Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Realpolitik: cu statutul de învins în alegeri și după „sacrificiul de Lucovid”, Iohannis începe acapararea puterii. Jocul politic va căpăta aspect de gherilă!

Prin demisia intempestivă din șefia Guvernului, LuCOVID devine partenerul lui Iohannis pentru următoarea etapă din jocul politic pentru acapararea puterii parlamentare și administrative. Declarațiile coordonate ale celor 2 de ieri seară au developat clar intențiile lor pe termen scurt: refuzul lui Iohannis pentru PSD de a participa la guvernare, coroborat cu statutul asumat public de LuCOVID de „arhitect” al noii majorități politice, sunt suficiente pentru a imagina cum se vor desfășura treburile pe termen scurt.

PNL/USR-PLUS/UDMR (eventual PMP) va fi formula de putere, în interiorul căreia se vor împărți inițial funcțiile de conducere parlamentară, și imediat apoi cele guvernamentale. Deși pare fragilă și generatoare de scandaluri interne ce pot anunța instabilitate, această majoritate va funcționa fără mari probleme cel puțin până-n vara viitoare. PSD va pierde și funcțiile de conducere de la Senat și Camera Deputaților, ce vor fi preluate de către USR-PLUS (printr-un senator „bine verificat” și obedient lui Iohannis!), respectiv PNL prin LuCOVID la CD.

La Guvern alcătuirea echipei va fi mai complicată puțin, deoarece acolo partenerii PNL vor forța obținerea de portofolii care să le asigure resurse sau pârghii pentru liderii lor politici, dar mai ales pentru cei ce le-au susținut parcursul politic (REZERVIȘTII STATULUI PARALEL în cazul pluseriștilor, respectiv persoane conectate la politica Budapestei pentru udemeriști). În plus, va fi greu de luat decizia pentru viitorul prim-ministru ce va trebui fie să asigure un joc la două capete pentru Iohannis, Guvern-Parlament, adică o personalitate mai autoritară, fie cineva mai șters și fără greutate politică, ce-i poate da astfel asigurări lui Orban că rămâne important în jocul de putere. A doua variantă pare mai plauzibilă, deoarece un prim-ministru puternic va ridica probleme inclusiv pentru Iohannis, mai ales în relaționarea cu PARTENERII/SUZERANI străini ce l-ar putea folosi pe viitorul PM drept interlocutor privilegiat. În această viziune, PMP-ul apare pentru Iohannis și PNL mai degrabă ca cineva care încurcă și tare mă tem că numărătoarea voturilor lor s-ar putea opri cu foarte puțin sub 5%, iar discuțiile pe care Băse le-a pornit încă de ieri pe la Bruxelles vor fi inutile.

PSD va trece în postura incomodă de OPOZANT FĂRĂ ACCES LA RESURSE DE PUTERE, și-n plus va avea o viață internă agitată, deoarece va deveni rapid victima preferată a racolărilor de partea puterii. Această acțiune a fost demarată încă înainte de alegeri și există o listă de pesediști ce vor alege în scurt timp #ParlamentarismulLaPutere, ce va fi formatat inițial prin grupuri de independenți în Parlament, apoi printr-o nouă formațiune politică de tip UNPR.

AUR-ul va face ceea ce și-a propus, adică o opoziție incomodă, dură și gălăgioasă, dar și-n cazul lor s-a demarat deja vizibil o procedură de decredibilizare publică, ce va fi favorizată de inerentele probleme interne ce apar într-o formațiune politică nouă, cu mulți oameni neexperimentați, unii dintre ei numai buni, fie pentru manipulări facile, fie chiar pentru racolări ulterioare.
Naivilor care cred că se poate întâmpla altceva mai bun dpdv politic le sugerez cel puțin să aibă răbdare, tocmai pentru că, pe moment, asta-i factura ce trebuie plătită pentru perioada prea lungă de joc la dublu, obediență rușinoasă și trădări politice interne. Momentul celei de-A DOUA ÎMPOTMOLIRI A LUI IOHANNIS va fi doar prin vară, atunci când decăderea structurală a României se va traduce faptic printr-o gravă criză economică, care va înteți din nou focul social. Noua putere va fi incapabilă să jongleze cu atât de mulți „pepeni în brațe”, iar România va fi obligată la transformări politice urgente, dar dictate din stradă.

(Text de Cozmin Gușă)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *