Nu de puține ori v-ați întrebat cum arată o zi din viața unui judecător. Da, nu se întâmplă ca-n filmele americane, însă oamenii dreptății, așa cum li se spune foarte des, sunt și ei oameni și iubesc oamenii.
Cu puțin timp în urmă, am realizat un interviu deschis chiar în Sala de judecată „Istrate Micescu” din Palatul de Justiție cu domnul judecător Romeo Glodeanu, judecător la Secția a V-a Civilă a Curții de Apel București. Redau aici câteva momente importante din interviul nostru.
Da, munca unui judecător este incomensurabilă, începe la primele ore ale dimineții și se termină târziu în noapte.
Mihaela Olaru: Domnule Romeo Glodeanu, cum începe o zi din viața unui judecător?
Romeo Glodeanu: Activitatea noastră nu întotdeauna se vede, nu întotdeauna este vizibilă, se desfășoară în spatele ușilor închise, iar în sala de judecată este o mică parte din activitatea noastră. Judecătorii sunt oameni, activitatea lor și ziua lor începe ca a oricărui alt om care are o activitate și îi ocupă o mare parte din timp. Dacă mă întrebați pe mine, și eu iau aglomerația de la metrou din plin în fiecare dimineață pentru că am avantajul de a locui aproape de o stație de metrou, iar Curtea de Apel este foarte aproape de o altă stație de metrou, astfel că îmi încep ziua venind către instanță în acest mod, comod pentru mine, după care, odată ajuns la birou, cea mai mare parte a timpului este dedicată studiului dosarelor. Aș împărți săptămâna unui judecător în două etape. Etapa pregătirii judecății, pregătirea activității ce urmează a se desfășura în sala de judecată, iar după aceea, cea de-a doua jumătate este dedicată motivării soluțiilor pronunțate anterior în sală. Din această perspectivă studiul dosarelor ce urmează a fi pronunțate în ședință publică îmi ocupă cea mai mare parte a timpului. După care, iarăși o activitate relativ stresantă din activitatea judecătorilor este cea a motivării soluțiilor. Aici avem un termen în codul de procedură civilă, vă vorbesc pe zona mea de activitate, avem termenul de 30 de zile de motivare a hotărârilor. În cea mai mare parte aș îndrăzni a spune că este respectat, însă în instanțele aglomerate și instanțele bucureștene toate fac parte din această categorie, uneori termenul este depășit puțin. Important este să nu se ajungă la un termen foarte lung de motivare a acestor soluții, iar oamenii să primească soluția pronunțată într-un timp rezonabil.
Mihaela Olaru: În ce zile intrați în ședința de judecată?
Romeo Glodeanu: Ședința de judecată o am miercurea, chiar în mijlocul săptămânii. De aceea am spus anterior că eu împart săptămâna în două: luni și marți sunt zile dedicate studiului dosarelor pentru miercuri, apoi joi, vineri, și iarăși o mică mărturisire, și-n weekend dedic timp motivării soluțiilor pronunțate în ședința de judecată de miercuri. Da, nu am un timp despre care să spun că este un timp liber, că nu fac absolut nimic sau mi-l dedic absolut mie, realitatea este că ne confruntăm cu o avalanșe de dosare în instanțele bucureștene, dar și în alte instanțe este aceeași situație și atunci acest număr mare de dosare trebuie să-și găsească o soluționare în primă fază și apoi o motivare în faza următoare.
Mihaela Olaru: Cum credeți că percep oamenii munca unui judecător?
Romeo Glodeanu: Cred că munca unui judecător nu poate fi disociată de contextul socio-economic în care ne aflăm cu toții. Societatea românească trece, din decembrie 1989 și până în prezent, printr-o serie de transformări majore, transformări care continuă și în prezent și probabil că vor continua încă o perioadă de timp. Din această perspectivă, a tuturor acestor transformări, modificări legislative și de altă natură, judecătorul este chemat să răspundă unor imperative sociale de mare importanță în sensul tranșării tuturor conflictelor generate de aceste transformări de lungă durată în societatea noastră. Ori, cred că oamenii au multe așteptări de la Justiție. Sigur, Justiția este folosită în sens larg am văzut și în dezbaterile mass-media, eu aș spune că activitatea noastră ca judecători în instanțe ar putea fi folosită, utilizată într-un sens ceva mai restrâns și din acestă perspectivă cred că oamenii au mari așteptări de la activitatea noastră ca justiția să fie înfăptuită de judecători.
Mergând mai departe în dialogul nostru, domnul judecător Romeo Glodeanu a vorbit despre cum se desfășoară o ședință de judecată, de la stabilirea listei cu ordinea dosarelor, până la deliberare. Despre rolul activ al judecătorului esențial pentru aflarea adevărului și despre fundamentele morale și etice în procesul de luare a deciziilor.
Un alt subiect important pe care l-am discutat, a fost cu privire la schimbările legislative dar și presiunile asupra sistemului de Justiție din toți acești ani.
Dar mai multe detalii veți afla urmărind emisiunea „Prin tribunale ca prin viață” cu avocat Mihaela Olaru și Romeo Glodeanu, judecător.
Iată mesajul Domnului Romeo Glodeanu, judecător la Secția a V-a Civilă a Curții de Apel București:
„Un citat celebru atribuit lui Sigmund Freud, spune că prima cerință a unei civilizații este înfăptuirea Justiției. Un alt dicton de origine latină spune că legile sunt făcute pentru oameni, iar nu oamenii pentru legi. Așadar, judecătorii care înfăptuiesc justiția au în centrul activității lor omul cu nevoile și aspirațiile lui. Alături de avocați, care apropo, au în parte cel puțin aceleași atribuții ca și judecătorii pe componenta de aflare a adevărului, de asigurare a celerității soluționării cauzei. Împreună suntem de aceeași parte a baricadei, nu de părți diferite, împreună suntem aici pentru a înfăptui actul de Justiție în sprijinul nevoilor societății și ale oamenilor în particular.”
Vă invit să urmăriți emisiunea „Rolul judecătorului în aflarea adevărului” | Prin tribunale ca prin viață cu avocat Mihaela Olaru, accesând următorul link:
robocop are rol in ” aflarea adevarului „.