Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

PSD trebuie (și vrea) să piardă alegerile parlamentare

Cum bine remarca, pentru prima dată, un deputat al UDMR, anul 2024 va fi unul cu totul special. Este anul în care se suprapun toate alegerile – europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Sincer, nu știu cum se va putea organiza o asemenea desfășurare de forțe și nici ce efect va avea asupra psihicului unui alegător chemat de patru ori la urne în decurs de 6 luni, aș paria, însă, că acela care își va juca bine cărțile, va câștigă tot. Întrebarea este doar cu ce marja și cu ce posibilitate de manevră.

PSD a avut un singur președinte în cei 30 de ani de la Revoluție. Ai zice că se află în față unui zid de netrecut, că duce lipsa de lideri charismatici, că există, în subconștientul popular, un refuz fundamental pe care nu îl poate depăși. O să îmi spuneți că a lucrat, în unele cazuri, o forță ocultă și că în mod sigur Mircea Geoană, dar poate și Adrian Năstase au fost văduviți de victoria lor. Foarte posibil. Rezultatul este însă că PSD n-a văzut Cotroceniul decât în calitate de invitat din 2005 încoace.

Am presupus că situația îi convine, pentru că asta i-a permis să se mențină la guvernare, jucând un rol dublu de „și călare, și pe jos”, adică și la putere și în opoziție. Postura a devenit foarte inconfortabilă din momentul în care Republica a devenit prezidențială, prin violarea repetată a Constituției.

Poziția PSD în acest moment nu este dintre cele mai fericite. Într-un proces de „reînnoire” care nu duce nicăieri, în criză de lideri, aflat de prea multă vreme la guvernare și după ce și-a bătut joc de două victorii strivitoare, în USL și pe cont propriu în 2016, PSD riscă să se dezintegreze pe modelul socialiștilor francezi, care abia au mai intrat în Parlament după ce au dominat scenă politică de la Mitterand la Hollande.

O victorie pe 6 decembrie i-ar fi fatală. În primul rând, ea ar fi fragilă. Nu crede nimeni că PSD va lua peste 50%. Or, într-o interpretare care, deși nu respectă spiritul, se află totuși în litera Constituției, președintele poate să nu îi acorde mandatul de a formă guvernul, ceea ce în mod sigur Iohannis va și face. Ar urma o criză politică prelungită care ar conduce oricum la crearea unei majorități parlamentare fortuite, fără PSD. Și chiar dacă această majoritate s-ar formă în jurul PSD, ar urma patru ani de hărțuiri, crize, circ.

În schimb (și din păcate), acestea sunt vremuri ideale pentru a te afla în opoziție. După tăvălugul pandemiei va urmă o criză economică fără precedent. Cel care se va află la guvernare va deconta crunt.

Orizontul 2024 va rămâne, însă, incert dacă PSD rămâne pe linia pe care și-a trasat-o acum. Cei trei candidați la funcția de prim-ministru citați de Marcel Ciolacu nu fericesc pe nimeni. După părerea mea (și rămâne o părere personală, nu dau sfaturi nimănui) singurul nume pe care ar fi putut să îl avanseze este cel al Gabrielei Firea. Sau poate acesta e un indiciu în plus că PSD nu vrea să câștige aceste alegeri.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „PSD trebuie (și vrea) să piardă alegerile parlamentare”

  • criza economica e doar o parte a Intregului.

    …ca e vorba despre Intreg,
    adica despre toate sistemele sociale.

    ele sint incapabile sa mai sustina dinamicile ultrasofisticate ale Civilizatiei.
    e nevoie de alte sisteme sociale, noi-noute.

    deci nu despre cum revolutionam actualele sisteme sociale, e vorba,
    ci despre cum definim unele noi noute, ba poate chiar un singur sistem capabil sa le inglobeze pe toate.

    mai important e…cum ajungem…dorind asta!, la votul digital. e de folos, ca traseul poate deslusi si calea pe care va merge Civilizatia…

    • in orice caz, pe vremurile astea nu te poti piti.
      sa-si rupa altul gatul la guvernare, gen.
      …e imposibil. pe teren e chiar Arbitrul.

  • Gabi Firea, ca sa fiti în asentimentul cui?! Cu ocazia alegerilor municipale i s-au „diagnosticat” toate bubele din cap si dv. sunteti de parere ca doamna Pandele, dupa ce nu a reusit sa câstige Primaria capitalei, va fi în stare sa ajunga presedintele României?! Mda…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *