Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Raed Arafat, pe post de Papa de la Roma

„Biserica Ortodoxă cere derogare pentru o înmormântare, derogare pe care o aprobă Raed Arafat! Deci, Raed Arafat oferă derogări, un fel de bulă papală, pentru Biserica Ortodoxă Română!”, a scris pe Facebook un fost oficial român.

Pornind de la această constatare, am încercat să aflăm, din actele normative care reglementează starea de alertă și care au reglementat starea de urgență, dacă există stipulată expres această prevedere.

Nici în Ordinul nr. 1.070/826/2020, privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activității în lăcașurile de cult pe perioada stării de alertă, publicat în Monitorul Oficial data de 15 mai, nici în Ordinul nr. 875/80/2020, pentru aprobarea regulilor privind accesul în lăcașele de cult, distanța minimă de siguranță și măsuri sanitare specifice pentru desfășurarea activităților religioase, publicat în Monitorul Oficial în 22 mai, nu apare nicio mențiune legată de derogare. Concret, nu scrie nicăieri că o instituție poate da derogări de la prevederile enunțate în cele două Ordine. De exemplu, nu scrie că de la o anumită ierarhie se pot excepta măsurile luate.

Potrivit Recorder, medici specialiști susțin că derogările ar fi aberante în această criză de sănătate fără precedent, indiferent despre ce persoană este vorba.

„Din punct de vedere medical, epidemiologic, atâta timp cât cerem populaţiei, indiferent de persoană, să respecte o serie de reguli, cred că n-ar trebui admisă nicio derogare”, a declarat, pentru Recorder, Anatol Burlacioc, medic la Spitalul Județean Suceava.

Secretarul de stat Raed Arafat a explicat, pentru Recorder, de ce a dat această derogare: „Este solicitarea personală a Mitropolitului Moldovei și Bucovinei. E foarte greu să refuzi când e vorba de așa ceva… Dar s-a acceptat ceva minimal, care să respecte toate regulile (…) S-a dat un document pe baza unei analize făcute de INSP. Noi nu dăm de capul nostru”.

Directorul Institutului Național pentru Sănătate Publică, Simona Pârvu, spune, tot pentru publicația citată, că „orice derogare de la acest ordin se poate face fie de către Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei, prin hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă sau printr-un alt act normativ” și că rolul lor a fost doar formal.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!