Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Războiul din PNL. Faza pe bani

Lupta internă pentru şefia principalului partid de guvernare este în plină desfăşurare. Războiul de gherilă, purtat de cele două tabere – cea formată în jurul lui Ludovic Orban şi cea formată în jurul premierului Florin Cîţu –, pentru scaunul Brătienilor a devenit unul din ce în ce mai dur. Mai nou, au început să apară şi victime colaterale. Momentan, acestea sunt doar din interiorul partidului. În curând, însă, toţi cetăţenii României vor resimţi pe pielea lor repercursiunile acestei confruntări, care se preconizează a fi una extrem de sângeroasă.

Ludovic Orban, actualul preşedinte al partidului, a pornit foarte încrezător în propriile forţe în această cursă electorală. Încă de la început a resetat miza competiţiei – anunţând că acela care este ales președintele PNL va trebui să fie şi premierul PNL – şi a stârnit numerose valuri în mass-media şi o imensă indignare în rândul opozanţilor din partid prin propunerea ca PNL să îşi asume o linie ideologică liberal-conservatoare. Astfel, dacă Orban va obţine un nou mandat la conducerea partidului, PNL trebuie să devină partidul care să sprijine valorile tradiționale ale românilor, precum familia, biserica, satul românesc și comunitatea.

Tonul elegant şi atitudinea extrem de relaxată, care a devenit deja un brand personal al acestuia, se pare că au generat efecte pozitive în rândul membrilor de partid. Echipa Orban a punctat câteva victorii importante în alegerile care se desfăşoară la nivel local, inclusiv în filiala în care este membru şi adversarul său direct, Florin Cîţu. După un scurt calcul, cea mai mare parte a delagaţiilor care vor participa la Congresul din data de 25 septembrie par să fie tot în favoarea acestuia.

La poul opus, premierul Florin Cîţu, după un început ezitant de campanie, în care prim-planul la nivel de comunicare a fost dominat de secta formată din Boc-Turcan-Bogdan-Sighiartău-Gorghiu, pare să fi găsit, în sfârşit, ritmul care îl caracterizează cel mai mult. Şi anume, cel al FORŢEI. Actualului premier îi place enorm de mult PUTEREA. Dar, şi mai mult, îi place ceea ce poate să facă dintr-o poziţie de putere. El este un rocker. Un dur. LEADERSHIP, FORŢĂ, COMANDĂ, CONTROL sunt etichetele pe care echipa de PR de la Guvern se chinuie să le asocieze cu imaginea premierului.

Iar susţinătorii săi din partid au fost extrem de receptivi la semnalele transmise dinspre Palatul Victoria. Astfel că, tot prin forţă încearcă şi ei să se impună în fruntea filialelor pentru care candidează. Interlopii, bodyguarzii şi cefele late şi-au făcut apariţia în tabăra Cîţu. Iar premierul s-a urcat imediat pe valul creat de liderii care îl susţin şi a punctat decisiv cu demiterea ministrului de Finanţe. Un blitzkrieg executat ca la carte, menit să-i aducă şi mai multă forţă şi să proiecteze imaginea unui lider de temut pentru cei care nu doresc să-l urmeze în acestă cursă electorală internă.

În ciuda anunţurilor triumfaliste pe care Florin Cîţu le scrie zilnic pe pagina sa de Facebook, situaţia României nu este una tocmai roză. Din contră! Ţara trăieşte din împrumuturi, facturile la principalele utilităţi au crescut enorm, preţurile la alimente explodează în fiecare săptămână, iar investiţiile sunt ca şi inexistente. Banii europeni (cele 80 de miliarde de euro, devenite între timp 29 de miliarde) pe care România speră să îi primească prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) sunt încă la stadiul de proiect neaprobat. Şi, probabil, aşa vor rămâne pentru foarte mult timp de acum înainte.

În acest context extrem de dificil, implicarea ministerului de Finanţe în lupta internă din interiorul PNL este una care aduce o gravă atingere interesului naţional. Intenţia lui Florin Cîţu este clară. Acolo unde FORŢA, PRESIUNILE ŞI ŞANTAJUL nu vor funcţiona, intră în joc BANII. Liderii judeţeni care nu pot fi convinşi cu vorba bună sau prin forţă, vor fi cumpăraţi. Cu bani de la buget. Banii românilor.

Reacţia lui Ludovic Orban la această mutare a fost una extrem de palidă. Însă, acesta poate muta jocul în interiorul PNL. Conform Statutului partidului, candidaţii PNL pentru funcţia de ministru trebuie să fie aprobaţi de către Biroul Politic Naţional. La lovitura lui Cîţu, Orban poate răspunde cu o contralovitură. Şi anume, să propună partidului numirea unui TEHNOCRAT pentru funcţia de ministru al Finanţelor.

Dacă ceilalţi miniştri pot face obiectul negocierilor între diferite organizaţii judeţene, ministrul de Finanţe trebuie să fie al românilor. Iar numirea unui TEHNOCRAT, un INDEPENDENT care să reprezinte cu adevărat interesele tuturor românilor şi să ţină ministerul de Finanţe în afara jocurilor de putere din interiorul partidului, este singura soluţie care se impune în acest context economic şi politic extrem de dificil.

Istoria este plină de exemple de lideri care, pe fondul frustărilor intelectuale, fizice sau chiar sexuale, au ales să se impună în faţa propriilor popoare utilizand arma FORŢEI. S-a ajuns astfel la războaie şi exterminări fizice, milioane de oameni căzând victime dorinţelor de mărire şi de acumulare de putere ale acestora. De asemenea, tot istoria consemnează şi faptul că toţi liderii care au mizat pe forţă au avut un sfârşit extrem de tragic. Astfel că, cei care ajung accidental în poziţii de putere ar trebui să ştie că forţa, despotismul sau tirania nu sunt cele mai potrivite mijloace prin care un lider se poate impune pe termen lung.

 


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *