Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Prin tribunale ca prin viață | Consumul de droguri, de la abuz la dependență

La Festivalul Saga, consumatorii sau, chiar mai grav, reţeaua de traficanţi de droguri au pus pe jar autorităţile DIICOT București și nu numai: un tânăr de 25 de ani a murit și alți doi sunt internați la terapie intensivă. Ca de fiecare dată, oamenii legii  au declanșat o operaţiune de proporţii în vederea depistării traficanţilor şi a sursei de droguri.

Se pune totuși întrebarea, cum de nu au fost descoperiți cei care posedau droguri asupra lor? Povestea cineva că la astfel de concerte, așa zisele controale nu sunt serioase și verificările sunt făcute superficial. Din acest motiv, conform informațiilor apărute în spațiul public, de la începutul festivalului 30 de persoane au fost descoperite cu substanțe interzise asupra lor.

În calitate de avocat voi insista asupra pericolului pe care îl reprezintă aceste substanțe pentru sănătate, asupra faptului că ele creează dependență, că pun în pericol viața și sănătatea, putând avea consecințe grave asupra celor care cad în mirajul creat de acestea.
Din cauza gradului sporit de periculozitate a acestor substanțe asupra vieții, sănătății, desfășurării unei vieți normale, drogurile au fost interzise de lege prin Legea 143/2000, republicată și modificată.

Articolul 2 din Legea 143/2000 prevede:
(1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi.
(2) Dacă faptele prevăzute la alin. 1 au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani și interzicerea unor drepturi.

Elementul material constă în efectuarea fără drept a activităților enumerate de textul incriminator, fiind modalități alternative, enumerarea nefiind limitativă. Legiuitorul a înțeles să pedepsească orice acte privind drogurile, chiar simpla deținere a acestora.
Dacă activitățile alternative sunt săvârșite de aceeași persoană, în aceeași împrejurare sau în baza aceleiași rezoluții infracționale, la intervale diferite de timp, va exista o singură infracțiune.
Condiția este ca aceste activități să fie efectuate fără drept.

Cultivarea de plante din care se pot obține droguri este permisă în România, în baza unei autorizații eliberate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în scop medical sau științific, industrial sau alimentar, numai cu anumite tipuri de semințe.
În cazul în care, cultivarea fără drept este realizată în scopul consumului, pe o suprafață mică sau în ghivece, fapta va fi încadrată la art. 4 din lege (consum).
Una din modalitățile curente prin care se atrag noi consumatori, este oferirea gratuită de droguri și crearea de dependență, fapta de oferire fiind pedepsită chiar dacă nu există un interes material al celui care oferă droguri.
Urmarea imediată a infracțiunii de trafic de droguri constă într-o stare de pericol pentru sănătatea persoanelor, putând avea și un obiect secundar, constând în vătămarea sănătații ori pierderea vieții consumatorului.
Actele de pregătire și tentativa sunt pedepsite.

Art 12 din Legea 143/2000 prevede că se consideră tentativă și producerea sua procurarea mijloacelor ori instrumentelor, precum și luarea de măsuri în vederea comiterii infracțiunii.
Art. 3 din Legea 143/2000 incriminează traficul internațional de droguri de mare risc și traficul internațional de droguri de risc, prevăzând că:
(1) Introducerea sau scoaterea din țară, precum și importul ori exportul de droguri de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi.
(2) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani și interzicerea unor drepturi.

Art. 4 din Legea 143/2000 prevede că:
(1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
Subiectul activ este calificat, fiind consumatorul de droguri, persoană fizică.

Consumul de droguri nu este pedepsit, însă deținerea de droguri da, indiferent de cantitate și de scopul pentru care se face, inclusiv pentru consumul propriu.
Art.5 din Legea 143/2000 pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi punerea la dispoziție, cu știință, cu orice titlu, a unei locuințe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri.
Elementul material constă în oferirea unui spațiu pentru consumul ilicit de droguri, indiferent că este oferit gratuit sau cu plată.

Articolul 6 Legea 143/2000(1) Prescrierea drogurilor de mare risc, cu intenție, de către medic, fără ca aceasta să fie necesară din punct de vedere medical, se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani și interzicerea unor drepturi.
(2) Cu pedeapsa prevăzută la alin. (1) se sancționează și eliberarea cu intenție de droguri de mare risc, pe baza unei rețete medicale prescrise în condițiile prevăzute la alin. (1) sau a unei rețete medicale falsificate.
(3) Obținerea de droguri de mare risc prin folosirea unei rețete medicale prescrise în condițiile prevăzute la alin. (1) sau a unei rețete medicale falsificate se pedepsește cu închisoare de la un an la 3 ani.

Art.7 din Legea 143/2000 incriminează administrarea de droguri de mare risc unei persoane, în afara condițiilor legale, pedeapsa fiind închisoarea de la 1 la 5 ani.
Această administrare (introducere în corpul persoanei prin injectare, prizare, fumare, inhalare, ingestie alimentară) se face cu sau fără consimțământul consumatorului.
Condiția este ca drogul să fie de mare risc și să fie administrat în afara condițiilor legale.
Urmarea imediată este starea de pericol pentru sănătatea publică și a consumatorilor.
Legătura de cauzalitate rezultă ex re.
Latura subiectivă constă în intenție directă sau indirectă.
Actele de pregătire și tentativa sunt incriminate.

Art. 8 din legea 143/2000 sancționează furnizarea, în vederea consumului, de inhalanți chimici toxici unui minor, fiind pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 2 ani.
Prin inhalanți chimici toxici se înțeleg lacurile de mobilă, adezivii, bronzul de sobe.
Minorul trebuie să aibă vârsta sub 18 ani, indiferent dacă are sau nu discernământ.
Urmarea imediată este starea de pericol pentru sănătatea publică și a consumatorilor.
Legătura de cauzalitate rezultă ex re.
Latura subiectivă constă în intenție directă sau indirectă.
Actele de pregătire și tentativa nu sunt incriminate.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Prin tribunale ca prin viață | Consumul de droguri, de la abuz la dependență”

  • După modelul american fast-food , la pachet au venit și drogurile,mai trebuie sa liberalizăm armele ca sa devenim visul american din Balcani pe muzica de manele.Vai de mama(nația) noastră!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *