Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Prin vînarea legionarilor Ion Antonescu și-a distrus temeliile Războiului anti-bolșevic

Amuzantul Dinicu Golescu. Îmi spun din nou (a cîta oară?) că ar trebui să recitesc Însemnare a călătoriei mele de Dinicu Golescu. Din cîte-mi amintesc, o tentativă de a-l actualiza a făcut Mircea Iorgulescu.
Eseul său a apărut însă înainte de 1989. De priceput bine că multe lucruri n-au putut fi spuse.

La un taifas TV, într-o pauză publicitară (lungă cît tranziţia!) schimb două vorbe cu Octavian Paler.
Ardelean grav cum e, Octavian Paler vede în uimirile lui Dinicu Golescu la Viena drama României mereu rămase în urmă.
Pe mine, boierul cu potcap şi işlic mă amuză copios. Ce-o fi trăit el de-adevăratelea dînd de rigoarea nemţească după Bucureştii manelelor lui Anton Pan?!

*

Cum devii nemuritoare dacă ești executată. După miezul nopții, deoarece am lucrat la cristoiublog.ro de luni, pentru care am nevoie de mult material, simt nevoia unei ruperi între travaliu și somn. Ce poate fi mai distractiv decît trecerea în revistă a emisiunilor TV? Butonez pe telecomandă. Posturile de știri dau reluări de talk show-uri. Ceva între groaznic și grotesc, ca violarea în grup a unei păpuși gonflabile. Pe posturile de filme domină oroarea sau născocirea de tip science fiction american. Cel mai bine ar fi să caut un canal de Știință. Mă opresc pe unul, Viasat History. Tratează cazul Matahari. Doi dintre comentatori (filmul e tipic occidental, bucăți din pelicule cu spioana se întrerup pentru a lăsa loc intervențiilor din partea specialiștilor) accentuează în final că după execuție, mai precis la mulți ani după, nici nemții, nici francezii n-au confirmat că Matahari spiona pentru serviciul secret german. Despre nevoia de a crea un caz de spion ca să se dea patrioți francezii, s-a mai scris în legătură cu dansatoarea exotică. Eu cred însă – și s-ar cuveni să vorbesc mai mult despre asta – că Matahari se înscrie perfect în ceea ce eu numeam Plutonul de execuție care dă vieții un sens. Ce s-ar fi ales în posteritate de Matahari dacă nu-i luau gîtul ca spioană? Nimic. Ar fi fost o banală fostă heitară, îmbătrînită urît. Dar așa! Așa, executată ca spioană, Matahari a murit celebră și celebră a rămas, deși nu e chiar atît de sigur c-a spionat pentru cineva.

*

Vînarea legionarilor. M-am hotărît: Voi citi tot ce am prin bibliotecă despre perioada Antonescu. Fără un țel editorial anume, nici măcar publicistic. Pur și simplu din curiozitate. Acel gen de lectură care mi-a definit copilăria: lectura viciu. Azi noapte, am luat la rînd rafturile cu cărți despre Antonescu, multe dintre ele citite și fișate pentru Lovitura de stat din 23 august 1944. Le-am așezat pe un raft special eliberat de alte cărți. Nu mai merge cu cititul pe sărite. Voi lua fiecare carte, și pe măsură ce o voi citi, voi face fișe, adnotări. Am început deja cu cartea lui Aurică Simion, Regimul politic din Romania in perioada sept. 1940-ian. 1941, apărută la Dacia în 1976. Primele pagini, de care nu țin minte să le fi văzut pînă acum, sînt fascinante prin amănuntele despre Primul Guvern Antonescu, dar și despre vînarea legionarilor. Bieții legionari! Partenerul lor de guvernare, cel adus de ei la Putere în 6 septembrie 1040 ( fără amenințarea legionară, Carol al II-lea nu pleca în veci de pe tron!) reușește să-i lichideze mult mai bine decît Dictatorul cu țiitoare. Nemții, deși Legiunea era partidul fanatic fascist, nu mișcă un deget. Clară dovadă că Marile Puteri de sacrifică fără milă cînd e vorba de interesele lor. Mareșalul Antonescu nu realiza că prin vînarea legionarilor își prăpădea exact temeliile Războiului antibolșevic. Militarii, pe care își întemeia el regimul, erau niște bese-n cizme. Morți după decorații, cum arată Jurnalul lui Sănătescu, imbecili la administrarea țării, lași pe front. Așa cum s-a văzut după 23 august 1944, singurii care îi concurau pe comuniști în planul credinței erau legionarii. Și tocmai legionarii, convinși anti bolșevici, lesne de însuflețit de tezele Războiului sfînt ( de notat că propaganda antonesciană folosea armele propagandei legionare pentru analfabeți care habar n-aveau ce e aia cruciat), sînt scoși din joc, de dragul partidelor burgheze.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

4 comentarii pentru articolul „Prin vînarea legionarilor Ion Antonescu și-a distrus temeliile Războiului anti-bolșevic”

  • Germania a trecut și ea prin asta
    “Noaptea cuțitelor lungi (în germană Nacht der langen Messer) sau „Operațiunea Colibri”, a avut loc în Germania între 30 iunie și 2 iulie 1934, când regimul nazist a executat cel puțin 85 de oameni din motive politice. Majoritatea celor uciși erau membri ai „Batalioanelor de asalt” (SA) (în germană Sturmabteilung), o organizație paramilitară nazistă. Adolf Hitler a acționat împotriva SA și împotriva liderului său, Ernst Röhm, deoarece vedea în independența SA și în apetitul membrilor acesteia pentru violențe de stradă o amenințare directă asupra puterii sale”. – sursa Wikipedia https://ro.wikipedia.org/wiki/Noaptea_cuțitelor_lungi
    Fără acest eveniment mai ajungea Hitler la putere fără acești extremiști el a lăsat impresia unui frecventabil
    In cazul maresalului nu imi dau seama ce l-a determinat
    Mai trebuie sa citesc probabil

    Numai singele este cel care iti poate scrie numele in cartea de istorie fie ca ești asasinat omorit sau sinucis moartea violenta in context politic te face de cele mai multe ori nemuritor

  • regimurile care au vinat presa libera si au distrus temelia reazemului care purta potentialul de ‘a face Pace’

    in lipsa manifestarii unei prese libere e imposibil ‘sa faci Pace’
    ‘pacea’ pe care si o doreste un regim nu e ‘facere de Pace’, ci ‘implinire a dorintei’
    cui ii pasa ce dorinte implineste un regim?! un regim permite implinirea dorintelor, nu le si implineste.

    nu exista presa libera …la ordin. ca manuitorii astia de stilou, care scriu la ordin, cred in ceea ce fac tot asa cum credeau in ceea ce faceau si … ‘bese-n cizme. Morți după decoratii,…, imbecili la administrarea țării, lași pe front.’

    doar Dracul mai da doua parale, pe vremurile astea, pe ziaristii-molusca, care azi zic a, maine b, iar intr o saptamana trec prin tot alfabetul.

    • ziaristul de azi, ca lucrator in serviciul de informatii care e Presa,
      pesemne asemenea celorlalti lucratori din celelalte servicii de informatii,
      isi fac patrie din a, azi,
      din b, maine,
      si din Nimic, dupa ce termina alfabetul.
      nu poti fi patriot …din gat, nu poti fi jurnalist …din gat, dupa cum nici o rugaciune nu o poti spune din gat. pentru ca astea rasar din inima, penca sint legate ombilical de Adevar.

      Patria e o exprimare a Inteligentei, daia-ti si poate deveni Natura, Patrie. Desteptii isi fac Patrie din Timp, nu din Vesnicie.

  • Domnule Cristoiu, de ce nu ati spus nimic despre D.R.Popescu in pastila video?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *