România a obţinut, prin Roxana Mînzatu, poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi portofoliul Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie

Prin tribunale ca prin viață | Ființa juridică definitorie pentru povestea vieții

În data de 3 decembrie 2020, am avut onoarea de a lua un interviu de colecție unei personalități remarcabile a vieţii juridice româneşti, Dl. Prof. Univ. Dr. Ion Craiovan. Domnul Profesor este licențiat în drept, licențiat în filosofie și doctor în drept al Universității din București. De asemenea, este președintele Asociației Române de Filosofie a Dreptului și membru al Academiei Europei.

Vă mărturisesc, bucuria a fost deplină deoarece la masa profesioniștilor, într-o atmosferă călduroasă și înconjurați de foarte multe cărți de drept, am călătorit în povestea de viață, o poveste definitorie a Omului, Ion Craiovan. Recunosc că am avut emoții știind ce somitate a dreptului am în fața mea, însă încet, încet, ele sau diminuat deoarece am fost captivată de povestea de viață, spusă într-o formă filozofică de specialistul în drept, chemat să ne spună cât  de importantă este gândirea juridică, definitorie pentru povestea de viață.

În acest interviu, am învățat să ascult. A ști să asculți, reprezintă un element important din existența noastră. „A asculta”, până mai ieri, nici eu, nu înțelegeam ce valoare inestimabilă are acest cuvânt. Însă, cum să nu taci și să asculți tot ce spune acest mare OM. Întrebările mele au avut în esență o mare curiozitate și am vrut să aflu: Care a fost șansa și miracolul vieții Domnului Prof. Univ. Dr. Ion Craiovan? Ce ne poate spune despre ființa juridică definitorie pentru povestea vieții dânsului, dar și despre Drept și Justiție astăzi, în România? Care este formula pentru sensul vieții? Sunt o parte din întrebările la care a fost chemat să răspundă în fața marelui public, un academician al României, dar și al Europei. Da, însă, poate vă întrebați: De ce a acceptat invitația mea, Ion Craiovan? Cine îl cunoaște a constatat că dânsul poate fi remarcat mai mult în spațiul universitar și ca autor de cărți, decât în sfera publică. Răspunsul la această întrebare, vă provoc, dragi cititori și vă invit să urmăriți interviul cu Domnul Profesor pe care îl voi atașa acestui articol.

Mergând mai departe, vă mărturisesc că m-a impresionat profund  modul în care povestește Domnul Ion Craiovan, despre viața și ființa umană. În acest sens, a încercat să spună că unicitatea ființei noastre se găsește la intersecția unor deveniri și ipostaze multiple.

Apoi, a vorbit despre ființa întruchipată. A fost important să aducă în discuție repere biografice, de familie, strict necesare, trasee instituționale socio-profesionale și personalități care i-au influențat viața. Nu au lipsit amintirile din copilărie. Apoi, trecerea către o altă etapă importantă din viața dânsului, a fost marcată de o dată memorabilă din punct de vedere profesional: 16.11.2016, ziua când a primit Titlul de Doctor Honoris Causa. Ce alte ipostaze ale ființei i-au marcat viața, veți afla chiar de la Ion Craiovan și așa veți înțelege cu adevărat sensul vieții.

Un alt moment important al dialogului nostru, a fost atunci când Domnul Profesor a vorbit despre ființa juridică, definitorie pentru povestea sa de viață. Aici a invocat cartea „Tratat de teoria generală a dreptului. Ediția a IV-a, revăzută și adăugită, 2020 Tratate, Ion Craiovan” și a concluzionat: povestea ei este și povestea mea.

De reținut: „Ediția actuală a Tratatului de teorie generală a dreptului reține atât problematica tradițională, «straturile arheologice» ale cunoașterii juridice, în absența cărora spiritul dreptului nu poate fi înțeles, cât și abordările de filosofie a dreptului, dezvoltate și în alte lucrări, în măsura în care acestea vădesc o dimensiune constitutivă a viziunii despre drept. Sunt integrate informații noi despre raționalitate, afectivitate, hermeneutica sau despre demersul științific în drept, cu impact major în privința înțelegerii contemporane a dreptului.”

În concluzie, interviul nostru a fost unul boem, un interviu care a adus în atenția marelui public o mică parte din povestea de viață a Dl. Prof. Univ. Dr. Ion Craiovan. Așadar, Domnule Profesor și eu vă mulțumesc pentru că mi-ați dăruit o poveste!

„Noi suntem ideile pe care le căutăm o viață întreagă în numele unui sens” – Prof. Univ. Dr. Ion Craiovan


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *