Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Războiul pentru resurse dintre Kârgâzstan și Tadjikistan

Kârgâzstanul a transmis, vineri, că numărul morților în confruntările armate cu rivalul din Asia Centrală, Tadjikistan, a ajuns la 13, după ce cele două țări au convenit asupra unei încetări a focului în urma celor mai grave lupte din ultimii ani, purtate de-a lungul disputatei lor granițe. Ministerul Sănătății din Kârgâzstan a precizat, într-o declarație, că este vorba de 134 de victime, inclusiv 13 decese, iar doi dintre răniți sunt în stare gravă. Printre victime se numără și o fetiță născută în anul 2008.

Peste zece mii de cetățeni au fost evacuați din două districte de la granița cu Tadjikistanul, unde luptele au fost cele mai intense, a mai transmis Kârgâzstanul. Guvernul regiunii Batken din Kârgâzstan, care se învecinează cu Tadjikistanul, a declarat că cetățenii au fost plasați în puncte special organizate în centrul său administrativ sau au plecat în vizită la rude. Unitățile militare din cele două țări au început, joi, un schimb de focuri de armă, dar mai târziu, în aceeași zi, o încetare a focului a fost anunțată de către Ministerul de Externe din Kârgâzstan, începând cu ora 20:00 (14:00 GMT) forțele armate revenind la bazele lor. Tadjikistanul a recunoscut încetarea focului într-o declarație, publicată de serviciul său de informații de stat la începutul zilei de vineri, afirmând că cele două părți au ajuns la un acord reciproc pentru a pune capăt conflictului armat, pentru a retrage personalul și echipamentul militar în locurile de desfășurare permanentă. Un reprezentant al poliției din regiunea Batken din Kârgâzstan a declarat telefonic pentru AFP că împușcăturile au continuat în timpul nopții, dar nu intens. Împușcăturile au avut loc atât între unități militare, cât și între civili. Confruntările care au izbucnit de-a lungul graniței dintre cele două țări, sărace și muntoase, au fost cele mai puternice din ultimii ani și au generat temeri că ar putea escalada într-un conflict mai amplu.

Mai mult de o treime din granița comună dintre aceste două state este disputată, iar zona din jurul enclavei tadjice Vorukh, unde a izbucnit conflictul de joi, este un punct de focar obișnuit pentru revendicările teritoriale și accesul la apă. Tadjikistanul, un stat autoritar închis, a făcut mai puține declarații pe măsură ce ciocnirile se desfășurau, menționând doar că doi cetățeni au fost internați în spital, unul dintre ei fiind în stare gravă. Comitetul său de securitate a acuzat soldații kârgâzi că au deschis focul asupra trupelor tadjice la punctul de distribuție a apei Golovnaya, situat pe râul Isfara. Acesta a declarat că civilii kârgâzi și tadjici au fost implicați miercuri într-o dispută legată de infrastructura râului.

Dezacordurile de frontieră dintre cele trei țări care împart valea fertilă Fergana – Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan – provin din demarcațiile făcute în timpul perioadei sovietice. Frontierele înnodate și întortocheate au lăsat mai multe comunități cu acces restricționat la țările lor de origine. Uzbekistanul, cea mai populată țară din regiune, s-a oferit joi să ajute la medierea conflictului. Rusia, un aliat strategic al celor doi rivali, a declarat că monitorizează conflictul.

Fotografie de arhivă: Militari din Kârgâzstan la un punct de control de la periferia orașului Bișkek. Foto: Vyacheslav Oseledko/AFP


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *