Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Prin tribunale ca prin viață | Drogurile și influența lor în societatea românescă

Traficul și consumul de droguri au luat proporții periculoase în România, iar consumatorii sunt tot mai mulți. Este concluzia la care au ajuns reprezentanții asociațiilor de luptă antidrog, care primesc zilnic telefoane de la părinți disperați. Prin urmare, numărul infracțiunilor comise sub influența drogurilor este în creștere.

Dacă în urmă cu zece ani erau raportate cel mult 20 de cazuri anual, acum au depășit demult 100, iar tendința este în creștere alarmantă – în primul trimestru deja a fost depășită raportarea anului trecut. Vă amintiți, anul trecut s-a discutat la TV despre un bărbat care a încercat să își ucidă soția, provocând un accident în plin centrul Capitalei. A lovit alte cinci autoturisme oprite la semafor, iar după o bătaie în plină stradă cu femeia, a ajuns în arest.

Designerul Răzvan Ciobanu s-ar fi urcat și el sub influența drogurilor la volan înainte de accidentul în care și-a pierdut viața. Sunt câteva dintre exemplele cunoscute. Numărul șoferilor drogați la volan s-a triplat în ultimii 4 ani, iar consecințele sunt extrem de grave: au fost 14 accidente provocate de șoferi drogați la volan, soldate cu 9 morți și rănirea gravă a 13 persoane – potrivit unui răspuns al Poliției Rutiere.
Țara noastră a trecut de la stadiul de „țară de trecere” la cel de „țară de consum” și acest fapt se vede săptămânal în cazuistica înregistrată” – Raport INML.

Despre acest fenomen atât de periculos am discutat în emisiunea „Oamenii și Legea”, emisiune juridică pe care o realizez la TVR1, și împreună cu avocatul Cristian Sîrbu am tras semnale puternice. Prin urmare, considerăm necesară înțelegerea modului în care legiuitorul român sancționează anumite conduite ce implică drogurile și substanțele interzise de lege pentru a cunoaște atât riscurile la care ne supunem cât și implicațiile penale ce pot interveni. Principalele prevederi din legislația noastră sunt în cuprinsul Legii nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri. Astfel, drogurile sunt împărțite în două mari categorii și pedepsele variază în funcție de categoria vizată:

  • droguri de risc (ex: canabis, ketamină);
  • droguri de mare risc (ex: cocaină, ecstasy etc.)

Legea română la art. 2 din Legea nr. 143/2000 sancționează următoarele fapte privitoare la droguri:

  • cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea;
  • oferirea;
  • punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu;
  • trimiterea, transportul;
  • procurarea, cumpărarea;
  • deţinerea;
  • orice alte operațiuni privind circulația drogurilor.

Sunt pedepsite cu închisoarea de la 2 la 7 ani faptele privitoare la droguri de risc și cu închisoarea de la 5 la 12 ani cele privind droguri de mare risc.

De asemenea, la art. 3 din Legea 143/2000 este sancționată introducerea sau scoaterea din ţară precum și importul ori exportul de droguri cu închisoare de la 3 la 10 ani pentru drogurile de risc și cu închisoare de la 7 la 15 ani pentru drogurile de mare risc.

Este important să știți că este suficient ca unul dintre participanți să împartă cu ceilalți membri substanța pe care o consumă pentru a fi autor al infracțiunii de trafic de droguri. Mai mult, legea sancționează la art. 5 punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unei locuinţe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri. Nu trebuie pierdut din vedere nici faptul că ajutorarea celor ce comit faptele indicate de lege poate fi considerată de organele judiciare drept un act de complicitate.
Da, numărul dosarelor penale pentru consum și trafic de droguri a crescut.

Procurorii și polițiștii antidrog au intensificat în ultima perioadă acțiunile de combatere a fenomenului drogurilor, mai ales după ce în iunie, doi tineri au murit și alții au ajuns la spital pentru că au consumat droguri în timpul festivalului de muzică din București, Saga. DIICOT emite aproape zilnic comunicate de presă în care anunță dosare și rețineri privind infracțiuni legate de droguri. De asemenea, este atenuată răspunderea în cazul în care faptele sunt comise în scopul consumului propriu, fiind prevăzută pedeapsa închisorii de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă pentru drogurile de risc și pedeapsa închisorii de la 6 luni la 3 ani pentru drogurile de mare risc.

Este prevăzută și o cauză de nepedepsire în favoarea persoanei care, înainte să se fi început urmărirea penală de către organele abilitate, se autodenunță și contribuie la identificarea și tragerea la răspundere penală a celorlalți participanți la infracțiune.

În situația în care a fost deja începută urmărirea penală și nu se mai poate beneficia de cauza de nepedepsire, dacă persoana anchetată colaborează cu organele judiciare și facilitează demersurile autorităților beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege.

În concluzie, în societatea noastră drogurile tind să rămână un subiect tabu. Totuși, este limpede că fenomenul social generat de consumul și traficarea drogurilor este în creștere. Abordările statelor lumii variază, unele având o atitudine blândă față de aceste comportamente iar altele, printre care și România, adoptând un cadru legislativ ce-și propune combaterea lor. Însă, mai este mult până departe, așa că educația juridică și prevenția consider că sunt principalele arme.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Prin tribunale ca prin viață | Drogurile și influența lor în societatea românescă”

  • Stimata doamna aveti perfecta dreptate in tot ce scrieti.Dar in Romania sunt atatea mistere care se produc in toata economia romaneasca,in domeniul exploatarii petrolului,gazelor,metalelor neferoase,producerea de apa grea pentru reactoare,exploatarea lemnului,exploatarea miniera sub toate aspectele ei,etc,etc.Misterele trec mereu neobservate de oamenii legii si de institutiile statului in general.Gradul avansat de coruptie mai ales din ultimii 10 ani,lacomia si hotia oamenilor care activeaza in domeniile mentionate,lipsa unei justitii adevarate,lipsa activitatii serviciilor care pazesc tara de nenorociri ,toate acestea sporesc misterele .Ca toate bogatiile tarii si Drogurile au devenit si ele bogatii aducatoare de profit.Organele abilitate care activeaza in domeniul combaterii drogurilor, mereu difuzeaza stiri ca au capturat kilograme,zeci de kg. sau chiar tone de DROGURI.BRAVO LOR ! Stie cineva, a verificat cineva ce se intampla pe piata drogurilor, care foarte bine poate fi alimentata chiar cu droguri provenite din capturile de droguri facute de organele abilitate .Nu acuz pe nimeni dar vedeti ca si aici pot apare mistere,in urma carora unii care activeaza in domeniul antidrog se imbogatesc fraudulos de pe urma acestor droguri .Mistere si aici ca peste tot.Nu toate drogurile capturate se ditrug efectiv ,sau se folosesc in industria farmaceutica.Propun o verificare riguroasa asupra drogurilor capturate in tara.Propuneti in Parlament o astfel de masura si veti vedea ca vor fi deslegate multe mistere si va scadea numarul drogatilor.Alertati si presa de investigatie in aceasta actiune de verificare.Numai Educatia juridica si Preventia raman simple frectii la piciorul mesei. Afacerile cu droguri ca si multe altele, sunt organizate la cele mai inalte niveluri de functionari din organele de conducere ale Romanaiei. Nu delirez eu,nu sunt nebun.De fapt stiti mai bine decat mine ce se petrece in tara.Traficul de persoane,traficul de valuta,traficul de arme,crima organizata,drogurile.prostitutia sunt fapte reale iar principalii faptasi sunt in scaune inalte.

  • Testul antidrog ne duce cu cindul la traficul pe sosele.Acolo e locul unde se poate vedea singe,accidente infioratoare cu mult singe,ambulante,medici fugind cu gentile de prim-ajutor la spinare,helicoptere SMURD,Arafat la declaratii cu statistici infioratoare,incriminind consumul de droguri,se fac apeluri la donatii de singe,cereri-oferte de diferite organe.Dar de ce toata atentia pe sosele? In Romania nu avem numai sosele,mai avem si institutii.Avem parlament,guvern,institutia prezidentiala,cu multi cioflingari in ele,la fel de predispusi consumului de droguri ca si participantii la trafic.De ce nu se incrimineaza si acolo acest nrnorocit consum de droguri ca de nenorociri si dezastre slava Domnului,nu ducem lipsa.Tara abia ca mai exista,poporul,la fel.Aaaa…. !!!! Lipseste singele,lipsesc ambulante,helicopere,etc.Pai sigur ca lipsesc.Tara se ruineaza iar romanii merg direct la groapa sau imigreaza,nu exista zgomot si girofaruri,si nici drog nu exista dar i se vad al naibi de bine efectele.Extinderea globalismului cu toate dezastrele econimice si politice nu ar fi fost posibile fara consumul excesiv de droguri.Sunt prea multe ce trebuiesc explicate de catre cioflingari si nu o fac.Cocaina nu se impaca,cu logica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *