Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Prin tribunale ca prin viață | Un gând și o speranță, acum în prag de sărbători

Începe cea mai frumoasă perioadă din an, cea a sărbătorilor de iarnă. Însă ce înseamnă sărbătorile în 2021 din punct de vedere pandemic?
Anul 2021 a fost un an foarte agitat, tensionat, cu extrem de multe surprize neplăcute. Așa cum văd eu România, la firul ierbii, este o țară, un popor obosit, aproape fără nicio speranță în anul 2022.

Marea problemă care se instalează pe capul nostru în lunile următoare nu este neapărat că nu mai scăpăm odată de pandemie, pentru că trebuie să ne obișnuim cu gândul că sunt unii care scot profit din această pandemie.

Problema este că ne obișnuim cu această stare de blazare și la nivel psihologic, la nivel intern, sufletesc, emoțional, ne face praf. Poate că noi, cei care am trăit în comunism și știm cum miroase totalitarismul, putem să ne vindecăm, să ne vaccinăm contra acestor lovituri, sacrifica, nu știm însă ce se va întâmpla cu copiii și cu nepoții noștri care în continuare sunt ținuți în fața calculatoarelor, când vin la școală, când nu vin la școală. Când sunt ținuți la distanță față de școală deoarece spre exemplu, refuză să facă niște teste cu niște produse și niște servicii neconforme și care sunt cumpărate de către stat de la niște companii care nu au nici experiență în domeniul acesta, nici autorizație sanitară și astfel se folosește pandemia pentru niște contracte prin încredințare directă. Acestea sunt câteva din gândurile lui Gheorghe Piperea, colegul meu avocat și profesor universitar.

Discutând în emisiunea „Prin tribunale ca prin viață” despre sărbătorile de iarnă și restricțiile care au împărțit lumea în două, iată cum a motivat distinsul avocat urmările restricțiilor pentru nevaccinați dacă se stăruie în obligativitatea certificatului verde, citez:

„Ideea complet greșită de a ține la distanță persoanele care nu sunt vaccinate de marele comerț, pentru că refuză o procedură medicală, pentru că își exercită un drept pe care îl prevede Legea 46/2003 și de altfel și Convenția de la Oviedo, este cât se poate de greșită atât din perspectivă economică și socială. Însă nivelul cel mai înalt de prostie este legat de execuția bugetară pentru că dacă nu se consumă, nu există TVA, nu există buget. Uitați-vă ce se întâmplă în ultimele zile cu dobânzile cu care se împrumută statul român și veți vedea că s-au dus la cer.

Poate ne ajută Dumnezeu în această perioadă de lumină și să ne revenim, să regăsim speranța și bucuria de a trăi împreună și să ieșim din starea aceasta. Sunt optimist, pentru că altfel va fi foarte, foarte greu.”

Într-adevăr, au fost doi ani de zile grei, dar anul acesta a fost un an agitat, tensionat, cu toate evenimentele din lume. Ce poți să faci într-o astfel de situație decât să speri că măcar o dată în an să mai vezi, pe chipul unui copil, pe chipul nepotului tău, pe chipul prietenului tău, o speranță că putem să ieșim din groapa aceasta emoțională.

Nu este o chestiune normală că omul a pierdut controlul cu normalitatea, omul a început să se obișnuiască și acesta este lucrul cel mai grav și cel mai nefericit.
Încet, încet ne obișnuim cu așa zisa nouă normalitate, să stai toată ziua cu inima în sân de frică, să nu cumva, mâine să îți până din nou lockdown și să rămâi în casă.
Poate că speranța pe care o regăsim acum, de Crăciun, este de a reveni la normal, de a ieși din starea aceasta de alertă, că viața nu este în permanență o situație extremă.

Nu, viața se desfășoară și normal. Viața se desfășoară și cu calm, mai trebuie să-ți faci și planuri, să te mai uiți și la copil, care crește și trebuie să crească în mod sănătos, nu să stai toată ziua cu gândul dacă se duce sau nu copilul la școală și cu grija, că ceva rău se va întâmpla, a mai adăugat, avocatul Gheorghe Piperea.
Cu referire la certificatul verde, și mă îndrept către proiectul de lege din Parlament, oare dacă s-a schimbat formula, avem un Guvern nou, se mai grăbește cineva să finalizeze acel proiect?

Având în vedere că mai mult de două treimi din angajații de la firme, de la companii, sunt nevaccinați, aici vorbim de cifre oficiale, și probabil jumătate dintre angajații din poliție, chiar și din serviciile secrete, pompieri, jandarmi, gardieni, să ne uităm la declarațiile sindicatelor, rezultă că acolo jumătate din oameni sunt nevaccinați.

Păi, dacă impui certificatul verde obligatoriu, sub sancțiunea suspendării contractului de muncă sau chiar a concedierii, într-o lună de zile poți să ai în infrastructură jumătate din personal, cu cine faci restul? De asemenea, rămân cu o treime din angajați, cu cine faci în continuare economia să funcționeze? Sper că vor fi atenți la toate aspectele acestea și nu se mai aruncă să emită o lege ca aceasta care încalcă în mod evident drepturile și libertățile fundamentale ale omului, a mai precizat distinsul avocat.

În concluzie, cum vom avea sărbătorile de iarna depinde în primul rând de noi, de noi toţi, de fiecare individ. Responsabilitatea noastră poate să îmbunătăţească această perspectivă sau să agraveze printr-o atitudine care poate duce la creşterea infectării. Din păcate restricţiile, frica de boală, dar şi bugetele mai mici l-ar putea împiedica anul acesta până şi pe Moş Nicolae și Moș Crăciun să ajungă fizic în casele românilor.

Mai multe detalii puteți urmări în emisiunea juridică „Prin tribunale ca prin viață” cu Mihaela Olaru | „Varianta Omicron, un pericol de sărbători”, accesând link-ul de mai jos:


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *