Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Presa care nu e Miluită denunță ascunderea adevărului despre Coronavirus

Nici Apocalipsa măcar nu justifică încălcarea democrației!
În numele acestui adevăr al Lumii de azi, am semnalat, ori de câte ori am avut prilejul, incredibila întoarcere la ceaușism a regimului Iohannis. Ceaușismul regimului Klaus Iohannis constă în prăpastia dintre realitate și imaginea oficială a realității. Nu există Cuvântare de la Cotroceni și de la Victoria în care să nu se încerce, în stil ceaușist, drogarea românilor cu imaginea unei țări în care în loc de Coronavirus curg râuri de lapte și miere. Dacă ar fi să crezi viziunii oficiale, cultivate și prin Presa Miluită, prin această Presă înțeleg site-urile, ziarele și televiziunile cărora li s-a promis, în schimbul limbii lor dulci, ajutor de stat după trecerea Crizei. Unora, mai puternice, li s-a promis deja. Altora nu li s-a promis nimic. Acestea se complac în rolul de slujnice ale puterii în speranța că li se va băga în seamă slujirea.

Cum s-a reușit și se reușește aplicarea ceaușismului la realitățile dramatice ale Crizei?
Printre altele prin apelul la unul dintre cele mai des folosite instrumente ale dictaturii:
Secretomania.

Va rămâne în istoria cenzurii românești ordinul dat de Ministerul de Interne prin care se interzice prefecților comunicarea către presă a unor informații esențiale despre infectări și decese.
Iată-l, ca să-l punem în ramă:

Prin acest Ordin demn de Uganda, s-au creat premisele ascunderii adevărului despre numărul de infectați și despre numărul de decedați.
Toate aceste informații, vitale într-o societate democratică, supusă transparenței, sunt la liberul arbitru al Grupului de Comunicare Strategică de la București. Cine garantează că acest Grup nu falsifică datele pentru ca Guvernul să-și rezolve interesul electoral de a înfățișa o României a Victoriei împotriva Coronavirus? Cine verifică autenticitatea informațiilor date de acest Grup?

Presa Miluită n-a tras semnalul de alarmă în chestiunea secretomaniei de tip ceaușist care definește comunicarea în materie de Criza Coronavirus.
Când mă resemnasem să cred că în România lui 2020, țară membră UE, țară membră NATO, țară care a răsturnat regimul Ceaușescu și pentru că acesta refuza accesul presei la informații de interes public, ascunderea de tip ceaușist a informațiilor despre Coronavirus va fi trecută cu vederea, inițiativa Centrului de Jurnalism Independent (de care am luat cunoștință din presă) de a cere public în numele a zeci de jurnaliști și instituții de presă informații despre Criză m-a făcut să tresar. Centrul a trimis unor instituții de presă și unor jurnaliști Documentul spre a fi semnat. Nu mă număr printre beneficiarii acestei adrese. Cum la vârsta mea am depășit de mult blestemul orgoliilor mărunte, salut inițiativa, pe care am așteptat-o cu încăpățânare, și reproduc documentul pentru că el are toate șansele să rămână în istoria bătăliei duse de presă pentru a ieși din condiția de Miluită a Puterii:

Cerere de informații de interes public
În baza legii accesului la informațiile de interes public nr. 544/2001

Către:
Guvernul României,
Ministerul de Interne, Grupul de Comunicare Strategică
Data: 02.04.2020

Vă solicităm să ne transmiteți, în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, următoarele informații:

  1. Numărul de cazuri, vârsta și sexul persoanelor infectate Covid-19, al celor vindecate, carantinate, izolate, precum și numărul, vârsta și sexul persoanelor decedate, defalcate pe localități.
  2. Numărul la zi al medicilor infectați, carantinați sau izolați, precum și, dacă va fi cazul, numărul medicilor decedați din cauza infecției Covid-19, defalcate pe localități.
  3. Informații actualizate privind situația spitalelor în contextul pandemiei Covid-19 (secții în carantină, secții închise pentru dezinfecție etc).
  4. Numărul de teste preluate și procesate, cu menționarea localității din care au fost preluate, precum și a locului în care respectivele teste sunt procesate.
  5. Numărul de pacienți unici testați, defalcat pe localități.
  6. Informații actualizate privind necesarul de aparate și echipamente de protecție pentru personalul din spitale (măști chirurgicale, măști de protecție (FFp2 și FFp3), combinezoane, halate impermeabile, șorțuri impermeabile, mănuși de unică folosință și echipamente pentru protecția ochilor, necesarul de dezinfectanți), la nivel de spital.
  7. Informații actualizate privind numărul de aparate și echipamente de protecție pentru personalul din spitale achiziționate, la nivel de spital.
  8. Vă solicităm să numiți purtători de cuvânt în toate instituțiile publice, așa cum stipulează Legea 544/2001 la articolul 16. Numele și contactele acestora trebuie să fie publice.
  9. Numele și funcția membrilor Grupului de Comunicare Strategică.

Solicităm ca informaţiile să ne fie furnizate cel puțin o dată pe zi, pe toată durata situației de urgență, atât pe website-ul Ministerului de Interne, cât și prin comunicatele de presă distribuite la nivel național și local de autoritățile competente.

Este vital ca la nivel local să fie înființate, la nivelul celulelor de criză locale, departamente de comunicare care să fie mandatate să ofere jurnaliștilor informații în timp real.

Blocada informațională instituită de autoritățile publice din România este fără precedent. Legea accesului la informațiile de interes public este încălcată și prin aceasta, se încalcă și dreptul fundamental al cetățenilor de a fi informați. Într-o perioadă de criză, obligația autorităților de a fi transparente și de a oferi cetățenilor, și prin intermediul mass-media, informații este una fundamentală.

Practicile Guvernului de a oculta informația au stârnit deja îngrijorarea OSCE, care transmite României că: «[…] Dispozițiile decretului de urgență, așa cum arată astăzi, prezintă un risc de restricționare nejustificată a activității jurnaliștilor, de autocenzură pentru actorii media care încearcă să informeze publicul, și ar putea fi chiar contraproductivă. Mass-media și jurnaliștii independenți au un rol important în lupta împotriva dezinformării, în special online, și nu ar trebui să fie restricționate în mod necorespunzător în raportarea lor asupra pandemiei».

Tăcerea și ascunderea informațiilor nu sunt compatibile cu o societate democratică, chiar și în perioada stării de urgență.

Cetățenii au, fără echivoc, obligația de a respecta solicitările autorităților. Dar, autoritățile au la rândul lor obligația de a acționa transparent, în numele cetățenilor. Punerea sub sechestru a informațiilor publice, sub amenințarea dosarelor penale, precum și oferirea de informații parțiale și formulate astfel încât să creeze beneficii de imagine aparatului de stat, sunt periculoase prin susceptibilitatea de dezinformare și sunt apanajul unor vremuri de la care vrem să credem că România s-a îndepărtat.

Considerăm că aceste practici nu fac decât să îndepărteze România de valorile europene și de angajamentele sale internaționale.

Vă mulţumim”

Acest editorial a apărut în ediția online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

24 comentarii pentru articolul „Presa care nu e Miluită denunță ascunderea adevărului despre Coronavirus”

  • „Guvernul trebuie să treacă de urgență la relansarea vieții economice”

    Asa e, dar antreprenorii ar trebui sa-si redefineasca afacerile astfel incat ele ramana functionale in cazul in care o astfel de criza s-ar putea repeta.
    Practic aceasta criza ar trebui asimilata in viata afacerilor, astfel incat, daca virusul asta se va mai manifesta si la…toamna, spre ex,
    antreprenorii sa stie exact ce au de facut si sa-si reseteze pe loc afacerile astfel incat ele sa functioneze fara sincope.
    E nevoie de viziune, nu gluma.

    Unele afaceri pot fi redefinte, altele vor disparea inevitabil, pentru ca
    incepind cu 2020 ‘pandemia’ se prea poate sa fie ceva gen…Daca e seceta 3 luni…ce facem?!
    Adica ceva banal.
    Abia cind criza asta va deveni o banalitate daca s-ar repeta, abia atunci se va putea spune ca economia mondiala si-a revenit.

    Rusinos ar fi ca in noiembrie…decembrie scolile sa fie iar inchise cam doua luni, asta chiar ar fi rusinos, pentru ca ceea ce trebuie inteles e ca inclusiv Invatamantul trebuie sa asimileze o astfel de criza in sine insusi, abia astfel fiind capabil sa treaca peste inca o criza de acelasi tip…fara sincope.
    Asta insemnand ca ‘invatamantul la distanta’ trebuie sa devina o manifestare curenta. O zi pe saptamana, gen.
    In caz ca o astfel de criza s-ar mai repeta, Invatamantul se va manifesta fara sincope, trecind, brusc, pe ‘invatamant la distanta’.
    Cam asa vor functiona toate afacerile, de acum incolo.

    Ideea e ca, in mod fundamental, toate definitiile vor trebui redefinite.

    • vad ca unii, prin lumea mare, se pregatesc…deja! de inca o tura de criza.
      deci…se pare ca mai e mult pina in noiembrie decembrie…
      activati, domne, invatamantul la distanta!, el pur si simplu trebuie sa fie activ. el trebuie sa devina o parte a sistemului de invatamant din Ro.

      vremurile sint despre cum toate sistemele sociale vor pica, nu despre cum sistemele sociale, intrate in criza…ies din ea!, dupa o vreme…
      nu mai iese nimic din criza, din crizele astea, e…cap de linie pentru tot ce e invechit, expirat.

      acceptati ca si sistemul de invatamant din Ro e expirat, aruncati-l la gunoi si reconstruiti altul.
      Revolutia e mondiala, asa ca toate sistemele de invatamant invechite vor fi aruncate la gunoi, nu numai asta din Ro.
      faza e ca…trebuie construit altul!, nu…carpit asta! de fapt asa e cu toate Definitiile!, trebuie aruncate la gunoi si Redefinite, din temelii, altele noi. e vorba despre definitiile fundamentale, de data asta.

  • Maestre Cristoiu, chiar credeti ca zecile de redactii si cei peste 100 de jurnalisti, care au semnat „Cererea de informații de interes public”, nu au fost din când în când si ei „miluiti”?!
    Este chiar impresionant sa constati „brusc si dintr-o data” câti jurnalisti cu coloana vertebrala are tarisoara. Într-un moment de grea cumpana, ce-i drept, când se tem pentru viata lor si a familiilor lor, nu pentru altii!
    Ok, D-zeu sa le tina naravul, dar nu cred ca trebuie sa ne facem iluzii.

  • Pai ca Ioana Dogioiu care la ziarecom suge tot ce ii ofera prohapu fondurilor europene si de la Cotroceni si ca bolnavul furios CTP care ar impusca pe toti care voteaza altfel decit zice el bolnavu, citi ziaristi MILUITI mai stim maestre Cristoiu? O multime. Moise guran o sugea cu Guritza la rezistentii lu USR da se dadea ca e jurnalist prapaditu. Orice manipulare are o explicatie 😀

  • Ups, s-a scapat un nene epidemiolog (Carl Heneghan, epidemiolog şi director al Centrului de Medicină Probată de la Universitatea din Oxford, citat de „Capital”) dintr-o tara cu multa apa calda si asfalt, ca statisticile oficiale nu prea „e” cosere. Cica in Italia, infectiile nosocomiale prin spitalele macaronarilor sunt la ele acasa si dau cele mai multe decese din UE. Si la noi e binecunoscuta treaba. Se pare ca usor, usor, se lasa praful si incepe sa se limpezeasca atmosfera. Ia sa vezi ca foarte multe decese par sa fie de la alte chestii si vulgul, presa si multi decidenti s-au dus dupa fenta.

    • Am citit si eu articolu ala,asa s ar explica diferentele,ca de la cer la pamant intre cazuistica din Italia si Spania,si cea din Germania de pilda,avea dreptate nea Traian,cand insista cu nozocomialele.

  • dinamicile Artificiale vor tinde sa fie echivalate cu cele Naturale.

    adica…te uiti…spre ceva si…nu stii daca e ‘binele’ sau ‘raul’ .
    …de fapt se spune ca intr atit de ‘Natural’ va tinde sa fie Artificialul incit si cei Naturali…vor ajunge sa se incurce si s-ar fi incurcat de tot, daca Dumnezeu n-ar fi scurtat vremurile…

    e ceva gen ‘destepaciune’ vs ‘Inteligenta’, dar tot in gen ‘Bine si Rau’…

    • @cib
      daca…cumva criza virusului a generat decese astfel incat statistica e data peste cap,
      atunci civilizatia dispare, brusc, din peisaj,
      ..nu e loc de negot!, va disparea brusc, asemenea tuturor celorlalte civilizatii.

      totusi, cita vreme putem privi la tv statistici…civilizatia e bine mersi, deci decesele pot fi asimilate unor dinamici ale Naturii.

      Civilizatia asta se va desavarsi, deci oricum o dai, la finalul crizei virului se va manifesta urmatoarea…stare: in mod absolut,…nu s a intimplat nimic.
      Insa…s a intimplat totul, in mod relativ, insa. Lumea mare a intrat in proces de demolare controlata.
      Dar…nu virusul e Cauza, el s a pastrat in dinamici pur Naturale, ci ‘sistemul politic’ …care a reactionat colosal disproportionat, demolind lumea mare.
      Si cum Revolutia e Mondiala, uite asa cel care o incepe e si cel care o pierde, …intre timp fiind demolate si celelalte sisteme sociale.

      Faptul ca virusul se va pastra in tendinte care pot fi asimilate cu ale Naturii, cei aflati in offside vor fi…fix politicienii. Plenar.

  • Cacanarii nostri se intrc cu amenzile si datorita obtuzitatii militianului executant si datorita militienilor ce au conceput OM :. In Franta , , daca incalci legea esti prima data „verbalizat „, apoi , ti se aplica o amenda de 135 euro ( 660 lei ) . La noi , acu’ amenda porneste de la 2000 de lei , in conditiile in care in Franta salariul mediu e de 5 ori mai mare , iar pensia minima e de 1000 euro . Siktir bai Sica , Cazzo , Wuhanis !

    • PNLul si-o va fura la vot ca niciodata din cauza abuzurilor militare pe care le face. Acestea nu au nicio legatura cu situatia de fapt, sunt doar abuzuri si atat.

      Regulile, sunt reguli, trebuie respectate dar .. statul militarizat a sarit calul.
      Pe postul tv DIGI24 se face apologia statului militar: se numara amenzile, se lauda masurile militare, se trimit reporteri pe la Dedeman sa urmareasca oameni care cauta un furtun care a crapat la buda.. chestii din astea…

      Rusine !

    • Nu-i chiar asa!
      „Être verbaliser” înseamna „a ti se întocmi un proces verbal”. Din 26 martie, prin acest proces verbal ti se aplica din prima o amenda de 135 €. Tu, când consideri ca amenda este abuziva, refuzi sa o platesti pe loc si faci o contestatie în urmatoarele 45 de zile.
      Dar… ATENTIE mare! Daca cererea este respinsa, vei plati 375 € si a doua oara, 400. Este a treia parte din salariul minim, o suma foarte mare, quand-même.

  • Cu alte cuvinte, ne-am intors de unde am plecat, daca nu cumva in timpuri ceva mai indepartate!
    Vad ca tarile europene isi reincep activitatile economice, incetul cu incetul; la noi disponibilizarile si somajul tehnic sunt ingrijoratoare…
    Slava Domnului ca isteria pandemiei nu acopera chiar toate mintile luminate din lumea medicala nici in Romania, nici de pe plan mondial. Ies la iveala si marile afaceri facute de pe viu si de pe mort, finantarea defectuoasa a sistemului bugetar si organizarea stufoasa a acestuia precum si debalansarea bugetelor unitatilor medicale odata cu marirea salariilor in defavoarea achizitiilor cu materiale si aparatura. Promisiunea cu cei 500 euro cred ca este nepotrivita; mai degraba se plateau temporar orele suplimentare si un spor de periculozitate intregului personal medical activ.

    • Decat sa arunce banii pe șpagă personalului din spitale mai bine cumpară cele necesare pt protectia personalului! Cu 500 , 1000 sau cat o fi nu se protejează nimeni……dar unii asa sau învațat

  • Sunt foarte bucuros. Ministrul sanatatii, in urma celor 2 verificari efectuate la spitalul din suceava a gasit cauza catastrofei. : persoane care au circulat prin suceava, fara masti si mai ales cu masti prost puse. Restul sunt mici erori. Convocare personal medical lipsuri echipamente, debandada. Daca nici acum nu se renunta la minciuni si politic este grav. Deceaba aduc manager militar daca sunt conducatori politici din diferite partide. Trebuie prefect milutar.

  • ginditi-va doar cita cunoastere despre oameni ofera reactiile acestora in fata catalizatorului, reactii care sint exprimate in retelele de socializare…

    • cu ceva vreme in urma, citiva ani,…adica acum muuulta vreme!:)))
      se generau profile psihologice din niscaiva like-uri, ia inchipuiti-va cita cunoastere se poate obtine daca aduci omul in stres plenar, frici plenare, …moarte , gen.
      :)))
      dar…de data asta cele care dau like sint fix…sistemele sociale, fix ‘statele’, or…iata cum, evoluind, profilul psihologic a fost atasat si ‘statelor’,…riduielilor proprii fiecarui stat:)

  • Lumea Mare poate fi vazuta daca e privita in unul dintre aceste doua feluri:
    -cu Inima.
    -Matematic.
    __________
    Matematica e doar o clona seaca a Iubirii…
    IubireVSMatematica
    __________
    Ce e Iubiurea?
    O ecuatie de miscare, asta e. Ecuatia de Miscare a Oului Absolut.
    Adica Viata.
    ___________
    Ce e Matematica?
    o ecuatie de miscare, asta e. ecuatia de miscare a Civilizatiei.
    Adica Perpetuum Mobile.
    ___________
    pe vremurile astea inclusiv matematica se desavarseste, desavarsirea matematicii, adica Matematica, fiind posibila exclusiv in Cuibul potrivit, …care e Calculatorul Cuantic. Adica…Turnul Babel.

  • Maestre, chiar daca repet…,
    orice privire asupra civilizatiei curente se cade sa fie indreptata din afara ‘sistemului’ catre ‘sistem’,
    ca, maestre, daca stai in ‘sistem’…nu-l vezi.

    ‘dinamica civilizatiilor’ e referinta ‘sistemului’ numit…civilizatia asta.
    si e referinta, pentru ca ‘dinamica civilizatiilor’ are ea insasi o referinta deosebita, ‘desavarsirea’.

    cum am spus, civilizatia asta, tinzind sa atinga ‘desavarsirea’, tinde sa atinga o dinamica speciala, unica in creatie, si singura capabila sa implineasca! ‘desavarsirea’, nu sa tinda spre ea, doar.

    adica aceasta civilizatie tinde sa se miste asemenea Naturii. ( treaba asta e fundamentala, definitorie )

    abia dupa ce asta mi a fost clar, am zis eu ca…criza virusului va genera efecte care vor putea fi asimilate cu dinamici ale Naturii.
    adica…cu ceva erori, toti mortii care, in mod absolut! ar putea fi pusi pe seama virusului, vor putea fi asimilati cu o dinamica a Naturii.

    si mai simplu spus, ar rezulta…ca mortii care erau…rinduiti de Natura sa moara anul asta…s-au ingramadit sa moara acum, din vina virusului, dar ei oricum urmau sa moara…Natural, dar mai incolo putin,
    prin urmare, se prea poate ca…spre ex in viitorul apropiat…
    statistica sa fie data peste cap, in sens invers!, spre echilibrare, adica…daca au murit acum!…cei care urmau sa moara mai pe la, spre ex, toamna, …la toamna n-o sa mai aiba cine sa moara!,
    dar cu specificatia fundamantala ca socoteala e clara-crista!, din vina virusului si numai din vina virusului, ca sa pastram statistica curata! ( ca, po sa stii?!…)

    deci am coborit din ‘dinamica civilizatiilor’
    in dinamica civilizatiei actuale, care e unica!,
    iar aici am observat ca ele pot fi asimilate cu dinamici ale Naturii.
    …adica de tip Fibonacci
    …adica pot fi scanate Matematic
    …adica pot fi definite Matematic
    …adica civilizatiei actuale i se poate defini matematic o ecuatie de miscare…si Matematica e…Mamica ei!(…a definitiei)

    abia acum se cade sa ne indreptam ochiul spre initiativa despre care vorbiti.
    …abia acum, maestre.
    __________________________________________________________________
    Poveste

    daca Virusul este un Catalizator, atunci Efervescenta Lumii Mari poate…descoperi,
    adica…era acoperit si acum s-a ridicat valul,
    ceva…unic, maestre:
    ‘ecuatia de miscare a lumii mari’

    Maestre, aminti-va, de fiecare data cind va indreptati ochii catre dinamicile acestei civilizatii ca priviti o civilizatie care… nu ca e suma tuturor celorlalte, doar,
    ci si ‘desavarsirea’ tuturor celorlalte!,
    prin urmare, …ca tot va vad ca sinteti…oarecum la zi cu tehnologia!:))),
    amintiti-va ca sintem in mileniul al-iii-lea!:))))

    Mai simplu:
    Lumea Mare e scanata plenar!
    uite fix acum cind tu, …oricare tu, citesti ceea ce eu scriu, Lumea Mare e scanata…Matematic!:)))
    suna ciudat?:)))
    habar n am cum suna, dar daca e scanata, RMN, gen, io ce sa fac, sa zic ca nu e scanata?!:))))

    prin urmare, maetre, atentie!:)))
    toate Datele pe care Omenirea,
    ca Reactiune la Actiunea Virusului,
    adica la actiunea Catalizatorului, le scoate la iveala,
    ofera ceva…de neimaginat, mai ieri, maestre:
    Cunoastere plenara despre civilizatie. ( deci Cunoastere plenara despre dinamicile Ro )

    Pentru asta…toate datele trebuie sa fie cit mai clare!:))))
    Maestre, acum intelegeti de ce sint necesare date, matematic definite, cit mai clare?:)))))))))))))

    Nicind,…nicicind la modul absolut!, Serviciile de Securitate ale unei tari, Ro, gen, n-au fost supuse unui altfel de stres!
    Nicind!
    si,…cum spuneam, Arbitrul e…nu numai Absolut, ci…mai pune si la indoiala in acest fel!

    ce vremuri!…

    🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *