu impresia că factorul conjunctural al Controversei, apărută exact în anul 1931, când Nicolae Iorga era prim-ministru, a fost într-adevăr politic. Dar, politic statal sau politicianist, partinic?

Răspunsul la această întrebare, precum și detalii despre sfârșitul lui Nicolae Iorga, se regăsesc în cartea ”Preliminarii la asasinarea lui Nicolae Iorga”, semnată de istoricul Alex Mihai Stoenescu, publicată de Editura Evenimentul și Capital.

Alex Mihai Stoenescu este pseudonimul literar al lui Stoenescu Alexandru I. Mihail (n. 2 octombrie 1953, București), scriitor și istoric român, specialist în Istoriografie (Metodologie istorică) și în Istoria recentă a României. Ca istoric, Alex Mihai Stoenescu este autorul mai multor volume, precum „Istoria loviturilor de stat în România”, „România post-comunistă”, „Tratat de istoriografie generală”, „Teoria eredității în cultură. Mihai Eminescu – bulgar, I.L.Caragiale și N.Iorga – greci, Vasile Alecsandri și A.D.Xenopol – evrei” „Nicolae Iorga, geniu sau titan” și ”Istorie romantică ș drept istoric înainte de Nicolae Iorga”.

Cartea ”Preliminarii la asasinarea lui Nicolae Iorga. Rolul istoricului Constantin G. Giurescu” este disponibilă în librării și online, pe edituradecarte.

 


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *