Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Prin tribunale ca prin viață | Ce ne facem cînd polițiștii amendează abuziv în numele ordonanțelor militare?

Sirenele sună, polițiști și jandarmi patrulează pe străzile aproape pustii de parcă ar aștepta să apară la orizont un bătrân, o femeie sau un țăran speriat, venit și el cu oile sale de la câmp. Țăranul nostru o avea asupra sa adeverința sau declarația pe propria răspundere cu care poate ieși din casă, știe că poate fi amendat? Uite câte probleme a generat COVID-19! Norocul său că nu i-a întâlnit pe oamenii legii; trecuseră cu ceva timp înainte! Bieții oameni, unii abia mai au din ce trăi, își duc zilele de pe o zi, pe alta, însă ce pot să facă? Amenzile sunt destul de mari, nu întâmplător au o valoare considerabilă, cel puțin cât cireada de oi a omului nostru disperat și îngrijorat de soarta sa.

Într-o liniște profundă de sperie și câinii din curțile oamenilor din sat, un nene, cu părul alb și cu o sacoșă ce-i flutură în vânt, pleacă încrezător la magazin să cumpere pâine și eugenii. Nea Nicu bucuros și el că mai are ceva bani din pensia sa, infinit de mică și lipsită de bun simț din partea statului, în drumul lui spre casă se întâlnește cu polițistul din sat:
„Măi, nea Nicule te rog să-mi prezinți declarația pe propria răspundere și să-mi spui de ce ai ieșit din casă la această oră, ai uitat că nu ai voie decât într-un anumit intervalul de timp?”
Bietul om îi spune sa-l ierte și să nu-i dea amendă, pentru că nu știe să formuleze declarație pe propria răspundere și că este singur, bătrân și bătut de soartă! Dacă îi dă amendă, oricum el nu are cu ce să o plătească, abia are din ce trăi! În acel moment, polițistul, un tânăr de vreo 27 de ani, îl bate pe umăr, și cu o voce tristă îi spune: „hai nene, te iert de data asta, du-te acasă liniștit și te rog să iei hârtiile astea, completezi câte una la nevoie și să ai grijă să o ai asupra ta când ieși din casă!”. O să mai fac ceva pentru matale, merg la Primărie și le spun să-ți calce pragul casei cei de la serviciul de asistență socială, deoarece ai nevoie de sprijin, oare ei nu știu?

Un gest admirabil și înduioșător pentru bătrânul lipsit de ajutor, singur și uitat de autorități… bietul de el nu se mai oprea din mulțumiri și cu vocea tremurândă, pleacă bucuros spre casă. Și totuși, câți polițiști pot să facă asta? Sigur, cei care mai presus de orice, sunt oameni. Cei care fac diferența între a nu rămâne indiferent într-o situație specială și cei care tratează cu indiferență și se mulțumesc doar să aplice legea. O lege subiectivă și de multe ori aplicată abuziv.

Într-o altă situație, cunoscută deja, o femeie, a fost nevoită să se pună în genunchi și să se roage de un polițist local, să nu o amendeze. Femeia, avea asupra ei, declarația personală completată, numai că nu bifase căsuța în care se arată că plimbă animalul de companie!

Femeia, cu lacrimi în ochi i-a spus că nu are douăzeci de milioane să plătească amenda, observând că polițistul continuă să scrie, a sărit la propriu în genunchi să se roage de „neomul” legii să o ierte! O altă femeie a primit 20 milioane amendă, fiindcă nu a trecut pe declarație locul de plecare – sosire și retur!!! Doamne ferește, și totuși există atâtea hibe care vor conduce la anularea multor amenzi, o să vedeți!

Prin urmare, trebuie să aveți în vedere că din 3 aprilie 2020, prin Ordonanţa de urgenţă nr. 34/2020 au crescut substanţial amenzile pentru încălcarea măsurilor de prevenire şi combatere a coronavirusului.
Persoanelor fizice (cetăţenilor) le poate fi aplicată o amendă contravenţională între minimum 2.000 lei şi maximum 20.000 lei.
Persoanelor juridice, le poate fi aplicată o amendă contravenţională între minimum 10.000 lei şi maximum 70.000 lei.

De asemenea, începând cu 3 aprilie 2020, vor putea fi aplicate, împreună cu amenda contravenţională, şi una sau mai multe dintre următoarele sancţiuni contravenţionale complementare, în funcție de natura și gravitatea faptei:

  • a) confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenție;
  • b) interzicerea accesului prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate;
  • c) suspendarea temporară a activității;
  • d) desființarea unor lucrări;
  • e) refacerea unor amenajări.

Atenție, contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal de contravenţie, jumătate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator (poliţist).
De exemplu, dacă o persoană este amendată de poliţist cu suma de 2.000 lei (amenda aplicată de poliţist este menţionată în procesul-verbal), amenda aplicată se consideră achitată integral, dacă cel amendat achită în 15 zile suma de 1.000 lei.

Cu privire la termenul de 15 zile în care se poate achita jumătate din amenda aplicată de poliţist: dacă procesul-verbal de sancţionare este înmânat pe loc persoanei amendate, termenul de 15 zile curge chiar din acea zi. Dacă procesul-verbal nu este înmânat pe loc persoanei amendate, ci este comunicat la domiciliu (prin poştă), termenul de 15 zile începe să curgă din ziua primirii comunicării.

După cum prevede art. 2 din OUG nr. 34/2020, dacă amenzile nu sunt plătite la termen, statul va putea trece la executarea silită a acestora şi pe durata stării de urgenţă. Deci, starea de urgenţă nu suspendă executarea acestui tip de datorii la stat.

Potrivit art. 39 din OG 2/2001 privind regimul contravenţiilor, termenul de executare de bună voie a amenzii este de 30 de zile, care curge:

  • din ziua primiri procesului-verbal de contravenţie, dacă persoana amendată nu-l contestă (nu face plângere la instanţă împotriva lui);
  • din ziua în care a rămas definitivă hotărârea judecătorească prin care s-a respins plângerea formulată de cel amendat.

Dacă amenda nu este executată de bună voie în termenul de 30 de zile, indicat mai sus, statul va proceda la executarea silită a amenzii (poprire, „blocare cont” etc.), ocazie cu care, pe lângă amendă vor trebui plătite şi cheltuielile pe care le implică executarea silită.

De aceea, este bine, indiferent dacă amenda va fi contestată sau nu la instanţă, persoana amendată să achite în 15 zile de la primirea procesului-verbal (prin înmânarea  sau, după caz, prin comunicarea procesului-verbal), jumătate din amenda aplicată.

Dacă achită în 15 zile jumătate din amenda aplicată de poliţist, persoana nu mai trebuie să achite ulterior o altă sumă. De exemplu, dacă persoana va contesta amenda la instanţă şi va pierde procesul, nu va trebui să plătescă ulterior vreun rest de amendă. Iar în cazul în care va câştiga procesul, i se va restitui suma pe care a achitat-o.

În concluzie, mai în glumă mai în serios, interesant este că starea de urgență generată de epidemia de coronavirus a dat peste cap și programul instanțelor de judecată. Potrivit noilor reguli, au prioritate dosarele ce nu suferă amânare pentru diferite motive: de reținere, de protecția victimei, ordonanțele președințiale cu privire la minori, ș.a.m.d. …   Așa că, toate contestațiile vor fi soluționate cine știe când !

Atenție: „Necunoașterea legii nu te absolvă de încălcarea unor reguli, măsuri, legi” – primiți acest gând spus cu blândețe și protecție pentru dumneavoastră!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

4 comentarii pentru articolul „Prin tribunale ca prin viață | Ce ne facem cînd polițiștii amendează abuziv în numele ordonanțelor militare?”

  • Sa spunem că un om trecu de 50 de ani, ia amenda și vrea să o plătească in 15 zile. Cum poate face acest lucru? Trezoreriile nu lucrează, cu cardul nu se poate plati iar 90% din persoanele peste 50 de ani din rural și mic urban nu folosesc calculatorul și internetul. Pe Ghișeul.ro scrie clar că nu se poate plati nimic din ordonanțele militare.
    Deci cum poate plati om jumate din minim in 15 zile, având în vedere că nici nu poate părăsi domiciliul într-un astfel de scop?
    Întrebare similară și pentru ITP care expira pe perioada situației de urgență.
    Ce face omul căruia îi expiră ITPul la mașină? Stațiile ITPnu lucrează, service-urile auto nu lucrează iar deplasarea la ITP nu este prevăzută ca motiv de a ieși din casă.

    Vă dați seama ce impostori conduc aceasta țară?

    • se poate plati acum pe ghiseul si lucreaza si Trezoreria.

      ITP e motiv se bifeaza punctul 2.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *