România a obţinut, prin Roxana Mînzatu, poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi portofoliul Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie

Prietenia dintre Federația Rusă și Libia se consolidează

Rusia a salutat vineri perspectiva reînnoirii cooperării militare cu Libia, devastată de război, în timp ce ministrul apărării, Serghei Shoigu, l-a primit pe premierul Abdulhamid Dbeibah. Libia este cuprinsă de haos de aproape un deceniu, de când dictatorul de lungă durată Muammar Abu Minyar al-Gaddafi a fost ucis, în anul 2011, în urma unei revolte susținută de mai multe puteri occidentale.

În februarie, Libia a început o nouă etapă a tranziției post-Kadhafi, după ce au fost selectați lideri interimari care să conducă țara până la alegerile din decembrie. „Consider că vizita dvs. la Moscova este primul pas spre reluarea cooperării la scară largă între ministerele apărării din cele două țări”, i-a spus Shoigu premierului libian. Shoigu a declarat că speră că „poporul libian, prietenos Rusiei, va depăși criza care durează de ani de zile și care a izbucnit ca urmare a unei interferențe externe grosolane”. Dbeibah și Mohammad Younes Menfi, președintele Consiliului prezidențial libian, au sarcina de a reunifica instituțiile unui stat subminat de diviziunile dintre Guvernul de Acord Național (GNA), recunoscut de ONU la Tripoli, și o administrație rivală susținută de un militar forte, Khalifa Haftar, în est. Moscova l-a sprijinit pe Haftar împotriva GNA în acest conflict și a fost acuzată că a trimis mercenari ai companiei militare private Wagner Group să se alăture luptei. Rusia a declarat în februarie că este pregătită pentru o colaborare „constructivă” cu liderii interimari ai Libiei.

La rândul său, Dbeibah a afirmat că Libia are nevoie de sprijinul Moscovei și și-a exprimat recunoștința pentru susținerea președintelui Vladimir Putin. „Am dori să dăm un nou impuls cooperării noastre și să construim noi punți între țările noastre”, a spus el. Dbeibah a adăugat că autoritățile speră ca Libia să vadă un „nou climat economic”, cu Rusia jucând un rol cheie și oferind „sprijin economic”, a precizat Ministerul rus al Apărării. Joi, premierul rus Mihail Mișușin l-a primit pe Dbeibah pentru discuții privind cooperarea în domeniul energiei și în alte domenii. Libia importă cea mai mare parte a alimentelor consumate de populația sa din cauza incapacității de a le produce la nivel local. Țara este situată în vastul deșert Sahara, ceea ce înseamnă că precipitațiile sunt foarte scăzute. De asemenea, solul și clima sunt sărace, ceea ce reprezintă limitări ale producției alimentare. O încercare majoră, făcută de fostul președinte libian Gaddafi, pentru a schimba situația a fost finanțarea proiectului „Great Manmade River Project”, construit pentru irigarea terenurilor agricole. Acest proiect s-a dovedit a fi cel mai mare proiect de irigații din lume, cuprindea 1.750 de mile de rețea subterană de conducte de apă. Cu toate acestea, Libia depinde în continuare de alimentele importate pentru supraviețuirea populației sale.

Khalifa Haftar, un comandant de lungă durată al forțelor armate libiene, s-a opus autorității guvernului recunoscut de ONU în această țară bogată în petrol. Campania sa militară este susținută în principal de Rusia, Egipt și Emiratele Arabe Unite. Foto: AFP


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *