Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

PSD și-a dat jos și al treilea Guvern! În doar doi ani și ceva!

La scurt timp după votul din Parlament la Moțiunea de cenzură, Klaus Iohannis a scos capul pe fereastra Cotrocenilor pentru a ține o cuvîntare întregii națiuni. Deși textul scris în nemțește și tradus de el din mers în românește a fost scurt, mai scurt chiar decît fustița Primei Doamne, Klaus Iohannis nu l-a putut învăța pe de rost. A simțit nevoia să arunce din cînd în cînd ochii pe hîrtia de pe pupitru.

Nota de esență a cuvîntării a fost țopăiala de tip Mircea Geoană.
Strigătelor de tip Cațavencu minor gen A cîștigat România li s-au adăugat felicitările transmise lui Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu pentru că s-au unit cu Ludovic Orban ca să dea jos Guvernul.

Pînă nu demult Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu erau niște penali.
Acum, potrivit lui Klaus Iohannis cei doi sînt patrioți.
Mă rog! D-ale bordelului politic românesc.

Țopăiala de tip țipurita s-a repetat, de astă dată mai încinsă, la Brașov, vineri seara, printr-un discurs transmis în direct de televiziunile Cartelului de Presă pro Iohannis.
Și de data asta, Klaus Iohannis s-a întrecut în pupici adresate lui Ludovic Orban, pentru c-ar fi reușit să adune partidele de Opoziție sub conducerea PNL:

„Au venit și celelalte partide din opoziție la consultări. Împreună cu ei (cu ele, așa ar cere gramatica limbii române, valabile și la Brașov, peste Munți n.n.) ați reușit să treceți moțiunea și toți au spus că ei sunt dispuși după, evident, negocierile de rigoare să sprijine un guvern liberal sau un guvern în jurul Partidului Național Liberal. M-am bucurat foarte mult când am constatat, practic, un consens între partidele din opoziție. Este o mare realizare și se datorează conducerii Partidului Național Liberal, parlamentarilor și tuturor celor care s-au implicat în negociere. Ați reușit ceva senzațional! Încă niciodată în România şase formațiuni politice n-au reușit să facă împreună un lucru bun pentru români. Voi ați condus și veți conduce și în continuare.”

Dincolo de teza unei treceri a lui Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu, Kelemen Hunor, Traian Băsescu sub măreața conducere a lui Ludovic Orban, rămîne întrebarea:
Trecerea Moțiunii de cenzură poate fi interpretată de un om aflat în deplinătatea facultăților mintale drept un mare succes al PNL?
Firește că nu.
Trecerea Moțiunii de cenzură a fost produsul exclusiv al PSD.
Klaus Iohannis ar fi trebuit să felicite PSD pentru căderea Guvernului PSD.
Joi, 10 octombrie 2019, PSD și-a dat jos, în doar trei ani, al treilea Guvern!
După Guvernul Grindeanu, Tudose, a venit rîndul Guvernul Dăncilă să fie dat printr-o Moțiune de cenzură ai cărei artizani au fost liderii PSD!

Moțiunea a trecut cu chiu cu vai la o diferență de doar 5 voturi și numai prin trădarea PSD-iștilor. Fără ciolănarii trecuți din spatele Vioricăi Dăncilă în spatele lui Victor Ponta, drogați de mirosul fripturii spre care părea a-i conduce Victor Ponta (drogați, deoarece respectivii vor rămîne în Opoțizie ca să flămînzească alături de PSD-iști!) și șantajații de Servicii precum liderul TSD, Gabriel Petrea, trădat de declarația de avere drept unul dintre îmbogățiții peste noapte. Moțiunea n-ar fi trecut. N-ar fi trecut nici dacă liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu nu i s-ar fi arătat pisica unui vagonet de dosare, capabile să-l trimită la pușcărie pentru decenii. N-ar fi trecut nici dacă liderul UDMR Kelemen Hunor n-ar fi fost obligat să dea curs tîrgului dinainte de 26 mai 2019:
UDMR trece examenul europarlamentarelor prin grija STS, care va da Uniunii voturi și din zonele în care nu există picior de maghiar, în schimbul angajamentului de a vota la toate Moțiunile de cenzură inițiate și susținute de acum încolo de Klaus Iohannis.
Doar această negustorie explică bizareria unui Kelemen Hunor care în numele comunității maghiare se îmbrățișează zemos cu Ludovic Orban și cu Klaus Iohannis, susținătorii unei politici crîncen antimaghiare, atingînd deseori extremismul naționalist al lui Corneliu Vadim Tudor.

Luciditatea politică a unui politician își spune cuvîntul în analiza unui eveniment sau fapt din realitate. Căderea Guvernului PSD n-a fost rezultatul unor schimbări de proporții pe scena politică. Voturile unor parlamentari PSD n-au fost date ca urmare a unei ruperi din partid a unor grupări definite prin existența unui lider și a unui program. Cei care au semnat Moțiunea n-au catadicsit nici măcar să se justifice public. Au făcut-o pentru a obține de la Viorica Dăncilă un ciolănaș întruchipat de plasarea într-un post bine plătit a unei nepoțele cu nuri sau de o afacere bănoasă cu statul. Cea mai bună dovadă a lipsei de temei politic e dată de imaginea tîrgului public de animale vii de după anunțarea numărului de semnături. Fără nici o rușine semnatarii s-au dus la negocieri cu Viorica Dăncilă. Unii au obținut ce-au vrut. Drept consecință au renunțat la semnătură. Alții, care au cerut prea mult, au votat Moțiunea. Convinși că vor obține pînă la urmă răsplata jertfei lor patriotice fie de la Klaus Iohannis, fie de la Victor Ponta.

Cazul tipic de trădători mărunt e cel al lui Gabriel Petrea. Așa cum am scris, la Congresul de alegere a noii conduceri a candidat la postul de secretar general al PSD. Discursul lui mi-a plăcut. După ce-am consemnat asta în scris, cineva mi-a atras atenția asupra declarației sale de avere. Nefiresc de bogată, dacă ne gîndim că semnatarul a fost într-una bugetar. După Congres, Gabriel Petrea n-a scrîncit nici măcar prin somn împotriva votului din Congres, în urma căruia a pierdut. N-a scîncit nici măcar cînd Viorica Dăncilă a fost desemnată candidat la prezidențiale. De la finele lui iunie și pînă la Moțiunea de cenzură, au trecut patru luni. În toată această perioadă s-au petrecut la nivel guvernamental și al conducerii de partid numeroase lucruri ce-ar fi putut stîrni revolta principială a lui Gabriel Petrea. Liderul TSD a tăcut mîlc. A tăcut mîlc și înaintea Moțiunii de cenzură. Parlamentarii PSD s-au trezit cu el votînd împotriva propriului Partid cu un entuziasm de Raluca Turcan.

Guvernul PSD a căzut astfel ca urmare a bordelului politic românesc, patronat de Klaus Iohannis.
Scorul mic, spectacolul gîndirilor și răzgîndirilor dinaintea votului, mizeria trădărilor din ziua Votului spun clar că prăbușirea Guvernului n-a fost rezultatul unor mutații spectaculoase pe scena politică.

Acestor fapte trebuie să le adăugăm motivele alierii ProRomânia, UDMR și ALDE cu PNL la Moțiune de cenzură. Cele trei formațiuni n-au fost îmboldite să stea umăr la umăr cu Klaus Iohannis de o schimbare în politica lor față de PNL și de Klaus Iohannis. Le-au împins interesul politic de a da jos PSD. Victor Ponta s-a gîndit că astfel PSD se destramă și hălci mari din acest partid trec în proprietatea sa. Votul împotriva Guvernului Dăncilă a avut drept temei interesul de a da jos guvernul. În nici un caz interesul de a se alia după Moțiune cu PNL. ALDE a votat Căderea Guvernului, practic a propriului Guvern, după ce-a obținut de la Ludovic Orban scoaterea din textul Moțiunii a sintagmei Guvernul PSD-ALDE. Călin Popescu Tăriceanu a socotit că, prăbușit de la putere, PSD nu va mai fi un magnet pentru ciolănarii săi din ALDE. Nu și-a dat seama că PNL va fi acum magnet. Despre UDMR am arătat care au fost motivele.

O simplă analiză cît de cît trează a căderii Guvernului ar trebui să îngrijoreze pe Klaus Iohannis și pe liderii PNL. O dată căzut Guvernul PSD, PNL trebuie să preia guvernarea. Majoritatea care a dus la căderea Guvernului e frunză-n vînt. Ea nu s-a bazat pe o apropiere de PNL provocată de o schimbare politică majoră. Ea nu se va reconstitui niciodată pentru a sprijin guvernarea PNL.

Desigur Guvernul Ludovic Orban va trece examenul investiturii.
Aliații PNL la votarea Moțiunii au interese net divergente față de cele ale PNL.
Prin urmare, nu există nici un temei pentru jubilația exagerată asumată de Klaus Iohannis.

De ce ține să trîmbițeze în patru zări o victorie care a fost practic un eșec?
Pentru că scopul principal al politicii duse de Klaus Iohannis după întoarcerea de la New York a fost căderea Guvernului Dăncilă.
Acest scop i-a sleit energiile, puține la un comod ca el.
Și doar această realitate ar explica faptul că a doua etapă Klaus Iohannis nu mai face nici un efort pentru a găsi o altă soluție de premier decît cea numită Ludovic Orban.

Acest editorial a apărut în ediția print și online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

26 comentarii pentru articolul „PSD și-a dat jos și al treilea Guvern! În doar doi ani și ceva!”

 • Orban s-a întâlnit azi „in privat” cu guvernatorul Isărescu, aka Manole, informatorul fostei securități !
  Sunt tare curios cum ar putea să mai fie numit prim-ministru, in acest caz ?
  Ce zici Sasule ?

  • Vine ministrul Cuc, acuma, înainte de plecarea de la guvern, sa ne arate mizeria din ministerul pe care-l pastoreste! Politrucii astia cretini si tupeisti ne cred pe toti cazuti în cap!

  • Asta se cheamă … THROWLING !?!

   • Sau THROWING. 🙄
    Even if a belief in the benefits of unlimited deregulation is no longer relevant, is not there a risk of THROWING out the baby with the bath water? 😆 😆 😆

    • Ar fi interesant de stiut ziua, pt ca a doua valiza aruncata seamana suspect de tare cu valiza mea, un samsonite albastru… 🙂

     • Demult, când am luat avionul, un prieten m-a pus sa cumpar o banda adeziva lata si mi-a bandajat puternic valiza la mijloc, de arata groaznic. La început m-am opus, apoi am facut eu singura „tratamentu” la fiecare iesire. Recomand. 🙂

    • Știu, ada, dar voiam să semene un pic cu HANDLING ! Majusculele, in postările mele, înlocuiesc ghilimelele, câteodată ! ‘nțeles ?

 • Nicu Cernat, mai schimba placa, obsedatii sexual au mai multa imaginatie, banuiesc! :mrgreen:

 • Maestre Cristoiu, doresc sa va bat la scenarite! 😆
  😎 :
  Posibil ca PSD sa-si fi pus el însusi asa-zisii tradatori sa voteze motiunea de cenzura! 😛
  Asa cum ati mai scris si dv., pentru pesedisti este mult mai bine,”momental” sa se afle în opozitie, de unde poate sa-si revina, lasând opozitia la guvernare, unde, aceasta îsi poate rupe gâtul în scurta vreme.

  • Vine ministrul Cuc, acuma, înainte de plecarea de la guvern, sa ne arate mizeria din ministerul pe care-l pastoreste! Politrucii astia cretini si tupeisti ne cred pe toti cazuti în cap!

   • Asta nu trebuia sa apara aici, ci mai jos. Ar fi super daca am putea corecta sau sterge si aici, nu doar la etaj. 😎

 • Declarația de avere a proscrisului Gabriel Petrea, publică pe site-ul Camerei deputaților, infirmă categoric intoxicarea căreia i-ați căzut victimă.
  Sigur, eu am acces doar la surse deschise.
  Dar, de dragul probei veracității, merită să verificați personal.

 • Felicitari

 • Maestre, te-nșeli amarnic ! Orban nu va fi niciodată premier ! Prietenii știu de ce !

 • Pentru prima data in cei 30 de ani de „democratie” voi sta acasa in ziua votului, la alegerile prezidentiale.

 • Uite aici o „piesă de teatru” ! Luați aminte :
  https://www.national.ro/dezvaluiri/avem-guvern-bnd-671476.html/

 • Un articol bine gîndit si exprimt !
  Am o nedumerire curiosà : nu precizati dacà este o piesà de Teatru sau o prozà humoristicà !
  Pentru cà de ar fi realitate , la orice concurs de ILUSTRARE A SORDIDULUI NU AVETI CONCURENTI LA PREMIUL DE EXCEPTIE !

 • Iohannis, luat de „val”, la Timișoara, a dat azi (iar) cu boata-n baltă, declarând că a început un război cu … românii ! Cei drept nu cu ai lui, ci cu ceilalți, respectiv cu pesediștii !
  Mai apoi, a încercat să dreagă busuiocu’, revenind asupra celor din urmă, zicând că nu trebuie subestimat PSD-ul, care este o FORȚĂ care în „perioada” (de la el citire!) următoare va lupta din răsputeri să revină la guvernare !
  Ceea ce mă intrigă pe mine a fost „poziția” (la propriu) a președintelui, care stătea sprijinit cu cotul pe pupitru !?!
  Să fie doar o „fiță”, fiindcă și la Brașov a făcut la fel, sau poate șefu’ chiar are o „suferință, ceea ce-i doresc din tot sufletu’ !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *