Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament pentru modificarea Legii electorale astfel încît alegerile locale să se desfășoare în două tururi, și nu într-unul, cum s-a întîmplat în 2016.
Potrivit Constituției, în termen de trei zile de la asumarea răspunderii se poate depune Moțiune de cenzură. Dacă Moțiunea trece, Legea cade și o dată cu ea cade și Guvernul. Imediat ce Ludovic Orban a anunțat decizia de asumare a răspunderii pentru două tururi, PSD a anunțat că va depune Moțiune de cenzură. Despre soarta Moțiunii se discută aprig de ceva vreme. Unii spun că Moțiunea va trece și astfel se vor declanșa anticipatele. Alții, că Moțiunea va pica și astfel va trece legea celor două tururi.
Dacă întrebi orice publicist ce i-a apucat pe cei de la PSD de depun Moțiune de cenzură riscînd alegeri anticipate, îți va răspunde că pentru PSD e o chestiune de viață și de moarte să nu fie două tururi. Eu însumi, fără pretenția de a fi publicist – titlul îl merită doar clasici precum Caragiale – am susținut acest punct de vedere.
O Moțiune de cenzură, indiferent de șansele ei de a trece, e un gest făcut de Opoziție în numele electoratului său. Altfel Opoziția dă un semnal Puterii din partea electoratului său că politica guvernului stîrnește nemulțumirea unei părți a populației.
Expresia indiscutabilă a acestei nemulțumiri e Moțiunea de cenzură.
Chiar dacă Moțiune n-are nici o șansă să pice Guvernul, ea își îndeplinește rolul de esență:
Cel de semnal transmis Puterii din partea electoratului de Opoziție.
Un exemplu de folosire a Moțiunii de cenzură în numele propriului electorat îl dă reacția lui Victor Ponta la anunțul că Ministerul Sănătății are în dezbatere publică o ordonanță prin care spitalele și clinicile private vor putea accesa oricînd fonduri bugetare cuprinse în programele de sănătate.
E indiscutabil o lovitură dată milioanelor de români care n-au bani să se trateze la clinicile private. Merg de regulă la clinicile private cînd am o problemă. De fiecare dată, văzînd cît de scump e la acestea, mă întreb ce s-ar face un om al muncii sau un pensionar dacă n-ar fi sistemul de stat. Firește, la stat nu sînt condițiile de la privat, deși la clinicile private lucrează aceeași doctori ca și la stat, dar pînă la urmă cineva care stă rău cu banii are unde să se trateze. Dacă n-ai bani și trebuie să te tratezi la privat, mori cu zile. În Franța, în Anglia nu există sistem privat de sănătate. Asta deoarece statul a investit în sistemul public de sănătate suficienți bani pentru ca acesta să fie de top. Guvernul Ludovic Orban a fost adus la putere de companiile externe, care au alimentat nu numai partidele de Dreapta, nu numai pe Klaus Iohannis, dar și presa de Dreapta. De cînd a venit la putere, Guvernul Mai mult decît al Meu transpune în practică indicațiile lui Klaus Iohannis, acest domn fanariot pus în scaunul prezidențial de Noua Înaltă Curet, de a favoriza prin toate deciziile multinaționalele și băncile străine în defavoarea celor mulți și săraci din România de azi. Indiscutabil, Planul Guvernului de a lua bani de la sistemul public de Sănătate și al da companiilor private (acestea l-au pus mininistru pe acest Muțunache de Costache, un super îmbogățit al sistemului privat de Sănătate) lovește electoratul de Stînga. Sesizînd asta, Victor Ponta a anunțat că va depune Moțiune de cenzură:
„Iată un adevărat motiv pentru moțiunea de cenzură – și vom iniția noi Moțiunea, sper alături de PSD și de alți parlamentari încă «nevînduți» dacă este adoptat acest proiect ucigaș pentru cea mai mare parte dintre români (cei fără «bani», cei lăsați în urmă, cei ignorați și batjocoriți de «caramitrii și voiculeștii» care visează la «Legea Junglei» și la miliarde de euro dați de români marilor companii externe care le finanțează lor campaniile pentru funcții publice)! În Ianuarie 2012 a început Băsescu proiectul prin care să ne vindem «Sănătatea» unor stăpîni bogați din afară – dar a fost oprit de Raed Arafat, de oamenii care au protestat în stradă și de USL în Parlament!
În 2016 a fost adus Vlad Voiculescu la Ministerul Sănătății care să reia această vînzare ticăloasă a intereselor românilor – a fost oprit prin votul oamenilor din Decembrie 2016!
Acum PNL si Plus pornesc din nou pe același drum (probabil mînați din urmă de cei care le plătesc campaniile de 4 ani și tot le cer «prețul»)! Este momentul ca ProRomânia să strîngă toate forțele politice încă dedicate intereselor României și să oprească încă o dată vînzarea dreptului fundamental la Sănătate!
Vă rog pe toți cei care încă țineți la drepturile cele mai importante să fiți alături de noi!”
Politica Guvernului Orban de a lua de la cei mulți și a da companiilor și băncilor cu capital străin, ahtiate, evident, după profitul făcut pe spinarea Babuinilor, lovește și electoratul PSD, dacă nu chiar în primul rînd electoratul PSD.
A anunțat PSD Moțiune de cenzură dacă se privatizează Sistemul de sănătate?
Nu.
A depus pînă acum PSD Moțiune de cenzură împotriva politicii Guvernului de favorizare a companiilor străine în defavoarea milioanelor de români și chiar a companiilor românești?
Evident, nu.
PSD va depune Moțiune de cenzură împotriva Guvernului pentru legea celor două tururi.
Pe electoratul PSD îl doare-n cot că alegerile vor fi în două tururi și nu într-un singur tur.
Îl doare însă și nu în cot, dacă se va privatiza Sistemul de Sănătate.
N-ar fi fost normal ca PSD să depună Moțiune de cenzură împotriva politicii de tip Legea Junglei promovate de Guvernul Orban?
Ar fi fost normal dacă PSD ar fi fost un partid de Stînga.
PSD nu mai e demult un partid de Stînga.
E un partid al nomenklaturii postdecembriste.
Așa se explică de ce va depune o Moțiune vitală pentru nomenklatura sa, dar fără nici o importanță pentru electoratul de Stînga.
Lasă un răspuns