Reprezentanții a 14 facțiuni palestiniene, inclusiv Fatah și Hamas, au semnat „Declarația de la Beijing”, document prin care se angajează să pună capăt disputelor interne și să consolideze unitatea palestiniană

Primejdia haimanalîcului politic

1. Despre tipul slugarnicului în opera lui Eugen Barbu am mai scris, pe vremuri, dacă nu mă înșel. Incognito, roman eminamente gazetăresc, lipsit de orice metafizică, se ocupă și de cei de la Siguranță. Surprinde în volumul unu, editura Albatros, 1976, caricaturizarea celor de la Siguranță. Să fie doar strădania lui Eugen Barbu de a fi în ton cu propaganda? Sau e vorba de o ridiculizare a Securității sub pretextul că e atacată instituția care-i ancheta pe comuniști? Greu de răspuns. Citez din roman, conștient că azi poate fi trimitere la Serviciile Secrete așa zis democratice:

„În biroul inspectorului-șef Mizdrache se făcuse o tăcere neobișnuită. Crăciunescu, Teică și Ciripoi priveau la chipul acestuia. Șeful lor nu scotea nici un cuvînt. Cerceta cu atenție un dosar, ca și cînd ar fi scormonit într-o ladă cu gunoi în care ar fi găsit, pe rînd, lucruri prețioase. Mîrîia din cînd în cînd, numai pentru el:

– Da… da… da… da… da… da… Care va să zică, persoană sus-pusă, rudă cu domnul ministru Tismana, baron, trăit în străinătate, cutare, cutare… Și noi să trimitem pe careva pînă la Geneva… Ce Geneva? Pînă la granița franceză, cu flori. Turcu plătește, așa… Pe cine dracu să-l trimit dintre voi, ca să-i iasă înainte? Că mă uit, așa, la tine, Teică, pe tine te arestează numai cînd te urci pe scara vagonului, dar nu așa, ca pe unul de la Serviciul Secret, ci ca pe un borfaș care fură geamantanele.
– O-ho-ho-ho-ho! făcu Teică, ducîndu-și palma la gură, parcă măgulit de cele ce auzea. Faceți spirite de glumă cu mine, dom’șef. O-ho-ho-ho-ho!…
– Nu rîde ca tîmpitu’, că știu eu ce spun. Tu, Ciripoi, vorbești limba bengaleză? Nici românește nu știți ca lumea. Mă, de unde dracu v-am găsit eu pe voi?

Ochii i se opriră asupra lui Crăciunescu. Ăsta părea băiat mai subțire.
– Ei, tu? Ciripești ceva?… Așa, ceva, puțin?… Pardon… S’il vous plaît… Danke schön… Guten Tag… Please… What can I do for you?…

În ochii lui Crăciunescu băteau vînturile Saharei.
– O rup puțin pe franțuzește, domnu’ Mizdrache. Am și eu șapte clase.
Bine, mă! Pe tine te trimit pe post de surdomut.”

 2. Mă întîlnesc din nou cu denunțarea argheziană a traseismului politic, semn că la vremea respectivă, ca și azi, ca și mîine, de altfel, năravul acesta românesc revolta prin amploare:

„De obicei, partizanii trec prin toate partidele care vin la guvern. După ce publicul s-a deprins şi cu această activitate de glorioasă lichelie, ceea ce pare mai ciudat este că transfugii şi voiajorii sînt primiţi; ba uneori, reprimiţi. Exemplul e profund demoralizator, şi haimanalîcul politic a contribuit, ca o şcoală vie, de fiecare zi, la descreşterea nivelului sufletesc al publicului nostru, altădată mai tenace şi mai constant. Sînt oameni politici care au ajuns la cîte a cincea şi a şasea formă politică, fără să se simtă mai rău. Transfugerea se face nu numai după o şedere lungă în opoziţie, dar mai ales instantaneu, trecînd, într-o gară mică, dintr-un teren într-altul, la o încrucişare. Cazurile care mai atrag atenţia sînt ale partizanilor credincioşi care, după o lungă stabilitate, părăsesc terenul de-a fuga şi trec la numărul de alături: ei pretind că genialitatea lor înnăscută nu se poate învoi pînă la urmă cu inactivitatea; şi geniul lor consistă într-un frac purtat cu nasul drept şi în eleganţa cu care ştiu să se scoboare din automobil la scara unui tripou.” (Tudor Arghezi, Prietenia, în Adevărul literar şi artistic, 6 ianuarie 1929).

Dacă despre această realitate politică dîmbovițeană am mai citit în Arghezi, cea despre militanții fideli, care rămîn nerăsplătiți de dragul berzelor noi, cum îi poreclește Arghezi pe traseiști, e nouă pentru mine. Nouă în scrisul lui Arghezi, pentru că în realitatea postdecembristă nu e de loc nouă. Dimpotrivă:

„E adevărat şi contrariul, că o fidelitate corectă şi totală este recompensată de cele mai multe ori cu o strîngere de mîini însoţită de un surîs. Numeroşi ministeriabili, cu care un guvern nu are totdeauna ce face, văd trecîndu-le toate răsăriturile pe dinainte, cu berze noi, recrutate dintre transfugi în orizont. Ei se dezgustă, dar rămîn: în necrolog, şeful partidului, în persoană, va recunoaşte că a închis ochii un soldat devotat. Drept vorbind, un pergament aşezat la catafalcul unui asemenea om politic echivalează cu o decoraţie pe mormîntul Soldatului Necunoscut, excelentă pentru reportajul fotografic, dar fără consecinţe. Slova fidelităţii nu aduce urmaşilor nimic, şi cu pergamentul obţinut familia nu poate să capete nici un bilet de cinematograf.”


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

7 comentarii pentru articolul „Primejdia haimanalîcului politic”

  • Avem o contradictie: La gaze si energia electrica (pretul pe kw) il vrem cat mai mic si reglementat!
    La lemne in schimb, facem loby pt ca 400 ron / mc este prea putin. Saracii samsari nu castiga destul. Aia care se incalzesc cu lemne vor sa plateasca mai mult (ca vorba aia isi permit-sic!).
    Ciuca nu i prea abil la comunicare si ar trebui sa lase un secretar de stat sa raspunda la intrebarile astea.
    Domnu Cristoiu, nu cumpara aia lemne pt ca nu au bani si nu pt ca i prea ieftin.

  • Haimanalicul politic este azi la scara planetara…ma uit la bosorogu senil Biden…pai ala e pres al Americii?…asa a ajuns America azi?…hahahaha…numai un razboi mondial e posibil sa mai schimbe ceva, si asta just for a while…apoi cateaua turbata a lui Bertold Brecht va fi in calduri din nou…

  • Primejdia haimanalacului politic e stilcirea vederii. Antiinteleptii lucreaza cu ochi stilciti, ca numai asa se pot dezradacina natiile. vederea stalcita incurca natia cu statul, timpul cu anotimpurile, nemurirea cu vesnicia, invinsul cu biruitul,…
    vremea statelor invinse a apus, asta e vremea destramarii natiilor,
    tocmai daia au si rasarit pe vremea asta, in lume, antiinteleptii.
    datinile, traditiile si obiceiurile legiferate de Antiintelepti vor fi incurcate, fiind privite prin vederi stilcite, cu datinile, traditiile si obiceiurile rinduite cu Intelepciune.

    • @Online
      Dimineata Frumoasa!!!
      vali
      🙂

    • @Online
      Daca studiezi fara patima,orgolii,sentimente…demagogica „betzie de cuvinte” a politrucilor geoana hellvig dincu si altzii de la putere opozitie sau dupa margine,nici ei nu mai stiu cate combinatzii,loje,partide…au inshirat…sunt ca niste fetitze de bordel care si-au pierdut carnetzelul…Asadar…e suficient asta sa intelegi ce va urma…”s-a tras linei”…”s-au demarcat teritoriile”…”s-au trasat noile granitze”…
      Am o Veste…O Stire…O Informatie pentru acesti „politicieni”…va fi rau…foarte rau pentru ei si pentru ele…vedetzi unde au facut „reconversie profesionala”…reeducare…fetitzele de la crucea de piatra…parca ceva tesatorii…textiliste…
      Zi Frumoasa Online!!!
      vali
      🙂

  • Bună ziua!
    Vă lecturez cu viu interes și rămân cu senzația că cineva îmi citește gândurile. Însa, nu-mi dă pace o întrebare: Soluția/soluțiile?
    Mulțumesc!

  • Bună ziua!
    Lecturez cu viu interes toate articolele și interviurile dumneavoastră și vă mărturisesc că rămân cu sezația că cineva îmi citește gândurile. Însă, în mintea mea s-a născut o întrebare la care nu am răspuns: Care este soluția/soluțiile? Vă mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *