Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Prin candidatura lui Florin Cîțu, Gruparea pro-Iohannis a marcat debutul Revoluției din PNL

Diavolul stă în detalii. Iată o vorbă căreia oricît am căutat pe internet nu i-am lămurit originea. Mare lucru n-am aflat nici ce vrea să zică. Eu am reținut din ea doar atît:
Atenția la detalii.
Și din acest punct de vedere eu aș spune că în detalii nu stă diavolul, ci adevărul.

Să luăm, de pildă, lansarea lui Florin Cîțu în cursa pentru șefia PNL la Congresul din 25 septembrie 2021.
Iată cîteva detalii trecute cu vederea de întreaga presă, ocupată – cum era și normal – de a sublinia războiul, mai mult sau mai puțin dătător de rating, dintre premierul Florin Cîțu și președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban.

Privind cu atenție detaliile și nu ansamblul momentului, vom descoperi cîteva lucruri pe cît de interesante, pe atît de semnificative:

1) Lansarea a avut loc la intrarea în sediul PNL din Modrogan. Nu întîmplător a fost aleasă această locație. Gruparea care l-a împins în față pe Florin Cîțu pentru a-l contracandida și, firește, a-l învinge pe Ludovic Orban, a vrut să arate că Florin Cîțu aparține de mult PNL. Una dintre obiecțiile aduse de liberali candidaturii lui Florin Cîțu s-a referit la existența părelnică a premierului în PNL. Florin Cîțu e în PNL doar din 2016:

A intrat în acest partid pe post de tehnocrat adus de Ludovic Orban, așa cum tot Ludovic Orban l-a adus pe Rareș Bogdan, pentru a face o injecție de noi figuri, figuri mai aparte într-un partid cu figuri cunoscute.

Optînd pentru o lansarea de pe scara sediului, Florin Cîțu a ținut să arate că e un stîlp al PNL, dar mai ales că și el are dreptul la sediul PNL. Pînă la această lansare sediul PNL părea a fi doar al lui Ludovic Orban. Ludovic Orban intra și ieșea din sediu. Ludovic Orban ținea ședințe în sediu. Ludovic Orban își petrece o mare parte din timp în sediul din Modrogan.

Brusc, duminică, 30 mai 2021, românii au aflat că acest sediu nu este o exclusivitate a lui Ludovic Orban; el aparține și altora. Ca de exemplu, Florin Cîțu, chiar dacă acesta e în partid doar de cinci ani, spre deosebire de Ludovic Orban, care e de 31 de ani.

2) Susținători în PNL are și încă nu puțini și Ludovic Orban. De altfel, de cînd și-a anunțat candidatura, sau mai degrabă intenția de a candida, Ludovic Orban a beneficiat de moțiuni de susținere din partea multor filiale. S-a creat astfel impresia unei unanimități a liderilor PNL în jurul candidaturii sale. Fotografia cu cei 40 de PNL-iști de pe treptele sediului a vrut să arate că și Florin Cîțu are susținători în partid contrar a ceea ce s-ar putea crede.

3) Că printre acești susținători s-au numărat Rareș Bogdan, Emil Boc nu e nimic surprinzător. Surprinzător e faptul că au ținut să se afișeze printre susținători oameni care pînă nu demult, pînă acum cîteva zile, de fapt, erau al lui Ludovic Orban.

Monica Anisie, de exemplu, surprinsă cu prăjitura (nu rața) în gură la sindrofia prin care Ludovic Orban și-a serbat ziua de naștere. De regulă, un șef, pentru că Ludovic Orban este șef, se destabilizează prin treceri ale unor oameni în barca cealaltă. Mai precis prin trădări fățișe. S-a ținut neapărat să fie Monica Anisie în barca lui Florin Cîțu, deși Monica Anisie e creația lui Ludovic Orban.

4) Ludovic Orban a ales să-și anunțe candidatura în cadrul Consiliului Național. Era de așteptat, era previzibil. Florin Cîțu a optat pentru o manevră surprinzătoare, pentru o lovitură mediatică. Astfel Florin Cîțu a vrut să arate că se deosebește de Ludovic Orban prin vioiciune, prin alertețe, prin spirit de inițiativă. Într-un cuvînt, și prin acest moment, el a vrut să arate că reprezintă noul, că reprezintă suflul înnoitor în PNL, în timp ce Ludovic Orban reprezintă Vechiul, Obositul, Rutina. Ca să nu mai spunem că astfel Florin Cîțu i-a luat fața lui Ludovic Orban creînd un eveniment mediatic înaintea celui creat de președintele PNL.

5) Ultimul, dar nu cel din urmă, detaliu în care stă adevărul acestei lansări îl reprezintă declarația lui Florin Cîțu potrivit căreia el întruchipează noul în PNL.
Au venit adversari a lui Ludovic Orban, în genul lui Florin Roman, care au și arătat deja cît de vechi și de PSD-ist este Ludovic Orban.
Florin Cîțu se vrea un înnoitor. Se vrea viitorul, modernul PNL în raport cu învechitul, cu prăfuitul și cu obositul Ludovic Orban.

De fapt, întregul moment, prin raportare la lipsa de reacție a lui Ludovic Orban, a vrut să arate că avem de-a face cu o grupare reformistă în PNL.
Această declarație a fost trecută cu vederea de presă. Eu însă o consider un detaliu fundamental, esențial, crucial, aș spune, pentru a înțelege ce se întîmplă în PNL.

S-a vorbit după lansarea de duminică de o înscriere a lui Florin Cîțu în cursa pentru PNL și prin asta de ceea ce s-a numit, în toată presa, declanșarea bătăliei din PNL pentru șefia partidului.
Nimic mai puțin exact decît această aserțiune.

Desigur, din punct de vedere statutar am avut de-a face cu lansarea publică a doi concurenți. Unul s-a lansat prin acea fotografie de grup, celălalt, în cadrul Consiliului Național.
În realitate, însă, duminică am avut de-a face cu un moment în bătălia angajată din decembrie 2020 de un Grup din PNL, condus de Iohannis prin intermediul lui Rareș Bogdan, pentru realizarea unei Revoluții în PNL.
O Revoluție care nu poate să nu conțină Răsturnarea Dictatorului care e Ludovic Orban.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

11 comentarii pentru articolul „Prin candidatura lui Florin Cîțu, Gruparea pro-Iohannis a marcat debutul Revoluției din PNL”

  • ‘O Revoluție care nu poate să nu conțină Răsturnarea Dictatorului care e Ludovic Orban.’

    suna cam bine, insa nu chiar bine:))
    pentru ca, spre deosebire fundamentala, rasturnarea dictatorului a presupus mai cu seama implicarea poporului in Revolutie ( acest proces de ‘implicare’, care n-a fost, prin urmare, o manifestare spontana, n-a fost omis de cei…cu Revolutia din 89:) )

    prin urmare, repet ce-am zis si alta data,
    ca orice partid care isi propune sa se innoiasca tre s-o faca in armonie cu…poporul, la brat cu poporul.
    ( in fapt daia partidelor li se cere innoire, azi spre exemplu, pentru ca cel care s-a schimbar, mai nainte, e chiar poporul!, …proprii alegatori! ),

    prin urmare nu numai ca e de bun-simt ca povestea sa devina un grandios spectacol national, ci si, daca nu cumva mai ales, ceva fundamental:
    cautarea prin natie a ‘noilor lideri’!

    caz in care, daca aceasta cautare e…chiar o cautare:)), deci nu un teatru gretos, ea are putinta de a lega ombilical alegatorii de partid si..invers!, abia pe acest dublu sens putindu-se construi un partid de viitor,…indiferent cum se numeste partidul )

    • innoirea unui partid se face prin innoirea viitorului, nu prin innoirea liderilor si atat.
      prin urmare innoirea sanatoasa a unui partid, oricare ar fi el, se face prin innoirea filozofilor si a celor capabili sa implementeze noile filozofii, iar acest proces tre sa fie un spectacol plenar, national, care sa vizeze…intregul!, adica…Natia.

      • liderii capabili sa se manifeste spectaculos pe scena lumii se regasesc printre liderii care se dovedesc spectaculosi in fata propriului popor,
        daia ‘spectacolul plenar’, la nivel national, ar trebui sa fie ceva nelipsit in dinamica partidelor politice.

        • ‘De regulă, un șef, pentru că Ludovic Orban este șef, se destabilizează prin treceri ale unor oameni în barca cealaltă. Mai precis prin trădări fățișe’

          aceasta abordare…de spitalul 9, tradam, deci invingem:)), ar trebui olecut modificata:))), astfel incat cel mai bun sa castige in lupta dreapta, spectaculoasa, pe scena cetatii, in aplauzele plebei!

  • pentru a pricepe…multitudinea de revolutii:)) care se! manifesta tre sa pricepi mai nainte ca pe planeta se manifesta Revolutia!,
    Marea Revolutie,
    Revolutia Plenara!,
    Revolutia Mondiala,
    si ca ea e o manifestare singurala, irepetabila.

    ceea ce, poate, e mai greut de inteles, e ca Marea Revolutie e o poveste care cuprinde in sine toate civilizatiile care s-au manifesta pe planeta asta.

    una e sa simti nevoia unei…innoiri, alta e sa pricepi ca ‘revolutia’ pe care o ai in vedere e si parte a Marii Revolutii,
    caz in care pricepi si ca ceea ce se! cere innoit e inclusiv doctrina.

    iar asta e valabil in cazul fiecarui si oricarui partid. indiferent ca e pe piata sau vrea sa intre pe piata politica.

    • pe piata politica mai sint disponibile doar doua doctrine:
      esenta uneia e Naturalul
      esenta celeilalte e Artificialul.

      in cadrul doctrinei care are ca esenta Artificialul exista un taler care propune artificializarea omului, iar altul care propune fix omul artificial.
      pe acest taler, al artificializarii omului, se pare ca exista PNL. ( dar nu ma pricep!, o fi altfel:)) )
      in cadrul doctrinei care are ca esenta Naturalul exista un taler care propune manifestarea naturala a omului si altul care-i propune omului…fix Natura!:))
      pe acest taler, al manifestarii naturale a omului, s-ar parea ca se afla PSD ( dar nu ma pricep!, o fi altfel:)) )
      insa cea mai tare faza e ca intelept e ca ambele doctrine sa se manifeste, fiecare alegand intre ele dupa…cum ii e dorinta!

      pentru ca ambele doctrine sa se manifeste cel care trebuie schimbat din temelii e chiar actualul sistem politc.
      aruncati-l, nenica, la cos:)), ca pe orice produs expirat.

      cel care a expirat e chiar sistemul politic, iar cu manifestarea unui nou sistem politic se ocupa fix implacabila Revolutie Mondiala.( care se ocupa, de fapt, cu manifestarea unor noi-npute sisteme sociale, asta e faza tare de tot, ca toate sistemele sociale sint expirate si bune de aruncat la…Cos:)) )
      prin urmare e sanatos ca ‘revolutia’ despre care vorbiti, si care i se aplica nu doar PNL-ului ci oricarui alt partid…de prin lumea mare sa fie un efect al Marii Revolutii, nu doar o cauza a manifestarii unui proces…relativ innoitor.

  • Parca trebuia sa fie Rares Bogdan candidat…Maestre asta nu v-a iesit ca previziune…

  • Cum !!!????? I-a venit randul si lui Ludovic !!!?????? (aici mi-am amintit de filmul cu Louis de Funes), si apoi…”cine nu sare…., pai…daca n-a mai sarit ???, acum ii „sare” si lui randul. Cum se spune in Ardeal „i-a trecut vremea ca la clopul(palarie) cel de paie” (s-a „copt” de „soare”) dupa 31 de ani ??? Vai!…Cine se mai plimba pe holurile parlamentului dezinvolt, nonsalant, a nepasare, „plictisit”, iesind in intampinarea reporterilor la interviu, la inaugurari si cate si mai cate ? Permiteti-mi sa va citez, dle Cristoiu, oare „i-a cam crescut si lui capul si nu mai incape…” in PNL ? Eh , de la…”cine este generalul…” si pana acum a trecut ceva timp…(si fierul rugineste), nu ???
    Acest comentariu este un pamflet.

  • ‘Diavolul stă în detalii. Iată o vorbă căreia oricît am căutat pe internet nu i-am lămurit originea. Mare lucru n-am aflat nici ce vrea să zică. Eu am reținut din ea doar atît:
    Atenția la detalii.
    Și din acest punct de vedere eu aș spune că în detalii nu stă diavolul, ci adevărul.’

    aceasta vorba, ‘diavolul sta in detalii’, a fost transpusa chiar in stiinta:)), Karl Popper s-a ocupat cu filozofia acestei inginerii.

    ‘in detalii nu sta diavolul, ci adevarul’.
    pai cum altfel, ca antiAdevarul, adica Minciuna…sta pe Adevar!:)), adica are la temelie chiar Adevarul.
    ( Adevarul sta pe el insusi, isi are ‘viata’, ‘demonstratia’, in el insusi, pe cind minciuna are ca temelie intotdeauna Adevarul!, Minciuna fiind antiAdevarul.
    prin urmare Minciuna presupune intotdeauna manifestarea anterioara a Adevarului )

    prin urmare esenta ingineriei sociale fragmentare poate fi deslusita chiar privind spre vorba asta: ‘Diavolul sta in detalii’, ca…cu detaliile se ocupa si ingineria asta!:)))

    daca ai in fata o poza cu o femeie, iar cineva o schimba brusc cu poza unui barbat, vei sesiza negresit, schimbarea.
    insa ( si e tare de tot! ) daca cineva iti redefineste poza clipita cu clipita intr un timp suficient de lung astfel incat inertia bunului-simt propriu clipitei de fata sa se consume plenar, in clipita imediat urmatoare cinevaul poate insera un alt! bun-simt:))),
    prin urmare cu toate ca tu, cel care priveste poza, vei spune…folosindu-ti bunul-simt!:)), ca vezi aceeasi poza, tu in realitate privesti o poza careia i s-a schimbar in mod fundamental esenta, bunul-simt!
    din clipita in clipita, pe parcursul unor ani sau zeci de ani, se prea poate ca sa fie vorba chiar despre sute sau mii de ani!, unui om i se poate metamorfoza bunul simt astfel incat, pina la urma!, o nesimtire sa i se para de bun-simt!:))) ( e fix ingineria sociala activa plenar in lumea mare, azi! )

    bunul-simt e una, Bunul-Simt e cu totul altceva.
    insa e fix la fel cum ‘pacea’ e una iar ‘Pacea’ e cu totul altceva.
    …insa si asta e fix la fel cum starea de echilibru relativa e una, iar starea de echilibru absoluta e cu totul alta poveste.

    ingineria sociala fragmentara, in faptt chiar zicerea pe care ati pomenit-o: Diavolul sta in detalii, se foloseste fix de bunul-simt, adica de…dinamica starii de echilibru relative!
    Diavolul sta in detalii, pentru ca folosindu-se de o dinamica proprie tranzitiei intre stari de echilibru relative poate metamoroza perceptia omului astfel incat, dupa un timp suficient de indelungat!, ceva care i se parea a fi o nesimtire sa i se para ceva de…mare bun-simt!,
    iar asta pentru ca…si numai pentru ca i-a fost metamorfozata fix starea de echilibru relativ

    mai simplu, din stare de echilibru relativ in alta stare de echilibru relativ se poate ajunge ca Albul sa fie privit…in aceeasi stare de echilibru in care era privit, anterior, Negrul!:))
    dar…Maestre, astea sint chestii papate, deja, de Maestri Vremurilor!, sint deja active…pe piata:))

  • Iohannis s-ar putea sa ia țeapa vietii lui..!
    Daca nu-i iese manevra cu plantarea lui Fl.Cîțu in fruntea PNL-lui, va plati greu, cu ani de puscarie, incercarea de ”debarcare” a lui Ludovic Orban si a oamenilor lui..!
    Pentru ca in anul 2024, la sfarsitul mandatului de presedinte al Romaniei Iohannis va deveni un mare..nimic, iar Ludovic Orban, reales presedinte al PNL, plus oamenii lui mai vechi si mai cu ”relatii”, nu vor uita cum niste ”venetici” ajunsi ”liberali” relativ recent (Iohannis, Cîțu, Rareș Bogdan, etc) au incercat ”sa-i puna pe faraș” pe ei, membri cei mai vechi si mai plini de ”cicatrici”, ”coloana vertebrala” a partidului..!
    ”Aripa Orban” din servicii si DNA, va pune si ea umarul atunci la..”decaparea” lui Iohannis, Cîțu, Rares Bogdan, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *