Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Prin tribunale ca prin viață | Celula de minori. „Aflarea adevărului și restabilirea demnității umane” – partea I

Simulare proces: Rejudecarea Dosarului „Celula de minori”. Cinci ani în temniţele și lagărele de muncă forţată ale României comuniste – autor Alexandru Teodorescu.
Pentru aflarea adevărului istoric, astăzi, la Palatul de Justiție, elevi de 17 ani ai Colegiului Național Matei Basarab, au simulat un proces în  care ei au rejudecat dosarul „Celula de minori”, scris de Alexandru Teodorescu, un supraviețuitor și martor al lagărelor comuniste de muncă forțată din România. Prin acest proces, liceenii au vrut să stabilească adevărul care nu a fost spus în urmă cu 63 de ani și să redea demnitatea umană tinerilor de 17 ani, elevi ai aceluiași liceu, naivi și încrezători în forțele lor.

De ce au ales Palatul de Justiție?
Când vorbim despre Justiție și Dreptate, trebuie să ne cunoaștem drepturile, libertățile și îndatoririle fundamentale consacrate de Constituția României, să luptăm pentru ele și unde putem face acest lucru, decât în Palatul de Justiție.
Din acest motiv, este bine să știm cât de importantă este Decizia unui judecător și cât de mult poate schimba sau influența cursul vieții unui om.

Imaginați-vă 13 liceeni de 17 ani, care au luptat pentru drepturile lor. Unul dintre cei 13 tineri este chiar autorul cărții „Celula de minori” – Alexandru Teodorescu, un supraviețuitor și martor al lagărelor comuniste de muncă forțată, unul dintre puținii martori care astăzi, 17 mai 2022, a vorbit în fața altor tineri de 17 ani, tocmai ca să transmită adevărul despre represiunea comunistă la care au fost supuși în acele vremuri.

În pledoaria sa, Alexandru Teodorescu a vorbit despre pericolul cel mare, și anume despre totalitarism și ideologie. Procesele care au fost judecate în anii 1950 – 1960, erau procese politice care plecau de la ideologia partidului comunist. Cum putea un judecător în anii 1950 să decidă adevărul când el era obligat să respecte ideologia partidului?

I-am adresat următoarea întrebare autorului cărții „Celula de minori”:
Alexandru Teodorescu, pentru aflarea adevărului istoric ai vreo solicitare astăzi, aici în Sala de judecată Istrate Micescu din Palatul de Justiție?

Acesta a răspuns, citez:
„Da. Doresc, Rejudecarea Dosarului „Celula de minori”. Cinci ani în temniţele și lagărele de muncă forţată ale României comuniste. Tinerii liceeni au șansa de a face dreptate.

Prin urmare, la inițiativa lui Alexandru Teodorescu, astăzi s-a simulat rejudecarea acestui dosar, pornind de la faptul că cei 13 tineri care au fost acuzați pe nedrept, arestați, cercetați și condamnați la ani grei de temniță, fiecare primind câte o condamnare între 5 – 23 de ani de închisoare pentru crime de uneltire împotriva ordinii sociale.

După 63 de ani, generația de azi, elevi de liceu ai Colegiului Național Matei Basarab, de aceeași vârstă cu cei 13 elevi mateiști care au fost condamnați atunci, au rejudecat Dosarul „Celula de minori” prin ochii ultimilor martori ai perioadei respective, unul dintre ei fiind chiar Alexandru Teodorescu, autorul cărții „Celula de minori” și astfel prin aflarea adevărului istoric s-a restabilit demnitatea umană a acelor tineri condamnați pe nedrept.
Nu uitați: un popor există, atâta timp cât există în memoria colectivă.

Va urma.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Prin tribunale ca prin viață | Celula de minori. „Aflarea adevărului și restabilirea demnității umane” – partea I”

  • Adevarul ar fi trebuit restabilit chiar de statul care l-a denaturat si il denatureaza inca ,respectiv de injustitia romaneasca ,a carei loialitate este una dovedit indoielnica,iar nu simulat.Asta inseamna ca vreme de multi ani de acum inainte ,dreptatea nu va fi obtinuta decat prin simulari.Ghinion.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *