Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Războiul Occident – Rusia a început în 1994

6-7 iunie 1994. Atenţia întregii lumi a fost acaparată în aceste zile de grandioasele manifestări prilejuite de comemorarea a 50 de ani de la Marea Debarcare din Normandia. Liderii americani, britanici și francezi s-au reunit pe Coasta Franței pentru o succesiune de manifestări simbolice și declarații răsunătoare. Cunoscută sub numele de cod „Overlord“, senzaţionala operaţiune militară decisă la întîlnirea celor Trei mari de la Teheran a constat în debarcarea forţelor anglo-americane în zorii zilei de 6 iunie 1944 pe coasta de vest a Franţei. Odată creat capul de pod necesar, armatele aliate au pornit ofensiva împotriva trupelor nemţeşti. Înaintea lor pe continentul european nu s-a oprit decît o dată cu capitularea Germaniei. Iniţiativa de a sărbători într-un chip deosebit ceea ce istoricii de toate nuanţele consideră a fi una din marile cotituri din destinul celui de-al treilea război mondial aparţine şefilor de stat ai Angliei, Franţei şi SUA.
Totuşi, în întreaga manifestare a activităţilor şi-a spus cuvîntul gustul american pentru montări de tip Hollywood.

Puţină lume s-a întrebat ce i-a apucat pe mai-marii Franţei, Angliei şi Statelor Unite ale Americii ca să pună la cale o asemenea risipă de energie intelectuală şi materială. Pentru că, incontestabil, măreţul show din Normandia n-a fost pe gratis. Să fi făcut ei asta doar pentru ca veteranii să aibă un prilej să se joace de-a azvîrlitul cu paraşuta? Să-i fi apucat pe Bill Clinton, Regina Elisabeta şi François Mitterand o criză de patriotism local? Nici vorbă de aşa ceva. Dincolo de amploarea dată manifestărilor din Normandia se ascunde un calcul politic precis. Dedesubturile acestuia ni le dezvăluie un fapt sesizat, totuşi, de marea majoritate a comentatorilor. Cel de-al doilea război mondial a fost cîştigat de o Coaliţie alcătuită din Anglia, SUA şi Rusia. Din punct de vedere istoric, pe malurile Atlanticului s-a aniversat un moment din lupta victorioasă dusă de această coaliţie împotriva Germaniei fasciste. Era normal, în aceste condiţii, ca la sindrofie să fie invitată şi Rusia. Acestei ţări, cu o contribuţie hotărîtoare la înfrîngerea Germaniei, nu i s-a adresat nici o invitaţie. S-a argumentat că armatele ruseşti nu s-au numărat printre cele care au străpuns Zidul Atlanticului. La o privire mai atentă, argumentul e un pretext cusut cu aţă albă. E limpede că nu s-a dorit ca Rusia să fie prezentă.

Indiscutabil, marea debarcare a însemnat un moment hotărîtor în bătălia cu Germania nazistă. E limpede, în acelaşi timp, că această răsunătoare operaţiune militară a însemnat un moment hotărîtor şi în bătălia Vestului cu Rusia comunistă. Aliaţii occidentali ai lui Stalin au justificat deschiderea celui de-al doilea front în Europa ca un răspuns dat în sfîrşit insistentelor solicitări ale dictatorului comunist. În realitate, marea debarcare a avut şi o altă cauză decît cea a sprijinului frăţesc dat Uniunii Sovietice. Roosevelt şi Churchill urmăreau cu legitimă îngrijorare înaintarea Armatei Roşii către inima Europei. Ei n-aveau cum să nu fie conştienţi de faptul că nedeschiderea celui de-al doilea front ar fi însemnat, alături de riscul prelungirii războiului şi riscul, poate mult mai mare, ca Armata Roşie să ajungă la Atlantic. De aceea, marea debarcare a însemnat nu numai momentul ofensivei anglo-americane împotriva Germaniei, dar şi al cursei contra cronometru împotriva înaintării ruseşti spre inima Europei. Dacă n-ar fi existat 6 iunie 1944, probabil că întreaga Europă ar fi fost sub călcîi comunist. Debarcarea din Normandia a făcut imposibil acest lucru. Din acest punct de vedere, ea a fost şi o primă victorie a democraţiilor occidentale împotriva comunismului. O victorie parţială la vremea respectivă. Decenii întregi, o parte din Europa a rămas sub stăpînire rusească. Această parte a fost eliberată abia în 1989. În acest an, Occidentul a repurtat victoria absolută asupra dictaturii comuniste, după ce în 1945 o obţinuse împotriva dictaturii fasciste. Nu întîmplător atît Bill Clinton, cît şi François Mitterrand s-au referit în discursurile lor nu atît la lupta împotriva dictaturii naziste, cît la lupta împotriva dictaturii în general. Şefii Angliei, Statelor Unite ale Americii şi Franţei au sărbătorit zilele acestea, în realitate, cîştigarea celui de-al treilea război mondial.
Împotriva Rusiei, moștenitoarea URSS.
Din cîte se vede Războiul Occident – Rusia a început în 1994.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

19 comentarii pentru articolul „Războiul Occident – Rusia a început în 1994”

  • Cu o nerusinare caracteristica liderilor din vest si o presa care le este aservita ,s-a ajuns pana acolo incat sa se sustina ca aportul Angliei ,al SUA siFrantei a fost esential in al doilea razboi mondial.Approape se induce ideia ca rusii au avut un rol minor .

  • În legătură cu debarcarea din Normandia, as vrea sa adaug faptul ca ea a avut loc după ce Germania a fost deja învinsă în est. Practic sint de acord cu faptul ca rusii puteau ajunge la Atlantic în circumstanțele de atunci. Asta ar fi însemnat,, sfirsitul occidentului,, cunoscut de noi. Posibil ca acest moment sa,, vina,, în contextul politic și militar actual.

  • Bună seara.,

    Nu înțeleg de ce trebuie sa se,, lupte,, în Bahmut pentru fiecare casa. De ce rusii nu,, depășesc orașul printr-o mișcare de învăluire pe flancuri și sa lase altor forte,, rezolvarea,, incercuirii,iar ei sa continue înaintarea. Este o tactica folosita de germani ÎN WW2 la începutul invaziei în Rusia, deci ceva cunoscut.

    • Îți explică Brian Berletic sau colonelul Douglas Mc Gregor.

      Scopul pincipal al operațiunii nu e ocuparea Ucrainei, e distrugerea armatei Ucrainiene si denazificarea.

      Apoi, armata rusă nu iese din aria in care poate asigura lanțul logistic necesar.

      Armata rusă nu mai e dispusă să sacrifice 27 de milioane de oameni atacand in valuri umane ca in WWII.

      Alte manevre tactice despre care vorbești vor veni mai târziu.

      Dacă poți distruge armata adversa stand pe loc avand totul asigurat de ce ai renunța la asta si te-ai extinde într-o zonă pe care nu o poți acoperi logistic?

  • „Războiul Occident – Rusia a început în 1994”
    Pravda !

  • in timp ce lumea mare se misca din inertie avand Globalizarea in cap, in adincimi se manifesta o dinamica fix pe dos, proprie Marelui Reflux ( care e un proces unic in dinamica civilizatiilor care se manifesta pe o oarecare planeta.

    cu cit lumea mare insista sa mearga pe cararile batatorite de Globalizare, cu atat ‘ aducerea la zi’ a starii, care e ‘starea de Mare Reflux’, va fi mai involburata.
    la un moment dat statele se vor trezi,…pesemne ca brusc!, ca …de fapt devin o Insula, ba chiar sint deja o insula!, caz in care tre rinduite noi cai de ‘navigatie’ catre alte insule

    Marele Reflux e din povestea Marii Revolutii, e din povestea Metamorfozei, deci vorbim despre un proces unic, singular, irepetabil, care inunda orice dinamica pina dincolo de prasele.

    practic daca o tara se pregateste acum, …oricum nu e mult timp la dispozitie!, pentru a se manifesta ca o insula, …se da pe val,
    toti ceilalti furmand sa fie mai degraba maturati de acesta.

  • toate tratatele internationale, toate rinduielile proprii vechii lumi, nu mai fac doua parale.
    o Noua Lume se naste iar ea calca in picioare vechile rinduieli, mesterind unele noi.

    prin urmare sa vorbesti despre nus ce tratate, de pe vremea Vechii Lumi intru sustinerea povestii Bastroe e un nonsens…
    poti s-o faci!, insa insuccesul e garantat.

    solutia in povestea Bastroe e un efect, cauza fiind nasterea Noii Lumi.
    cind se va naste Noua Lume va primi si povestea asta o rezolvare.

  • Foarte corecta observatia ta. Razboiul a inceput la acea data cand USA a deschis capul de pod in ocuparea in primul rand a Europei de Vest pe care a umplut-o de baze militare pana la caderea Zidului Berlinului dupa care a continuat sa-si extinda bazele militare pana la granitele Rusiei dupa aceasta data. Astazi intreaga Europa este pasalac american. Iar in momentul cand USA a pus stapanire si pe Ucraiana a inceput razboiul mocnit inca intre USA si catelusii lui si Rusia. In viitorul foarte, foarte, foarte apropiat acest razboi se va extinde si va deveni unul pe fata intre NATO si Rusia cu arme clasice ca mai apoi sa transforme rapid intr-unul termonuclear. Si asta se intampla pentru ca USA a functionat, functioneaza pe baza spolierii bogatiilor tarilor pe care le-a transformat in colonii. Intr-o lume normala fara razboaie de cucerire, USA nu ar fi putut exista ca entitatea statala existenta astazi.

  • pai …noi acum vorbim despre ‘razboiul’ Vest-Est, iar el un razboi dus impotriva multipolaritatii.

    in 1994 nu se terminase Globalizarea, deci …nu cred ca cei de atunci se gindeau ca lumea va fi impartita in doua, o jumate ramanand unipolara, cealalta algind multipolaritatea.

    poate ca 1994 a fost mai degraba finalul celui de al doilea razboi mondial, Franta Anglia SUA sarbatorind victoria si asupra URSS, abia momentul asta fiind unul de oaresce echilibru
    _____________________
    deci se poate spune ca al doilea razboi mondial s-a terminat oficial in 1994, cu infringerea URSS,
    insa tot atunci a inceput razboiul impotriva Rusiei, care a devenit, odata cu trecerea timpului o dinamica proprie Marelui Reflux, in poveste intrind si China, …etc.

    occidentul intotdeauna a vrut sa i distruga pe rusi, si le a reusit faza cu URSS, acum speranta lor fiind ca le va reusi faza si cu Rusia.
    razboiul occidentului cu rusii e un razboi dus impotriva unui sistem care refuza sa devina unul deschis. occidentul nu suporta sisteme inchise, vrea sa le deschida pe toate, abia in acest fel putindu le cuceri plenar

    • in 1994 ‘razboiul dus impotriva tarilor’ a trecut la un nivel superior, el devenind un razboi dus impotriva natiilor, tinta fundamentala a acestui razboi fiind inteparea sistemelor inchise numite natii pentru ca ulterior sistemele sa fie diluate.
      razboiul dus impotriva natiilor, inceput, pesemne, oficial, in 1994, a avut ca esenta povestea cu ‘societatile deschise, caracteristica fundamentala a oricarei societati deschise fiind aceea ca ea nu mai poate fi o natie.

      odata cu dezmembrarea URSS, tarile au fost puse sub control. nivelul superior fiind …punerea sub control a natiilor, prin hibridarea ecuatiilor de miscare ale acestora.
      faza tare e ca, analizind ‘starea natiilor’ in lume, tot rusii s-au dovedit a fi ‘cel mai inchis dintre sisteme’:)), daia fix cind s-a terminat razboiul dus impotriva tarilor, in care rusii erau pe primul loc, a inceput razboiul dusimpotriva natiilor, in care, minune!:))), tot Rusia era pe primul loc, protejindu si sistemul ermetic cu armele nucleare pe masa :))

      acum sintem mai la sfarsitul razboiului de cucerire a natiilor, inceput in 1994, insa se dau lupte grele pe frontul asta.

      • al doilea război mondial s a terminat cu distrugerea urss revoluția mondială a început cu procesul de distrugere a rusiei.

        • Abia acum s a lămurit cum a fost cu războaiele mondiale

          a mai fost unul, care le a înfășurat pe celelalte doua, deci cele două au fost un soi de polarizare a sinelui ăstuia …apărut azi in poveste (iar la originea acestuia a fost perdantul, adică urss )

          • A fost un singur război mondial, care atunci cînd a apărut pe lume s a polarizat brusc, din nevoia de echilibrare absolută.
            Polarizarea asta, a sinelui, a dus la manifestarea celor două războaie mondiale, însă ele rămânând parte a unicului război mondial care a contat in dinamica Civilizațiilor și care s a finalizat prin cel care l a început, urss. ( cînd și cum a fost el început…habar n am!)

          • articolul de azi e cea mai potenta muza pe care am întâlnit o …de cînd m a părăsit muza mea:))

            foarte tare articolul,. Maestre:)
            pina mai adineauri n am știut că cele două ww urî, despre care știam că sunt un întreg, Sint așa pentru că ele sunt cei doi poli ai unui război mondial superior, început…habar n am cînd și cum, însă de urss, că daia l a și pierdut

      • @Online
        „Memorandumul de la Budapesta este un tratat internațional semnat la 5 decembrie 1994 la Budapesta, Ungaria între Ucraina, Statele Unite, Marea Britanie și Rusia.”
        https://ro.wikipedia.org/wiki/Memorandumul_de_la_Budapesta
        Treaba e veche intradevar,dupa asta a fost o intelegere cu aliniamentul nato din 1997,anglo-saxonii n-au respectat ce au semnat,a urmat „revolutia portocalie din 2004” si tot asa,rusii au dreptate sa nu dea nici 2 bani pe ce semneaza cu ceilalti daca nu au respectat nici macar 10 ani o intelegere.
        Seara Frumoasa Online!!!
        vali
        🙂

        • razboiul impotriva statelor s a ridicat pe un nivel superior, el devenind un razboi dus impotriva natiilor.

          problema rusilor consta in faptul ca nu doresc sa renunte de buna voie la dinamicile naturale, imbratisindu le pe alea artificiale. asta e marea lor problema pe care o au in relatia cu Civilizatia.
          atunci cind au refuzat sa si deschisa societatea, permitind astfel hibridarea, s-au pus rau cu civilizatia :))

          tratatul de la Budapesta a fost impotent din start, pentru ca el nu a scos o soapta despre razboiul dus impotriva natiilor

  • „Din cîte se vede Războiul Occident – Rusia a început în 1994.” de fapt războiul a început chiar pe 6 iunie 1944 !

  • Intr-adevar genial-nici „putin” nu putea sa se gandeasca la asa ceva.Ti-e dor de bolsevici nu-i asa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *