Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Prin tribunale ca prin viață | Observ că amenzile au venit ca un virus pe capul omului sărac sau lipsit de sprijin

Coronavirusul pare să fi oprit totul. Vorbeam aseară cu mama și tatăl meu și îmi spuneau că în satul copilăriei mele, satul natal, Șușani din județul Vâlcea, abia mai întâlnești un om pe ici pe colo. Doar pe ogoarele nesfârșite parcă, agricultura își urmează cursul firesc, în ciuda secetei existente aici, de ani și ani.

Viața la țară este frumoasă dacă îți place să trăiești liber și fără restricții. Însă, ce se întâmplă acum? Coronavirusul pare să fi oprit totul. În unele sate românești, ulițele sunt aproape goale, până și cârciumile sunt goale. Oamenii au conștientizat pericolul. Ies din case când au nevoie să cumpere mâncare ori când au treburi urgente de rezolvat. Și atunci, fiecare se ferește cum poate și, mai ales, cu ce are. Ce mască? Poate o basma la gură … Ce adeverință pe proprie răspundere? Poate acolo unde există posibilitatea să le redacteze cineva și să le scoată la imprimantă.

Să nu ne mirăm prea mult, deoarece și aici, lângă București, lucrurile nu stau cu mult prea diferit. În schimb începem încet, încet, să ne obișnuim cu noua viață. Paștele, parcă a mai înviorat puțin mai mult oamenii și reaprinde flacăra speranței în inimile noastre. Însă mai este mult până vedem lumina de la capătul tunelului. Copiii suferă cel mai mult. Noul virus le-a furat bucuria jocurilor și le-a interzis ieșirile afară. Nimic nu mai e la fel ca altădată, ordonanțele militare au pus stăpânire pe noi cum nimeni nu a mai făcut-o până acum. Și florile în parcuri simt singurătatea deoarece nu mai are cine să se bucure de ele. Au rămas izolate ca oamenii! Norocul celor care trăiesc la curte.

Mergând mai departe cu scrierea mea, vă spun că, uneori, primesc pe WhatsApp sau messenger întrebări de la oameni sau procese verbale de contravenție aplicate de polițistul din sat pentru nerespectarea regulilor/măsurilor impuse de ordonanțele militare și observ disperarea celor care le încălcă voit sau nevoit. Într-adevăr după ce starea de urgență se va fi terminat, noi, avocații vom avea ceva de lucru,  deoarece contestațiile vor curge una după alta. Observ că amenzile au venit ca un virus pe capul omului sărac sau lipsit de sprijin. Până și tinerii dornici să trăiască liberi, se aleg cu ceva amenzi usturătoare, deoarece de multe ori uită să intre în casă după ora 22.00! Chiar am zâmbit acum câteva zile când am citit un proces-verbal, emis de un polițist într-un sat unde un grup de tineri au uitat să intre în casă după ora 22.00, astfel sau ales fiecare cu câte o amendă de doua mii de lei. Mare tristețe pe capul lor, în săptămâna patimilor! Măcar dacă polițistul ar fi fost inspirat să le dea un avertisment și poate așa se făcea mai bine înțeles.

Pe de altă parte, am citit că 31 de persoane au participat la slujbă în Vinerea Mare, undeva în județul Maramureș, iar preotul a fost sancționat contravențional cu suma de douăzeci de mii de lei pentru nerespectarea prevederilor ordonanței militare. Cum era de așteptat, polițiștii au controlat documentele tuturor participanților la slujbă. Aceștia aveau adeverințe completate, însă niciuna nu justifica prezența lor la adunarea publică, așa că și enoriașii s-au ales cu amenzi contravenționale. Abia aștept să văd din punct de vedere juridic cum se anulează pe bandă rulantă aceste amenzi, sau cum sunt înlocuite cu avertismentul…

În fine, știu că ne este greu, ne doare sufletul când ne amintim curțile bisericilor care în anii trecuți se primeneau pentru sărbătoarea Învierii și acum sunt închise, dar trebuie să respectăm restricțiile impuse de autorități ca să nu ne dăm de lucru. Nu avem alternative decât să așteptăm acasă preoții și voluntarii să împartă Sfintele Paști, iar sâmbătă seara, am auzit că ne vor aduce Lumina Învierii.

Și pentru că Sărbătoarea Sfintelor Paşti este sărbătoarea biruinței vieții asupra morții, şi a bucuriei asupra întristării, ea ne cheamă să oferim celor din jurul nostru iubire milostivă, pace şi bucurie, așa că, viața ne învață astăzi, să fim mai buni, sinceri, corecți și mult mai responsabili.

În concluzie, anul acesta trăim Paștele așa cum nu am mai făcut-o, în izolare! Clar, Sărbătorile Pascale vor avea farmecul lor în familia mea, așa, chiar și în izolare, fiind un moment de liniște sufletească și de apropiere, de bucurie și iubire! Drobul, pasca, cozonacul, ouăle roșii și vizitele on line ne vor determina să trăim senzația că suntem aproape de toți cei dragi și ne vor ajuta să ne simțim aproape părinții, frații și surorile, prietenii!

„Vă urez Paște Fericit și binecuvântat cu multe bucurii, iubire, pace, iar Lumina Sfântă să vă aducă bucuria Învierii Domnului în case și suflete!” – un gând pe care vi-l trimit cu toată inima.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

6 comentarii pentru articolul „Prin tribunale ca prin viață | Observ că amenzile au venit ca un virus pe capul omului sărac sau lipsit de sprijin”

  • … marian a scris : “ce masuri de protest ai luat impotriva acestor abuzuri (amenzi ca un virus pe capul oamenilor amarati) – da’ pana azi ce-ai facut, unde-ai trait ?”…
    … tonialbinuta Wiseaza replica la comentariul lui marian (poate are dreptate ca ar trebui sa protestezi deoarece, am vazut manifestatiile trecute, protestul ca manifestare complexa a inteligentei isi atinge scopul; malefic sau divin – probam cu viata noastra de furnica) dar propune, totusi, o abordare care sa nu se opuna Starii de Urgenta actuale ci sa o rezolve in sensul anularii prin “PREVENIREA infectarii”… Wiseaza ca vrei sa te implici; efortul va fi minim iar satisfactia reusitei iti va incanta intreaga viata… Wiseaza sa afli, pentru inceput, ca desi numai un sfert din comentariul meu a fost expus pe 19/04/2020 ora 21:41 (tonialbinuta), este suficient pentru sanatatea proprie si a celor dragi sau apropiati daca APLICI indicatia explicita a textului si o dai lor; vei fi imuna spre o suta ani la orice virus de pe planeta (pentru cazuri extreme de poluare e bine de ai in buzunar o masca banala sau artizanala) si nu te vei numara printre cei aproape zece mii euro-americani ucisi zilnic de acest perfid virus (omuleti care nu au stiut ca aspirau pe gura in fiecare minut o galeata de aer virusat)… Wiseaza : daca “starea de urgenta” te necajeste sau vrei sa salvezi din mari chinuri spre moarte zece mii de omuleti zilnic, arata amicului cristoiu ambele comentarii si roaga-l sa-l puna in agenda la “urgent” – vei afla cat de pasnic si benefic se poate anula actuala pandemie… Wiseaza ca apeland opad gwa otw – tel nonstop sau univers.apicol(a) gmail.com vei primi cele cinci pagini lansate antenei (blocate de server presupun)… Wiseaza : de vei lectura si vei accepta procedura ca rezolvare suta la suta naturala a pandemiei, va propune contactarea antenei – vor gasi ei mod sa “oficializeze” mesajul (cel putin alaturi de actualul “cu mainile curate oprim virusul sa intre in plamani !…???”)… Wisand incearca din martie sa contacteze personalitati “media” dar ca pensionar “sechestrat la domiciliu” are sanse minime – totusi nu renunta – nicicand nu e prea tarziu… Wiseaza ca prevenind chinul si moartea a sute de mii omuleti ai planetutei se razbuna pentru pedeapsa cu “arestul la domiciliu”… Wiseaza : de te uiti pe planetuta vei constata ca nu se insista pe prevenire gripa prin “inchiderea caii de acces fara filtru – gura”, deci aspirarea aerului numai pe nas… Wiseaza ca in acest moment doar doua persoane initiaza un PROCEDEU simplu, gratis, eficient (ceilalti, desi au „filtrul ideal in fata, nu-l vad de… nas !”… sau „nas am, minte… la ce-i buna ?”); spera ca veti reusi sa-l lansati in “media”… Wise – Wise – Wise … (ps: Wise fara efect, catre alti invitati)

  • Observi abia azi , abia acum ca ” amenzile au venit ca un virus pe capul oamenilor amarati ” da’ pana azi ce-ai facut , unde-ai trait ? Ce masuri de protest ai luat impotriva acestor abuzuri ? Sigur ca da , nu esti Jane Fonda chiar daca , este o oarecare asemanare…

  • „… ca un VIRUS pe capul oamenilor saraci sau lipsiti de sprijin …”
    … o albinuta din valcea : virusul e oportunist, perfid dar nu e inteligent !…poarta de acces a virusului spre plamani e gura … luati d’aici ANTIVIRUS gratis (valabil de cel putin 70 ani, din ce stiu eu, din vremea odiosilor gigi si ceasca) de la bunica din sirineasa valcea (35 ani sub regim regal, deci 100 ani verificare): “inchide gura si respira pe nas” !!!!! … rescriu explicit formula antivirus : “VORBESTI, razi, tusesti, stranuti, canti EXPIRAND pe GURA apoi strangi buzele si ASPIRI pe NAS” … observatie cu logica de trei simpla : daca nasul filtreaza 95% din virusii fixati pe aerosoli, restul 5% reprezinta doza de vaccinare (naturala) necesara sistemului imunitar pentru a dezvolta anticorpi specifici, fenomen aplicat milioane de ani, pana la aparitia vorbirii (aprox. 100 mii ani) cand omul a evitat sa aspire pe nas preferand aspirarea pe gura (un litru aer la zece secunde!)… daca inversam raportul stabilit de MAMA NATURA e clar ca ne va aplica o PANDEMIE de “vai mama” celui ce n’asculta … DOMNIA SA ELIMINA pe cei ce nu pricep “inchide gura si respira pe nas” sau braveaza cu “nu-mi pasa, iau 3 pastile si trece”… trece azi – dupa 30 ani iti vine randul si vei implora tinerii sa nu-ti arunce un pui de carcalac in fata… coronacriza va costa vieti si miliarde platite de cei harnici (cei grasi dar putini vor castiga izolati in vile si iahturi)… MERITAM ??? …
    …cati neuroni sunt necesari pt. a pricepe ca VIRUSII pe aerosoli, praf, scame, sputa din tuse, vorbire sau stranut intra masiv (!) spre plamani pe GURA, NEFILTRATI, pina in alveole si NU prin ochi, maini sau de pe fata ?????… (nas am, minte… la ce-i buna ?)…

  • 🙂
    …cu toata inima il si primesc, ca-ntr-o…oglinda 🙂

  • Declaratia pe proprie raspundere are rolul de a obisnui lumea, pe termen lung, sa prezinte un act atunci cand va iesi din casa, pentru a putea manifesta drepturi si libertati fundamentale conditionate. Aceasta declaratie va fi inlocuita in scurt timp cu o alta grozavie – „pasaportul de imunitate” cu care, pentru manifestarea dreptului fundamental la munca, va trebui sa atesti ca esti vaccinat de catre corporatii.
    Deci, va trebui sa prezinti un astfel de act nu pentru a pleca pe plaja in Caraibe ci chiar pentru a avea dreptul de a merge la munca sa faci rost de bani de mancare.

    Spunea cineva, mai in gluma, mai in serios ca, in America, oamenii sunt dispusi sa reununte la libertate pentru un sul de hartie igienica.
    Cam in stadiul asta ne-a adus civilizatia umana, intr-o epoca in care toti visam ca vor munci robotii pentru noi in timp ce noi ne vom ocupa cu petrecerea timpului liber.

    Prima persoana care a inteles ce se pune la cale e Avocatul Poporului – Renate Weber (ironie, tocmai cea care a cerut prima presedintelui restrangerea de drepturi si libertati prin decret). Poate vor mai urma si altii.

  • Nu am primit „lumina” de Pasti, asa cum s-au laudat. Strazile au fost absolut pustii. Pe vremea lui ceausescu eram toti la biserica de Inviere. Erau zile de fericire chiar si in cel mai mare cosmar al tineretii mele. Acum este cu adevarat crancen. Nu credeam ca am sa ma intorc intr-o dictatura a binelui isteric indus de media, care este mai rea decat dictatura ceausista. Nu imi amintesc sa fi venit militia sa ne aresteze in Noaptea de Inviere, desi ceausescu aproape interzisese religia. Orice dictator ar trebui sa stie ca nu poti rupe legatura intre un popor si credintele lui. Asta se va intoarce impotriva lor in forta in scurt timp. Este incredibil cum oamenii renunta la drepturile si libertatile lor de frica. „Diavolul” vine prin frica. Libertatea ne-am castigat-o prin sange, iar acum acceptam dictatura de frica. Daca noi nu ne trezim sa ne ajutam singuri nimeni altcineva nu o va face. ROMANIA TREZESTE-TE !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *