Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

PSD în epoca post-Dragnea: S-a pus capăt terorii nevăzute a Șefului!

Miercuri, 17 iulie 2019, seara, am fost „mîna a doua” la dialogul dintre Mihai Fifor, secretar general al PSD, și Ionuț Cristache, moderatorul emisiunii România9 de la TVR.
De ce-mi place să fiu secundul moderatorului la astfel de interviuri – am mai scris. Cît timp moderatorul întreabă și invitatul răspunde, am răgazul de a-mi pregăti întrebarea, nu de puține ori inspirată dintr-un răspuns anterior al celui interogat.

Dialogul cu Mihai Fifor a fost o reușită.
A contribuit decisiv la asta postura asumată de Mihai Fifor. Spun doar Mihai Fifor, deoarece așa cum am formulat în emisiune, secretar general ca apelativ e doar unul în Istoria României moderne:
Nicolae Ceaușescu.

Așa cum chiar Mihai Fifor a reamintit, cu domnia sa am avut un dialog, tot la România9 și tot ca ”mîna a doua”, la începutul lui 2017, cînd numele lui Mihai Fifor era vehiculat drept viitor premier în locul demisului Mihai Tudose. N-a fost să fie pentru Mihai Fifor, deși, de regulă, port noroc politicienilor prin dialogul televizat purtat cu ei înaintea unei competiții. Traian Băsescu își făcuse un obicei de noroc prin acordarea mie a ultimului interviu înaintea unui examen electoral decisiv pentru el. Cu toate încercările mele, emisiunea din 2018 a fost un fiasco. Principalul și singurul motiv l-a constituit Zidirea lui Mihai Fifor într-o tăcere îndîrjită la întrebările mai cu tîlc, întreruptă de răspunsuri clișee la chestiunile pur și simplu omenești.

Miercuri, 17 iulie 2019, Mihai Fifor a fost alt om decît în 2018.
A răspuns franc la toate întrebările, s-a lăsat în voia narațiunilor cerute de precizarea mea, epic, domnule Mihai Fifor! dar mai ales n-a apelat la blestematele mesaje cu care politicienii români vin la emisiuni TV în direct de la sediu. Inutil să reamintesc aici antipatia mea violentă față de acest nenorocit obicei al partidelor postdecembriste, moștenit de la Partidul Comunist, de a folosi emisiunile TV ca spațiu în care liderii să măcăne mesajele impuse de conducere indiferent de întrebările adresate de ziariștii din studio. Reiau aici avertismentul că astfel de prestații sînt demult depășite de o lume în care internetul a democratizat la maximum opinia exprimată în spațiul public. Unul dintre motivele succesului electoral al lui Donald Trump a stat tocmai în renunțarea la textele clișeu, care nu spuneau nimic, ale administrației de la Casa Albă, în favoarea zicerilor sale sincere, brute deseori, de pe Twitter. Ar trebui ca toți cei trimiși de partide în studiouri să fie lăsați să se manifeste ca personalitate vie, cu opinii proprii, în hotarele largi ale unor principii fundamentale ale partidului.

În cazul lui Mihai Fifor schimbarea la față trebuie explicată prin eliberarea de teroarea nevăzută exercitată de Liviu Dragnea asupra celorlalți lideri ai PSD. Această teroare trimite și la schimbarea la față a Vioricăi Dăncilă. Despre efectul acestei terori am stat de vorbă cu mai mulți lideri PSD, amici, dar și adversari ai lui Liviu Dragnea, am citit multe comentarii. Toate sub semnul preocupării mele de Istoric al clipei și de Istoric în general pentru a înțelege ceea ce s-ar putea numi Epoca post-Dragnea în PSD.

Cu toate noutățile – multe șocante – produse în imaginea partidului după condamnarea lui Liviu Dragnea.
Pentru înțelegerea a ce s-a întîmplat voi consemna un exemplu din istoria mea de conducător de instituții de presă. Redacțiile pe care le-am condus știau că programul ziarului, fără nici o legătură cu opiniile mele de analist, pe care le-am exprimat ca editorialist zilnic și nu le-am impus redactorilor, se definea asemenea unui teren de fotbal dincolo de hotarele căruia nu se putea trece. Da, dar în interiorul acestor granițe, suficient de largi pentru a nu fi stînjenitoare, redactorii putea face tot ceea ce voiau. Ca să pornească o anchetă, ca să ia un interviu nu erau obligați să mă întrebe pe mine. Lesne de imaginat ce s-ar fi întîmplat dacă un redactor plecat să ia un interviu unui politician important s-ar fi neliniștit în fiecare moment la gîndul că eu îl urmăresc cu maximă suspiciune. Prestația respectivului ar fi fost paralizată de întrebări gen:

Dacă abordez cu invitatul următoarea chestiune, nu cumva îl voi supăra pe director?
Dacă în timp ce iau interviul, beau cafeaua oferită de interlocutor, nu cumva directorul mă va suspecta de colaborare cu adversarul?
Neîndoielnic, nu numai în presă, nu numai în politică, dar și în orice alt domeniu al vieții, teroarea nevăzută exercitată de un șef suspicios, hachițos și veșnic încredințat că subordonații trag sfori să-i ia locul, provoacă un dezastru.
Să ne întoarcem la Liviu Dragnea. Personalitatea sa s-a definit în cei aproape trei ani de conducere a PSD, de devastatoarea suspiciune că alții vor să-i ia locul.

După cum mi-au povestit mulți lideri PSD, după cîte o emisiune, în care nu făcuseră altceva decît să transmită mesajele tipice ale partidului, se pomeneau cu un telefon de la Liviu Dragnea, prin care li se reproșa că vor să-i ia locul. De precizat că una dintre obsesiile lui Liviu Dragnea a fost cea ca nu cumva un lider PSD, un demnitar PSD să strălucească mediatic mai tare ca el. Așa se explică opțiunea pentru Viorica Dăncilă. După doi premieri care se afirmaseră rapid ca stele ale PSD, Viorica Dăncilă părea personajul perfect pentru nevoia lui Liviu Dragnea ca premierul să pară Proasta lui Dragnea. Un timp Viorica Dăncilă a fost din acest punct de vedere splendidă pentru Liviu Dragnea. A făcut-o pe Proasta lui Dragnea Viorica Dăncilă? Domnia sa susține că greșea cumplit în intervențiile publice din cauza terorii exercitate de gîndul că l-ar putea supăra pe Liviu Dragnea.

Deși eu sînt convins că Viorica Dăncilă juca admirabil teatrul Proastei lui Dragnea, trebuie luată în considerare și această explicație.
Și asta din simplul motiv că ea trimite la dezastrul care a fost guvernarea PSD din decembrie 2016 pînă în 27 mai 2019.
Ghinionul a făcut ca Liviu Dragnea să nu poată fi și premier.

Pe lîngă nefericita de dublă comandă, situația a produs efecte dezastruoase asupra guvernului și pentru că primii miniștri erau terorizați de nevoia lui Liviu Dragnea de a controla tot ce mișca în guvern, în partid și în majoritatea din Parlament. Asta a însemnat nu numai paralizia demnitarilor, liderilor PSD, premierilor, lipsiți de minima independență în decizii, nevoiți să ceară aprobare de la Liviu Dragnea și cînd voiau să meargă la toaletă, dar și copleșirea președintelui PSD cu o multitudine de probleme mărunte, pentru care nu avea competența soluțiilor profesioniste, și nici răgazul sufletesc să se mai aplece asupra lor cu seriozitate.

Toată lumea e de acord că PSD a ratat șansa istorică dată de uluitorul rezultat al alegerilor din decembrie 2016.
Cu o asemenea majoritate, unică în postdecembrism, cu puterea deținută în administrația locală (pentru prima oară PSD a cucerit Bucureștii), România putea fi schimbată din temelii în drumul ei spre europenism.
Dacă această șansă a fost ratată, una dintre responsabilități o are și Liviu Dragnea.

Noua conducere beneficiază de condițiile schimbate după epoca Dragnea.
Din nefericire e prea tîrziu pentru a le putea fructifica în schimbări spectaculoase la nivelul țării.
Și nici la nivelul PSD. Pînă va intra în Opoziție (inevitabil după scrutinul parlamentar din 2020), partidul încearcă să nu cadă mai rău în sondaje. E și asta o preocupare.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

15 comentarii pentru articolul „PSD în epoca post-Dragnea: S-a pus capăt terorii nevăzute a Șefului!”

 • DANCILA „IE” URÂTĂ … DE ROMÂNI !!!
  GURA PESEDISTULUI, … ADEVAR GRAIESTE !

 • Nu cred in profilul ilustrat de dl Cristoiu. Paranoia sau psihoza despre care se vorbeste nu apare peste noapte. Ea s-ar fi manifestat si in relatiile Teldrum – Dragnea, si in cele Bombonica – Dragnea, si in cele Dragnea – Ponta sau cand Dragnea era doar secretar general. De exemplu, ca un simplu primar intr-un oras de provincie, despre primarul Nechita se stie ca si-a terorizat propria sotie, a folosit resursele statului pentru a o urmari si este si trimis in judecata. Despre Dragnea nu s-a spus niciodata asa ceva de-a lungul functiilor sale de sef local. Deci nu este credibil profilul construit de dl Cristoiu.
  De ce era Fifor mai deschis? Pentru ca trebuia sa pozeze in altceva. Era un nume vehiculat pentru alegerile prezidentiale. La fel si min de Finante care era tot in carti pentru asa ceva atunci cand la o sedinta a PSD a spus ca el nu se dezice de Dragnea. Eu spun ca acesti oameni jucau un rol in speranta cresterii sanselor de a fi nominalizati. Nu au fost. Si Teodorovici dar si Fifor vor redeveni la caracteristicile care ii domina.

 • Până una-alta, Veorica Vasilica a fost votată drept candidatul PSD, pt alegerile prezidențiale !
  Deci, e clar că nu va intra in turul doi, când ne vom ciocni, iar, de situația cu … „râul cel mai mic” !

 • Așa axoane, hai ia-le tu pe toate ! Ia și vioara, ia și pianu’, … chiar și spațiul comentariilor !?!
  Numai atât poți ? Sau ai adormit ?!?

 • PNL, un partid mai băzist fără ….Băsescu, NU recunoaste decizia CCR privind tematica referendumului recent……Peneliștii, johanistii, useristii URLĂ că poporul e suveran, iar vointa lui nu poate fi infrântă de 9 judecători ai CCR……..Adevărul este că NICĂIERI in democrația de tip Westminster, cum este cea din Occident, poporul NU este suveran in sensul absolut al conceptului……In această democratie poporul este suveran doar in LIMITELE impuse de Constituție…..care Constitutie a fost și ea validată prin referendum…….Cine crede că poporul este suveran in AFARA limitelor Constituției in vigoare este un BOLȘEVIC și trebuie să isi asume calitatea….Nu am nimic cu bolșevicii care iși asumă la vedere doctrina…..Ăștia măcar nu sunt chiar atât de ticăloși ca LIMBERALII lui Orban care vor să facă Revoluție cu aprobare de la Stăpânire ( Constitutie)….,o mostră evidentă de imbecilitate.

 • Turbează și Vestul că Johannis a fost dovedit ca EXTREMIST de către CCR. care i-a invalidat Referendumul IMBECIL…..al cărui model, dacă e urmat de alt idiot la fel ca el, poate instaura DICTATURA in România printr-un referendum populist care incalcă actuala Constitutie……. ….Media johanistă a turbat de ciudă că Tătucu a fost dovedit ca un prostănac imbecil…….si a inceput asaltul de sorginte NAZISTOIDĂ asupra Curtii Constituționale…..

 • Suspiciunea MAJORĂ a fost că Dragnea face legi ca să scape EL de pușcărie………..Realitatea a fost cu totul diferită…. că Dragnea – a dat – atât de multe legi ca să scape de pușcărie…..incât… a intrat EL la pușcărie, și NEVINOVAT…..

 • Mostenirea de la Liviu Dragnea este imensă, a fost poate cel mai valoros politician din ultimii 30 de ani……Niciodată nu a crescut PIB-ul și nivelul de trai mai mult ca in anii lui Dragnea….E limpede, Ion Cristoiu nu se pricepe la guvernare……Chiar deloc…Guvernarea PSD este bună și a fost bună din ian. 2017 până azi. Ion Cristoiu crede că o guvernare bună este cea de tip băzist, de a face investiții peste investiții fără niciun folos real pentru omul de rând. Investiții folositoare doar Mafiei băziste care și-a insușit banii de investiții de la buget sau din fonduri europene…..Eu NU am văzut nimic bine făcut in teritoriu până prin 2018….am scris de multe ori că Romania pare incremenită in ceea ce mai rămăsese de tocat de la Epoca de aur…..Azi situația e schimbată radical in bine…Nu stau eu să dau exemple, nu sunt ziarist……cine e chior, chior să rămână…

  • Liviu Dragnea a purtat o IMENSĂ responsabilitate pe umeri…..Aceea de onora votul masiv in condițiile când el NU avea voie să conducă DIRECT guvernul…..infiltrat cu securisti acoperiți…Liviu Dragnea era cel TERORIZAT , nu ceilalți…..Să lupți atât ca să faci un Guvern fără dublă comandă si să nu reușesti, dracii te apucă……Liviu Dragnea avea o imensă dorință de a guverna bine….Dar, PSD nu era singur in România….Sistemul Paralel trebuia și a făcut totul să BLOCHEZE avântul pesedistilor…..Blocarea a fost inlesnită de faptul că Dragnea NU era și premier, asa cum era cazul…..De AICI a inceput SUSPICIUNEA…. Dragnea avea dreptate să pună biciul pe ei, să lucreze la turație maximă pentru a onora increderea acordată de public…..Dar un Grindeanu, un Tudose aveau DUBLĂ comandă….pe lângă că erau și sunt proști, incompetenți, mai primeau și sarcini de a fi și mai proști…..

   • Relaxarea de azi a liderilor PSD e provocată de faptul că NU mai au ce pierde….că mai jos de 20 % nu se poate…și una e să cazi de la 47 %, alta e să cazi de la 23 % la 20 %……,Relaxarea liderilor de azi mai vine și de la faptul că, DOCTRINAR, tot programul de guvernare este realizat, că TOATE legile și principiile de BAZĂ au fost deja implementate…Greul a trecut…Să facă o NOUĂ lege a Salarizării unitare- care să și functioneze pt. prima dată in RO , o nouă lege a Pensiilor- extrem de corectă, o nouă politică fiscală, un Sistem modern și foarte eficient al taxarii muncii, un nou sistem de legi ale Justiției….TOATE acestea BINE realizate …înseamnă MARE lucru….Ce guvern postdecembrist a mai dat atâtea legi DIFICILE dar bine articulate?…..Poate doar guvernul Nastase să fi reușit mai mult.

    • Liviu Dragnea a reușit faptul INCREDIBIL ca in doar doi ani jumate să dea lovituri năpraznice Statului paralel, cum nu a reușit nimeni in 29 de ani…..Și NIMENI nu va mai reuși in viitorii 10 ani……Ce NU a reusit USL cu Ponta , Antonescu , două partide mari cu 70 % din voturi, a reușit Dragnea cu 47 %. …. NIMIC nu mai este in România la fel ca in epoca băzistă……Culmea, chiar și Băzescu dă dovadă că, in fine, AZI a reușit să priceapă ceva din Constitutie…..vezi aprecierea lui CORECTĂ că tematica Referendumului securisto- johanist a fost NECONSTITUTIONALĂ……..Bine, bine, noi aici am scris cu două luni inainte de Referendum că tematica lui este neconstitutională, dar asta nu se pune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *