Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Prietenia dintre un urs și un leopard, Federația Rusă și Mali

Sute de persoane au manifestat în sprijinul armatei sub un portret uriaș al liderului loviturii de stat Assimi Goita într-o piață centrală din Bamako. Unii au fluturat, de asemenea, steaguri rusești și pancarte care atacau Franța, fostul stăpân colonial din Mali, care a desfășurat trupe în țară pentru a o ajuta în lupta împotriva insurgenților jihadiști. „Vrem ca francezii să plece și să vină Rusia”, a declarat Adama Dicko, un protestatar în vârstă de 30 de ani. Franța a intervenit, la cererea guvernului din Mali, în anul 2013, pentru a ajuta la reprimarea unei rebeliuni jihadiste care a izbucnit în anul precedent. Dar insurecția islamistă continuă să facă ravagii în această țară cu o populație de 19 milioane de locuitori și s-a extins în țările vecine, Burkina Faso și Niger. Franța are aproximativ 5.100 de soldați desfășurați în regiunea aridă Sahel din Africa, în cadrul forței sale antijihadiste numită „Barkhane”. Implicarea militară a Franței în Mali este, totuși, criticată pe rețelele de socializare din Mali și a dus la proteste frecvente.  „Am venit să ne susținem oamenii, să susținem armata și să cerem Rusiei să vină să ne ajute”, a spus protestatara Rokia Toure, care este căsătorită cu un soldat. Cu toate acestea, nu toți protestatarii au fost critici ai intervenției franceze. Fanta Diarra a declarat pentru AFP că Franța nu este o problemă și că Rusia nu va fi soluția.

Uniunea Sovietică a recunoscut independența statului Mali la data de 7 iulie 1960, iar relațiile diplomatice dintre cele două state au fost stabilite la 14 octombrie 1960. După prăbușirea Federației Mali și din cauza sprijinului francez pentru Senegal, Modibo Keïta, primul președinte al Mali, a căutat să stabilească legături mai strânse cu Uniunea Sovietică. În anul 1961, cele două țări au semnat pacturi comerciale și culturale, iar Uniunea Sovietică a acordat statului Mali împrumuturi și alte ajutoare, printre care se numără achiziționarea a două avioane de pasageri Ilyushin Il-18 pentru aviația statului Mali. În cadrul acordului cultural, Rusia a mai trimis în Mali artiști de circ, antrenori sportivi și o echipă de fotbal. Când Keïta a fost răsturnat de Moussa Traoré, printr-o lovitură de stat, în anul 1968, Traoré a îmbunătățit relațiile cu Franța și cu alte țări occidentale, dar statul Mali a rămas dependent de Uniunea Sovietică pentru înarmarea și pregătirea armatei sale. Aproximativ 50 de consilieri militari sovietici au oferit armament, artilerie și pregătire în domeniul parașutării pentru armata din Mali și totodată, au antrenat toți piloții din Mali. Sovieticii au îmbunătățit, de asemenea, baza Forțelor Aeriene din Mopti și, ocazional, au folosit aerodromurile maliene pentru a organiza zboruri de aprovizionare pentru grupurile armate pe care le susținea în Angola. La data de 16 ianuarie 1992, Mali a recunoscut Federația Rusă ca stat succesor al Uniunii Sovietice, după dizolvarea Uniunii. Rusia are o ambasadă la Bamako, iar Mali are o ambasadă la Moscova. Mai mulți soldați malieni au fost instruiți în fosta URSS, în prezent Rusia, inclusiv oficiali ai juntei aflate în prezent la putere în Mali. La mitingul organizat de opoziția maliană la Bamako, din data de 22 august 2020, manifestanții au purtat pancarte pe care scria: „Vrem să cooperăm cu Rusia”; „Vrem Rusia!”; „Putin, Putin!”; și „Din ziua în care IBK (un fost președinte) a semnat un acord militar cu Franța, Mali este distrus”.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Prietenia dintre un urs și un leopard, Federația Rusă și Mali”

  • La cum merg treburile nu m as mira ca in 2030 Rusia sa devina hegemonul lumii ,cel putin in ceea ce priveste puterea diplomatica,si influenta globala(Occidentul devine tot mai decrepit,iar SUA are o singura obsesie pe lume,smacdoiala cu Chinejii,pentru SUA nimic altceva nemaiexistand pe lume).Iar in acest timp,tiptil,tiptil,pe nevazute,ca un ninja ,rusii manglesc Coroana de mare Sef Planetar.

  • In timp ce SUA e ocupata sa se ia la tranta cu China(vede doar rosu in fata ochilor,precum taurul furios,rosu fiind si culoarea drapelului Chinei,ce coincidenta),iar Europa divizata ,cu niste lideri de tot rasul,fara o politica externa unitara si fara vlaga,Rusia joaca puternic,usor usor,Ursul devine principalul jucator global,furand hegemonia de sub nasul amerlocilor si chinezoilor,prea preocupati sa se paruie in Pacific,in timp ce o Europa divizata si emasculata,nu mai e in stare sa mai faca nici un joc global,jucand totul intr un mod penibil si decrepit. 🙄 🙄 🙄

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *